ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Ένας μέντορας για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Τον δικό τους «μέντορα» αποκτούν τα ασυνόδευτα παιδιά και νέοι που διαβιούν στην πόλη των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του προγράμματος «RoAD to Adulthood – Mentorship Helping Migrant and Refugee Unaccompanied Minors Navigate Adulthood», που υλοποιεί η ΑΡΣΙΣ.

Πρόκειται για ένα διετές ευρωπαϊκό έργο, που στοχεύει στην ενίσχυση της υποστήριξης των ασυνόδευτων παιδιών και νέων (πρώην ασυνόδευτων παιδιών) κατά τη μετάβασή τους προς την ενηλικίωση και την κοινωνική συμπερίληψη.
Το πρόγραμμα βασίζεται στη μεθοδολογία του «mentoring», μέσω της δημιουργίας ισότιμων σχέσεων καθοδήγησης μεταξύ των πολιτών, που θα δεχτούν να αναλάβουν εθελοντικά τον ρόλο του μέντορα δίπλα σε ένα παιδί ή νέο άτομο που επιθυμεί να λάβει υποστήριξη.
Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε από την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στη Θεσσαλονίκη, ενώ από την 1η Οκτωβρίου υλοποιείται και στα Γιάννενα.
Το πρόγραμμα RoAD to Adulthood έρχεται ως συνέχεια της καλής πρακτικής που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Re-Generations. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος στην Ελλάδα από την ΑΡΣΙΣ και στην Ιταλία από την Defence for Children Italy, έχοντας την υποστήριξη της οργάνωσης Punt De Referencia από την Ισπανία, πραγματοποιήθηκαν 16 κύκλοι εκπαίδευσης μεντόρων όπου εκπαιδεύτηκαν 166 πολίτες, υποστηρίχτηκαν ψυχοκοινωνικά 134 νεαροί ενήλικες πρόσφυγες και συν-κατασκευάστηκαν 76 μεντορικές σχέσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «RoADtoAdulthood» στα Γιάννενα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην δικηγόρο Όλγα Λάγκα (τηλ. 2651400823, arsishelpdesk@gmail.com).