ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Τιμήθηκε η μνήμη των πεσόντων σε Μπιζάνι και Αβγό

Στον τύμβο Μπιζανομάχων στο Μπιζάνι και στον λόφο Αβγού συνεχίστηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό.

Στο Μπιζάνι τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων από τις τοπικές αρχές. Ακολούθησε επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφιών από τις μάχες του πολέμου 1912-1913 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπιζανίου, ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψη στα οχυρά Μπιζανίου, με τοπογραφική και ιστορική ενημέρωση.
Στον «Τύμβο των 333 Μπιζανομάχων» στον λόφο Αβγού, επίσης τελέστηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων, σε εκδήλωση που οργάνωσε ο δήμος Δωδώνης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και τα τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρυφοβού και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας, τα μέλη των οποίων, μετά το πέρας της τελετής και με την καθοδήγηση της καθηγήτριας φυσικής αγωγής Ελπινίκης Μπάρκα, τραγούδησαν και χόρεψαν τραγούδια επετειακά αφιερωμένα στα Ελευθέρια της πόλης των Ιωαννίνων.
Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται αύριο στις 9.30 το πρωί με τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Στρατηγείο του πολέμου 1912-13 στο Χάνι Εμίν Αγά, στις 11 το πρωί θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων στα Γιάννενα, ενώ στις 12.15 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η τελετή στη μνήμη των «έξι παλληκαριών», που έπεσαν στον Λόφο της Δουρούτης την παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης. Ομιλητής θα είναι ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, με θέμα «…πεθαίνοντας για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων».
Εκδήλωση μνήμης και κατάθεση στεφάνων θα γίνει στη 1 το μεσημέρι και στo μνημείo των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντικών σωμάτων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και των πεσόντων Μανιατών, στη θέση «Εικονίσματα» της κοινότητας Μανωλιάσσας.
Στις 6.30 το απόγευμα θα τελεστούν στη Δημοτική Πινακοθήκη τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Τα Γιάννινα στον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο». Στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 22 Μαρτίου, θα παρουσιαστεί φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από τις Συλλογές του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Αρχείο ΕΛΙΑ και Συλλογή Βίκτωρα Θ. Μελά).
Ομιλία από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα με θέμα: «Της μεγάλης ταύτης ιδέας» περιλαμβάνει το πρόγραμμα της πανηγυρικής εκδήλωσης του δήμου Ιωαννιτών, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών. Θα προηγηθεί χαιρετισμός του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ και της ομιλίας του Κ. Τασούλα θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων.