ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Σε Φινλανδία και Γαλλία μαθητές του 7ου Γυμνασίου

Στην πόλη Τούρκου της Φινλανδίας βρέθηκαν από τις 26 Απριλίου μέχρι και τις 6 Μαΐου έξι μαθητές του 7ου Γυμνασίου Ιωαννίνων, με την εκπαιδευτικό Πηνελόπη Νουτσοπούλου, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου Erasmus+ youth «Our City our nature».

Οι μαθητές είχαν 10ήμερη εκπαίδευση στο Τούρκου μαζί με νέους από τη Φινλανδία και πήραν μέρος σε εργαστήρια σχετικά με τον τρόπο χρήσης του δομημένου διαλόγου για την προώθηση ζητημάτων που επηρεάζουν τους νέους, όπως το περιβάλλον, η πολιτική προστασία και η ποιότητα ζωής. Παράλληλα, δημιούργησαν τις δικές τους προτάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, για τα σχολεία τους, αλλά και την πόλη των Ιωαννίνων. Ακόμη πραγματοποίησαν δύο εκπαιδευτικές επισκέψεις σε κέντρα νέων στο Τούρκου και στο Ελσίνκι.
Επίσης, οκτώ μαθητές και μαθήτριες με τις καθηγήτριες Γιαννούλα Πάντου, Πηνελόπη Νουτσοπούλου και Θεοδώρα Πρίντζιου ταξίδεψαν στο Mouvaux (κοντά στην πόλη Lille) της Γαλλίας, στο Collège Maxence Van Der Meersc, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus «Sing and dance your roots». Ήταν το τελευταίο ταξίδι του προγράμματος στη Γαλλία, που είναι η συντονίστρια χώρα.
Οι μαθητές, μέσα από ελληνικούς χορούς και τραγούδια, κατάφεραν να προβάλουν τον λαϊκό πολιτισμό, αλλά ταυτόχρονα να πάρουν στοιχεία πολιτιστικά άλλων λαών: Γάλλων, Ιταλών, Βουλγάρων και Ρουμάνων, μαθαίνοντας δικά τους τραγούδια και δικούς τους χορούς.
Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης διαμονής τους, οι μαθητές συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες (workshops), όπως διαλόγους γνωριμίας και εκμάθηση χορών και τραγουδιών. Μέσα από αυτή τη βιωματική διαδικασία συνεργάστηκαν με εφήβους άλλων χωρών και ανέπτυξαν σημαντικές δεξιότητες. Βίωσαν για λίγο τον τρόπο ζωής των γάλλων συνομηλίκων τους (φιλοξενία σε σπίτια, τοπικά φαγητά, λειτουργία σχολείου, χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς). Κατά τη διάρκεια μιας μονοήμερης εκδρομής στο Παρίσι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, ενώ απόλαυσαν και μια βόλτα στον Σηκουάνα με τα bateaux-mouches. Επισκέφτηκαν, επίσης, τη γραφική πόλη Bruges του Βελγίου, τη λεγόμενη «Βενετία του Βορρά».

Σχετικά άρθρα

Στόχος η αύξηση της κινητικότητας των φοιτητών

Έντονο ενδιαφέρον στην Info-Day για το Erasmus+

Με το Erasmus στο Santander της Ισπανίας το Γυμνάσιο Περάματος