ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

«Μιλώντας ελληνικά στα πέρατα του κόσμου»

Μια διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Μιλώντας ελληνικά στα πέρατα του κόσμου» παρουσιάζει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών στο κανάλι του στο Youtube, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, η οποία γιορτάστηκε στις 9 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για μία συζήτηση με ανθρώπους από διαφορετικά μέρη του πλανήτη, οι οποίοι αγάπησαν, έμπρακτα, την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό και μοιράζονται τις απόψεις τους. Η εκδήλωση, την οποία θα συντονίσει η Μαρία Βλάχου, θα ξεκινήσει με την αρχαιολόγο Κωνσταντίνα Ζήδρου, η οποία θα παρουσιάσει το θέμα και θα κάνει μία σύντομη αναδρομή στο κίνημα του φιλελληνισμού. Στη συνέχεια, η ποιήτρια Βούλα Μέμου θα συστήσει τον ινδό ποιητή Ujjal Ghosh, ο οποίος επιδίδεται στη μετάφραση λογοτεχνικών κειμένων από τα ελληνικά στα ινδικά και το αντίστροφο, φέρνοντας κοντά, με αυτόν τον τρόπο, τους δύο μεγάλους πολιτισμούς. Επιπλέον, συμμετέχει στην «Ελληνική Λέσχη Κύκλος», που ασχολείται με τη μελέτη του ελληνικού πολιτισμού.
Θα ακολουθήσουν ο λογοτέχνης Νίκος Παπακωνσταντόπουλος, ο οποίος θα συστήσει στους συμμετέχοντες τους ελβετούς φιλέλληνες οδοντιάτρους Julien Grivel και Alain Morgantini, οι οποίοι, επί σειρά ετών, προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα, και ο ιστορικός ερευνητής Χάρης Κουδούνας, ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Ιταλία και διδάσκει την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, θα μοιραστεί τις εμπειρίες του.
Τέλος, ο μαθητής του 2ου Διαπολιτισμικού Σχολείου Ιωαννίνων Απόστολος Τσόλας θα διαβάσει ένα απόσπασμα από το «Άξιον εστί» του Οδυσσέα Ελύτη και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ένα βίντεο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, που δείχνει ότι τα ελληνικά τα μιλούν στα πέρατα του κόσμου.

Σχετικά άρθρα

Ένα ταξίδι στη Σεφαραδίτικη και Ρωμανιώτικη παράδοση

Βραδιές παραδοσιακής και ελληνικής λαϊκής μουσικής από το Πνευματικό Κέντρο

Ηπειρωτικός Αγών

Υπογράφηκε η σύμβαση για το Πνευματικό και το παλιό Δημαρχείο