ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Η Πρέβεζα κάνει τη διαφορά με πρωτότυπες δράσεις

Με μία σειρά από πρωτότυπες δράσεις έχει επιλέξει η πόλη της Πρέβεζας να αποδώσει φόρο τιμής στον αγώνα των υπόδουλων Ελλήνων, στους πρωταγωνιστές και τους εμπνευστές του, αλλά και στους Έλληνες και Φιλέλληνες ποιητές, οι οποίοι ευαισθητοποιήθηκαν από τον ηρωικό αγώνα και εκφράστηκαν με στίχους.

Μία από τις δράσεις που έχει ήδη υλοποιήσει η Επιτροπή «Πρέβεζα 1821-2021» και η οποία έχει συγκεντρώσει ευμενή σχόλια, είναι η αναγραφή στίχων στις βιτρίνες καταστημάτων, πρωτοβουλία που αγκάλιασαν οι καταστηματάρχες. Περπατώντας κάποιος στην αγορά της πόλης, παρατηρεί κανείς στίχους του Ρήγα, του Σολωμού, του Κάλβου, του Παλαμά, καθώς και δημοτικών τραγουδιών του αγώνα.
Όπως ανέφερε το μέλος της Επιτροπής Βαγγέλης Τσώλης, πρώτο κριτήριο της επιλογής των στίχων ήταν η απόδοση του πνεύματος του αγώνα, της αυτοθυσίας και της ομοψυχίας. «Το δεύτερο κριτήριο είναι ο αναγνώστης να δημιουργήσει εικόνα διαβάζοντας τους στίχους. Πέραν της εορταστικής ατμόσφαιρας, επιδιώκουμε το ευρύ κοινό να γνωρίσει τους στίχους, να προβληματιστεί και να αναζητήσει να διαβάσει ολόκληρο το ποίημα. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα έχουμε πετύχει πολλά», τόνισε. Την πραγματοποίηση της δράσης ανέλαβε εθελοντικά ο καλλιτέχνης Πάνος Γαλάνης, ο οποίος φιλοτέχνησε τους στίχους στις βιτρίνες των καταστημάτων.
Μία άλλη πρωτοβουλία έχει να κάνει με την τοποθέτηση πινάκων που απεικονίζουν ιστορικά κτίρια στην αρχική τους μορφή, σε τρία σημεία της Πρέβεζας, τα οποία συνδέονται με τοπικούς ήρωες του 1821 καθώς και με τη συμβολή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην εκπαίδευση κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας.
Οι πίνακες, μετά από τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών, τοποθετήθηκαν στα σημεία όπου υπήρχαν η οικία του Σουλιώτη Νότη Μπότσαρη που έπειτα κατοικήθηκε από τον Σουλιώτη καπετάνιο Γεωργάκη Κακαμπίνη και κατεδαφίστηκε το 1970 (21ης Οκτωβρίου 28), το κτίριο του σχολείου που ίδρυσε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός το 1779 και κατεδαφίστηκε το 2012 (Κώστα Καρυωτάκη 7), καθώς και η οικία όπου κατοικούσε η οικογένεια του Οδυσσέα Ανδρούτσου με την πρεβεζάνα μητέρα του Ακριβή, το γένος Τσαρλαμπά και τη γυναίκα του Ελένη το γένος Καρέλλη από τους Καλαρρύτες, που κατεδαφίστηκε το 2011 (Χρήστου Κοντού 42). Τους πίνακες φιλοτέχνησε και επιμελήθηκε το μέλος της Επιτροπής, συνταξιούχος εκπαιδευτικός Λαμπρινή Νταλαμάγκα.
Οι δράσεις θα συνεχιστούν όλο τον χρόνο και εκτός της πόλης, στα χωριά, την Πάργα και την Αθήνα, με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ομιλίες, ημερίδες, εκθέσεις ιστορικού αρχειακού υλικού.
«Σκοπός μας είναι η Πρέβεζα να αναδειχθεί ως ιστορικός και πολιτιστικός προορισμός. Μέσα από τις δράσεις, να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες και ειδικά στους νέους, να εμπλακούν στην προσπάθεια και να αναδειχθούν άγνωστα ιστορικά στοιχεία του τόπου», επισημαίνει χαρακτηριστικά το μέλος της Επιτροπής Βαγγέλης Κατσίμπρας και προσθέτει: «Η Πρέβεζα έχει ευαισθητοποιηθεί. Στην οργανωτική δομή του εγχειρήματος συμμετέχουν πολλές προσωπικότητες και 20 σύλλογοι, ενώ υπάρχει συνεργασία με το Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου.

Σχετικά άρθρα

Ήταν ο γιος…

Λουκία Τζάλλα

Σεισμική δόνηση 4 Ρίχτερ στην Πρέβεζα

Ηπειρωτικός Αγών

Drive through rapid tests στην Πρέβεζα