ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

«Αέρας Λευτεριάς» με τη Φιλαρμονική και ανάγνωση κειμένων

Τιμητική εκδήλωση, με τη Φιλαρμονική του δήμου Ιωαννιτών και τίτλο «Αέρας Λευτεριάς», διοργανώνει για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών, την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας».

Τη μουσική διεύθυνση θα έχει ο Δημήτρης Αμπατζής, ο οποίος έκανε και τις ενορχηστρώσεις, και σολίστ θα είναι οι Χρύσα Πανταζόπουλου, Δημήτρης Δημόπουλος, Ανδρέας Καλλιβωκάς.
Η Φιλαρμονική του δήμου Ιωαννιτών θα αποδώσει τα τραγούδια «Ναοί στο σχήμα τ’ ουρανού» και «Της αγάπης αίματα» (Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης – Ποίηση: Οδυσσέας Ελύτης), «Γιατί να γίνω μάνα», «Δεν θέλω να μου δέσετε τα μάτια» και «Ένας ξύλινος σταυρός» (Μουσική: Χρήστος Λεοντής – Στίχοι: Κώστας Βίρβος), «Γράμμα από το μέτωπο», «Η κατάρρευση», «Ηπειρώτισσες», «Μάνα θα τους περιμένει», «Πήραμε τ’ Αργυρόκαστρο», «Ο έφεδρος ανθυπολοχαγός», «Ο Ναπολιτάνος», και «Μάνα μου κρύψε το σπαθί» (Μουσική: Γιώργος Κατσαρός. Στίχοι: Πυθαγόρας), «Κορόιδο Μουσολίνι» (Μουσική: Eldo Di Lazzaro. Στίχοι: Γιώργος Οικονομίδης), «Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου» (Μουσική: Μιχάλης Σουγιούλ. Στίχοι: Μίμης Τραϊφόρος).
Τα μουσικά μέρη θα συνοδεύει ανάγνωση κειμένων σχετικά με το έπος του ΄40. Απόσπασμα από το «Οδοιπορικό ’43» του Γιάννη Μπεράτη θα διαβάσει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Ιωαννιτών και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου, το απόσπασμα «Το Κομμένο Κεφάλι» από το «Κλείσιμο του Κύκλου» του Κίμωνα Τζάλλα θα διαβάσει η εκδότης της εφημερίδας «Ηπειρωτικός Αγών» Τιτίκα Τζάλλα, το ποίημα «Ένας στρατιώτης μουρμουρίζει στο αλβανικό μέτωπο» του Νικηφόρου Βρεττάκου θα διαβάσει ο σύμβουλος πολιτιστικών θεμάτων του δήμου Ιωαννιτών Χρήστος Παπαδόπουλος, το ποίημα «Γράμματα από το μέτωπο» του Γιάννη Ρίτσου θα διαβάσει η καθηγήτρια του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων Κωνσταντίνα Μήλια, το «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» του Οδυσσέα Ελύτη θα διαβάσει ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ενώ Ελύτη, «Το Άξιον Εστί: Τα Πάθη, Άσμα Η΄», θα διαβάσει και η φιλόλογος Ανδρονίκη Ζούκη.

Σχετικά άρθρα

Στο Πάρκο Λιθαρίτσια η Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών

Η Φιλαρμονική του Δήμου βγαίνει στους δρόμους

Συναυλία με μελωδίες από τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο

Ηπειρωτικός Αγών