ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Τουρισμός μετά… πολυφωνικής μουσικής

Ένα ολοκληρωμένο αποθετήριο πολυφωνικής μουσικής, το οποίο θα αποτελέσει έναν πολύτιμο οδηγό όχι μόνο για τη διάσωση του στοιχείου αυτού της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και ένα εργαλείο για τουριστική ανάπτυξη, θα είναι το κέρδος από το έργο «Polyphonia», που υλοποιείται στο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Interreg Ελλάδα-Αλβανία.

Το έργο «Polyphonia» θα παρουσιαστεί στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου μεθαύριο Πέμπτη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών.
Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ, Ηπείρου, δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και ο δήμαρχος Δερόπολης Δημήτρης Τόλης, ενώ στη συνέχεια θα γίνει αναφορά στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού μέσω της διατήρησης της πολυφωνικής μουσικής ως μοναδικό στοιχείο της διασυνοριακής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ομιλητές θα είναι ο σύμβουλος ανάπτυξης της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, υπεύθυνος του έργου Νικόλαος Δέσκας, ο οποίος θα παρουσιάσει το πρόγραμμα POLYPHONIA, ο καθηγητής πολυφωνικού τραγουδιού Κωνσταντίνος Λώλης, ο οποίος θα μιλήσει για το πολυφωνικό τραγούδι, και ο περιφερειακός σύμβουλος, στέλεχος του Τμήματος Τουρισμού της περιφέρειας Ηπείρου Ηλίας Γκαρτζονίκας, ο οποίος θα αναφερθεί στη σύνδεση του πολυφωνικού τραγουδιού με τον τουρισμό. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα αποδώσει πολυφωνικά τραγούδια το Πολυφωνικό Συγκρότημα του Συλλόγου Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού.
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου είναι ο επικεφαλής εταίρος στο πρόγραμμα και συμμετέχουν, ακόμη, από την Ελλάδα ο δήμος Πωγωνίου και από την αλβανική πλευρά το Νομαρχιακό Ινστιτούτο της περιοχής του Αργυρόκαστρου, η Περιφερειακή ∆ιεύθυνση Πολιτισµού Αυλώνας και ο δήμος Δερόπολης.
Στο πλαίσιο του έργου, θα πραγματοποιηθεί συλλογή των απαραίτητων δεδομένων (ιστορικών και σύγχρονων έργων, ηχητικών και τηλεοπτικών ιστορικών ηχογραφήσεων, καθώς και συλλογή τίτλων και στίχων τραγουδιών, κείμενα, άρθρα εφημερίδων, φωτογραφικό υλικό κ,λπ.) από συγκεκριμένες περιοχές και πιθανές πηγές. Θα ακολουθήσει ψηφιοποίηση του υλικού σε τυποποιημένες ψηφιακές μορφές και ανάπτυξη εφαρμογής λογισμικού (Αποθετήριο Πολυφωνικής Μουσικής), που υποστηρίζεται από βάση δεδομένων, για τη διαχείριση του υλικού, η οποία θα ενσωματώνει το υλικό ολόκληρης της περιοχής παρέμβασης, συμπεριλαμβανομένης και της Αλβανίας.

Σχετικά άρθρα

Το «καλό» σενάριο η αποδοχή της πρότασης της ΚΕΔΕ

Με πρόταση για την πυροπροστασία ακινήτων

Αντιπρόταση για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ με «ολιστικό» χαρακτήρα