ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Ένα ημερολόγιο με 17 ζαγορίσια σιγκούνια

Αφιερωμένο στο ζαγορίσιο σιγκούνι (φλοκωτό ή φλοκάτα), το σημαντικότερο κομμάτι της παραδοσιακής γυναικείας φορεσιάς του Ζαγοριού, είναι το Ημερολόγιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπραγγέλων για το 2023, που κυκλοφόρησε με τον τίτλο «καλαίσθητα κι αρχοντικά».

Η ιδέα, όπως αναφέρεται σε εισαγωγικό σημείωμα, υπήρχε από παλιότερα, την ενίσχυσε όμως η παρουσία του γυναικείου χορευτικού συγκροτήματος από νέες του χωριού, ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές, στο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου το καλοκαίρι του 2022.
Οι κάτοικοι των Ασπραγγέλων, παρόλο που κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου βίωσαν την καταστροφή του χωριού τους, κατάφεραν να διασώσουν έναν σημαντικό αριθμό σιγκουνιών, τα οποία οι απόγονοί τους φυλάσσουν με ευλάβεια μέχρι και σήμερα. Με την καταγραφή και φωτογράφιση των σιγκουνιών αυτών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απσπραγγέλων επιδιώκει να αναδείξει και να κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό αυτό το ξεχωριστό κομμάτι του λαϊκού μας πολιτισμού. Στο Ημερολόγιο παρουσιάζονται συνολικά 17 σιγκούνια, που φορούσαν οι Δοβριανίτισσες στην καθημερινή τους ζωή, αλλά κυρίως στις επίσημες μέρες του χρόνου και τις γιορτινές, στους χορούς και τα πανηγύρια, στους αρραβώνες και στους γάμους. Σιγκούνια διαφορετικά μεταξύ τους ανάλογα με την περίσταση που φοριόντουσαν, αλλά και την οικονομική και κοινωνική θέση της οικογένειας στην οποία ανήκαν.Τα πρώτα, τα δεύτερα, τα λιγότερο ή περισσότερο κεντημένα ή ακόμη και γεμάτα, πραγματικά αριστουργήματα της παραδοσιακής κεντητικής.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπραγγέλων ευχαριστεί όλους όσοι του εμπιστεύτηκαν τα σιγκούνια τους για τις ανάγκες έκδοσης του Ημερολογίου, τις κυρίες Μαρίνα Γκάνου, Ανθούλα Καμτσίκα, Γεωργία Κομπάρου, Άλκηστη Κυριαζή, Ουρανία Μαλετσίδη, Ντίνα Παπαναστασίου, Ηρώ Παπαποστόλου, Αριστέα Σούζου, Ολυμπία Τσαπάρη και τους κυρίους Κωνσταντίνο Βαζάκα και Κωνσταντίνο Καρβούνη.
Τα κείμενα του Ημερολογίου υπογράφουν η Ευδοκία Παπαγεωργίου και ο Χρήστος Ζαμπακόλας, τον σχεδιασμό έκανε η Κίττυ Κοντού και οι φωτογραφίες είναι του Ιωάννη Κανταρέλη.
Το Ημερολόγιο διατίθεται από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου στην τιμή των 10 ευρώ. Επίσης, αποστέλλεται σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδος χωρίς οικονομική επιβάρυνση των μεταφορικών.

Σχετικά άρθρα

«Ζαγορίσιες κασέλες» στο ημερολόγιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπραγγέλων

Ένα ημερολόγιο με εικόνες γλυπτών της Ευδοκίας Παπαγεωργίου

Ηπειρωτικός Αγών

Εικόνες των Ασπραγγέλων πριν την καταστροφή στο ίδρυμα Γκανή

Ηπειρωτικός Αγών