ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα των Ασπραγγέλων

Εκδήλωση μνήμης για την 15η Ιουλίου 1943, την ημέρα που η γερμανική μεραρχία Εντελβάις έκαψε σχεδόν ολοκληρωτικά τους Ασπράγγελους, διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπραγγέλων το Σάββατο 24 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Μια φωτογραφία που, σύμφωνα με τον Βασίλη Χολέβα, προέρχεται από γερμανό στρατιώτη και δημοπρατήθηκε πρόσφατα, είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας της καταστροφής. «Κάψτε σκυλιά-κάψτε θηριά, κάψτε χωριά πεντάμορφα…», γράφει ο Βασίλης Φανίτσιος στο ποίημά του «Φασίστες λυσσιαγμένοι στο Ζαγόρι».
Θα προηγηθεί η προβολή ντοκιμαντέρ με διηγήσεις συγχωριανών που έζησαν τα γεγονότα του πολέμου. Στη συνέχεια η φιλόλογος, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ανδρομάχη Καραγιάννη θα ερμηνεύσει με τη δική της ιδιαίτερη πένα τη φωτογραφία. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Ζαμπακόλας, θα αναφερθεί στα γεγονότα του ’43 και στη διαχείριση της μνήμης των ολοκαυτωμάτων των μαρτυρικών χωριών του Ζαγορίου. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν οι μουσικοί Βασίλης Παπαγεωργίου (κλαρίνο ) και Θανάσης Βόλλας (λαούτο).
«Η φετινή εκδήλωση ευελπιστούμε ότι δε θα περιοριστεί μόνο σε μνημοσύνη του παρελθόντος, αλλά, επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται, θα επιχειρήσει να το συνδέσει εποικοδομητικά με το παρόν και το μέλλον. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στους Ασπραγγέλους, στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου, και σύμφωνα με τους ισχύοντες υγειονομικούς κανόνες.

Σχετικά άρθρα

«Ζαγορίσιες κασέλες» στο ημερολόγιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπραγγέλων

Ένα ημερολόγιο με 17 ζαγορίσια σιγκούνια

Αποστόλης Τζελέτας

Ένα ημερολόγιο με εικόνες γλυπτών της Ευδοκίας Παπαγεωργίου

Ηπειρωτικός Αγών