ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Γιομ Κιπούρ – Μια μέρα άγιας συνάθροισης, συγχώρεσης και εξιλέωσης

Μια μεγάλη γιορτή γίνεται πάντα αφορμή για ανταμώματα, ανταλλαγές ειλικρινών ευχών και απόδοση τιμών σε πρόσωπα με μεγάλη προσφορά και διαρκή παρουσία στα κοινά της πόλης.

Πραξικόπημα. Οι δύο «συνταγματάρχες», Ραφαήλ Μωυσής και Μάκης Μάτσας, αγνόησαν τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας των Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ, και κατέληξαν χωρίς τη συγκατάθεσή του στο πρόσωπο που θα βράβευαν στο τέλος της μεγάλης γιορτής Εξιλασμού, Γιομ Κιπούρ, χθες το βράδυ.

Κάθε χρόνο οι Γιαννιωτοεβραίοι, αλλά και όσοι φίλοι έρχονται στην πόλη από μακριά τιμούν ένα σημαντικό ομόθρησκό τους, αναγνωρίζοντας την αξία και την προσφορά του στη εβραϊκή κοινότητα και όχι μόνο. Το πραξικόπημα, όπως ο ίδιος ο Ραφαήλ Μωυσής χαρακτήρισε την πρωτοβουλία των δύο αντρών στη σύντομη ομιλία του, ήταν αναπόφευκτο, καθώς θεωρούσαν δεδομένη την άρνηση του προέδρου να τιμηθεί το πρόσωπο που είχαν επιλέξει.

Ο Μωυσής Ελισάφ έλαβε εμφανώς συγκινημένος, εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων και επευφημιών, το βραβείο, που του παρέδωσαν οι δύο καρδιακοί του φίλοι -την επτάφωτη λυχνία, ένα εξαιρετικό γλυπτό, φιλοτεχνημένο από τον Κώστα Βαρώτσο- και ευχαρίστησε χαμηλόφωνα και σεμνά όλους τους παραβρισκόμενους για την τιμή της παρουσίας στη μεγάλη γιορτή, αλλά και για την έκπληξη που του επεφύλαξαν, τιμώντας τον, στο τέλος της.

Λίγες ώρες πριν, στο τέλος της λειτουργίας της Νεϊλά, και ενώ το σοφάρ αντηχούσε μέσα στη Συναγωγή, ο ραβίνος, την ώρα που οι πόρτες του εχάλ έκλειναν, έψελνε τα τελευταία λόγια – ευχές: «Πηγαίνετε και κηρύξτε τη δικαιοσύνη Του και τις πράξεις Του στις μέλλουσες γενεές. Πήγαινε και φάε με χαρά το ψωμί σου και πιες με καλή καρδιά το κρασί σου, γιατί ήδη ο Θεός ευχαριστήθηκε με τις πράξεις σου».

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου

Συνεχίζουμε στο πνεύμα του Μωυσή Ελισάφ

Δημήτρης Σιώτος