ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Θραύσμα οστού και τμήμα από ξυλόγλυπτο τέμπλο στις «Λεπτομέρειες» του Μαρτίου

Με δύο ακόμη αναρτήσεις στη σελίδα της στο facebook (https://www.facebook.com/amiogr) συνεχίζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων την ψηφιακή έκθεση «Λεπτομέρειες», στο πλαίσιο των πολύπλευρων πρωτοβουλιών της για την ενδυνάμωση της επικοινωνίας των μουσείων αρμοδιότητάς της με το ευρύ κοινό.

Για τον Μάρτιο 2022, η αρχαιολόγος Ελένη Κοτζαμποπούλου επιλέγει από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων και σχολιάζει ένα ξεχωριστό θραύσμα οστού από θήραμα κυνηγών της Ανώτερης Παλαιολιθικής Εποχής, που βρέθηκε σε εποχικό καταυλισμό στην κοιλάδα του Βοϊδομάτη, στο Ζαγόρι. Στο σπάνιο αυτό εύρημα διασώζεται μοτίβο από σκόπιμες εγχαράξεις, που το συνδέουν με μεγάλα διεπιστημονικά ερωτήματα για τα ιστορικά-κοινωνικά πλαίσια, όπου αναπτύχθηκαν συμβολικοί κώδικες επικοινωνίας με αφηρημένα «σημεία». Το οστό εκτίθεται στην Αίθουσα 1 για την Προϊστορική Ήπειρο.

Ένα τμήμα (κάτω κεταμπές) από ξυλόγλυπτο τέμπλο (τέλη 18ου-αρχές 19ου αι.), άγνωστης προέλευσης, κατασκευασμένο με την έξεργη-διάτρητη τεχνική, έχει επιλέξει και σχολιάζει η αρχαιολόγος Δήμητρα Παπαϊωάννου. Λεπτομέρειες της τεχνοτροπίας το εντάσσουν στη μακρά παράδοση των δραστήριων ταγιαδόρων της Ηπείρου, και μας μεταφέρουν στο πολυεπίπεδο συμβολικό σύμπαν, που απομονώνει τον κυρίως ναό από το ιερό βήμα. Το περίτεχνο απότμημα εκτίθεται στην αφιερωμένη στον 19ο αιώνα Αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων προσκαλεί τους ψηφιακούς επισκέπτες να «περιηγηθούν» στις «Λεπτομέρειες» του Μαρτίου 2022 αλλά και των προηγούμενων μηνών, που βρίσκονται στο σχετικό «Άλμπουμ» (Ψηφιακή Έκθεση – Δράση «Λεπτομέρειες») και να συμμετάσχουν ενεργά στη δράση «Έχω μια Απορία», η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της. Συγκεκριμένα, στο email leptomeries100@gmail.com μπορούν να υποβάλλονται ερωτήματα που αφορούν τα εκθέματα και την κάθε φορά λεπτομέρεια από την «ιστορία» τους, και οι αρχαιολόγοι θα ανταποκρίνονται σε εύθετο χρόνο με περισσότερες πληροφορίες.

Την ψηφιακή έκθεση και τη δράση επικοινωνίας συντονίζει η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, δρ. αρχαιολόγος Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου και επιμελούνται οι αρχαιολόγοι Ελένη Κοτζαμποπούλου και Δήμητρα Παπαϊωάννου, καθώς και ο φωτογράφος Παναγιώτης Τσιγκούλης.

Σχετικά άρθρα

Μια έκθεση – αφιέρωμα στον αρχιτέκτονα Βασίλη Χαρίση

«Παράθυρο» χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για Μεντρεσέ και Βιβλιοθήκη

Πολύτιμη γνώση για το Βουλευτήριο της αρχαίας Δωδώνης