ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Αναβολή στα θυρανοίξια ώστε να γίνουν από τον Πατριάρχη

Χωρίς την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, όπως είχε προγραμματιστεί εδώ και ένα χρόνο περίπου, θα εορταστεί η μνήμη του Οσίου Παϊσίου στον νεόδμητο Ιερό Ναό του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στην Κιάφα, που πανηγυρίζει την Κυριακή 12 Ιουλίου.

Χωρίς την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, όπως είχε προγραμματιστεί εδώ και ένα χρόνο περίπου, θα εορταστεί η μνήμη του Οσίου Παϊσίου στον νεόδμητο Ιερό Ναό του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στην Κιάφα, που πανηγυρίζει την Κυριακή 12 Ιουλίου.

Ο εορτασμός θα είναι λαμπρός και τριήμερος, ωστόσο η πανδημία και τα μέτρα προστασίας απέναντι στην διάδοση του κορωνοϊού δεν επιτρέπουν την έλευση του Οικομενικού Πατριάρχη. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό  ΙΤV ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, εφόσον ερχόταν ο Οικομενικός Πατριάρχης θα ήταν ανέφικτο να τηρηθούν τα μέτρα, με δεδομένο ότι χιλιάδες κόσμους θα ήθελαν να παρευρεθούν.

Σύμφωνα πάντως με το πρόγραμμα της μητρόπολης Ιωαννίνων, στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής 10 Ιουλίου θα τελεστούν Εσπερινός και παρακλητικός κανόνας στον Άγιο Χαράλαμπο, και στις 9 το βράδυ θα ακολουθήσουν ιερά αγρυπνία, απόδειπνο, χαιρετισμοί, εσπερινός, παρακλητικός κανόνας στον Άγιο Παΐσιο, όρθρος και Θεία λειτουργία.

Το Σάββατο 11 Ιουλίου, στις 7 το πρωί θα τελεστούν όρθρος και Θεία λειτουργία, στις 7 το απόγευμα παρακλητικός κανόνας στον Άγιο Παΐσιο, στις 8 το βράδυ πανηγυρικός εσπερινός, λιτανεία της ιεράς εικόνος του Αγίου πέριξ του Ιερού Ναού και αρτοκλασία στο προαύλιο του λαού, και στις 10 το βράδυ ιερά αγρυπνία, εσπερινός, όρθρος και Θεία λειτουργία.

Την Κυριακή 12 Ιουλίου, ημέρα μνήμης του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, στις 7 το πρωί θα τελεστούν όρθρος και Θεία λειτουργία, στις 10 το πρωί δεύτερη Θεία λειτουργία, στις 5 το απόγευμα παρακλητικός κανόνας στον Άγιο Παΐσιο και στις 7 το απόγευμα εσπερινός και παρακλητικός κανόνας στον Άγιο Παΐσιο.

Ο Ιερός Ναός θα παραμένει ανοικτός όλη τη διάρκεια της ημέρας, από την Παρασκευή 10 Ιουλίου το πρωί έως και την Κυριακή 12 Ιουλίου το βράδυ.

«Στα Aγιασμένα Aχνάρια» στην Κόνιτσα

Τριήμερες θα είναι οι εκδηλώσεις στη μνήμη του Οσίου Παϊσίου και στην Κόνιτσα, όπου Την Παρασκευή 10 Ιουλίου, από τις 9 το πρωί έως τις 6:30 το απόγευμα θα γίνει επίσκεψη στην Οικία του και ξενάγηση από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης. Θα ακολουθήσει μετάβαση στο εξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, όπου θα τελεστεί παράκληση του Οσίου.

Το Σάββατο, 11 Ιουλίου, οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν πορεία από το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας στην χαράδρα του Αώου έως τη Μονή Στομίου (απόσταση διαδρομής 5 χλμ.), όπου υπάρχει δυνατότητα να ακολουθήσει κανείς το παλαιό μονοπάτι από όπου διερχόταν ο Όσιος Παΐσιος.

Ως τις 10:30 το πρωί θα τελεστεί ο Όρθρος και Θεία Λειτουργία στο νέο Ναό του Αγίου Παϊσίου στην Ιερά Μονή Στομίου και θα ακολουθήσει ως τις 12:30 το μεσημέρι ξενάγηση στη Μονή Στομίου και στο κελί του Οσίου.

Στις 7:30 το απόγευμα θα τελεστεί Μέγας πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και στις 8:30 το βράδυ θα γίνει λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Οσίου Παϊσίου από τον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά προς την Οικία  του Οσίου και επιστροφή στον ναό.

Την Κυριακή στις 7 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος  στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στις 7:30 οι Καταβασίες και στις 8:30 πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.  Θα ακολουθήσει στις 10:30 μικρή δεξίωση στο δημαρχείο.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας λόγω της πανδημίας.

Σχετικά άρθρα

Ένα θρησκευτικό πάρκο με επίκεντρο τη δεντροκκλησιά του Αγίου Παϊσίου

Ένα τριήμερο «Στα Αγιασμένα Αχνάρια του Αγίου Παϊσίου»

Ηπειρωτικός Αγών

Ένα διαφορετικό προσκύνημα