ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Το κοινωνικό αποτύπωμα της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου

Συμμετοχική διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου: Το κοινωνικό Αποτύπωμα» διοργανώνει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «Ήπειρος ΑΕ» αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι.

Η ημερίδα, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Ολοκληρωμένες Προσεγγίσεις για την Προώθηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Η Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων και Χώρων ως Επώνυμος Προορισμός» με ακρωνύμιο i-Thea (INTERREG Ελλάδα-Αλβανία 2014–2020), απευθύνεται στο ευρύ κοινό, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τις δράσεις προστασίας, διατήρησης, προώθησης και ανάδειξης που έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου ή βρίσκονται σε εξέλιξη από όλους τους εμπλεκόμενους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.

Μέσα από τις εισηγήσεις, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσουν τα πέντε αρχαία θέατρα της Ηπείρου (Δωδώνης, Γιτάνων, Κασσώπης, Νικόπολης και Αμβρακίας), αλλά και να ακούσουν από εξειδικευμένους επιστήμονες/εισηγητές τις προσπάθειες που γίνονται, ώστε η Πολιτιστική Διαδρομή να αποκτήσει τον χαρακτήρα ενός επώνυμου προορισμού, καθώς και να διαπιστώσουν και τον αντίκτυπο αυτής στην τοπική κοινωνία.

Εισαγωγικές παρεμβάσεις στην ημερίδα θα κάνουν ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος και ο πρόεδρος του Δικτύου Επιχειρήσεων της Πολιτιστικής Διαδρομής Νικόλαος Καράμπελας. Αναφορικά με την προστασία και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων θα γίνουν εισηγήσεις από την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας Βαρβάρα Παπαδοπούλου, την προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας Ανθή Αγγέλη και τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας Ιωάννη Χουλιαρά. Για τη σχέση της βιώσιμης ανάπτυξης με την πολιτιστική διαδρομή θα μιλήσουν το στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Φώτης Βλάχος και οι αναπληρωτές καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Σμύρης και Νικόλαος Πατσαβός.

Σχετικά με δράσεις προώθησης της Πολιτιστικής Διαδρομής και σύνδεσής της με την κοινωνία θα μιλήσουν η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Περιφέρειας Ηπείρου Ελένη Βήρου, η Αρετή Στασινού από το Γραφείο Δημοσιότητας του έργου της Τουριστικής Προβολής Περιφέρειας Ηπείρου, ο υπεύθυνος Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας στο Σωματείο «Διάζωμα» Νικόλαος Στακιάς και ο διαχειριστής της ΑΜΚΕ «Librart Performing Arts Ensemble» Γρηγόρης Βαγγελίδης.

Την ημερίδα θα κλείσουν τα στελέχη της «Ήπειρος ΑΕ» Γεωργία Κιτσάκη και Αριστοτέλης Σταγκίκας, οι οποίοι θα αναφερθούν στη χρησιμότητα της διαχείρισης ενός επώνυμου προορισμού.

 Το έργο

Το έργο «Ολοκληρωμένες Προσεγγίσεις για την Προώθηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Η Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων και Χώρων ως Επώνυμος Προορισμός» και ακρωνύμιο i-Thea τονίζει τη σημασία της ανάπτυξης διαπεριφερειακών και διασυνοριακών πολιτιστικών και τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών, που βασίζονται σε συντονισμένες ενέργειες, σε συνέργειες, εξοικονομεί πόρους και ενισχύει και προωθεί την κοινή πολιτιστική ταυτότητα και την ανταγωνιστικότητα ολόκληρης της περιοχής. Υποστηρίζει, επίσης, τη δημιουργία κοινών πρωτοβουλιών, που αυξάνουν την προβολή των πολιτιστικών χώρων και φιλοδοξούν να εδραιώσουν τη διασυνοριακή περιοχή ως «επώνυμο» προορισμό.

Το έργο είναι δομημένο σε πέντε πακέτα εργασίας:

  • Διαχείριση και Συντονισμός
  • Δραστηριότητες Επικοινωνίας/Δημοσιότητας
  • Επένδυση στον άνθρωπο
  • Επώνυμο Πολιτιστικό Τουριστικό Προϊόν
  • Ολοκληρωμένη Διαχείριση & Προώθηση Πολιτιστικών Προορισμών

Το εταιρικό σχήμα του έργου αποτελείται από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Ήπειρος ΑΕ», το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Περιφερειακό Κέντρο Ανάπτυξης & Συνεργασίας της Αλβανίας και την Περιφέρεια Αργυροκάστρου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ημερίδα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2651036686 ή στα e-mail gkitsaki@epirussa.gr, telis@epirussa.gr και apostolos.geitonas@stratis.com.gr

Εγγραφή στην εκδήλωση στον σύνδεσμο https://forms.gle/H2TofYTarfgz8ko47

Σχετικά άρθρα

Βραβείο για την Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου

Ξεκίνησε ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα

Ένα ταξίδι πολιτισμού και γαστρονομικών εμπειριών με άξονα τα αρχαία θέατρα