ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Διαλέξεις ιστορίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Έναν νέο κύκλο διαλέξεων, με γενικό τίτλο «Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις», διοργανώνει για το χειμερινό εξάμηνο ο Τομέας Ιστορίας Νεότερων Χρόνων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία».

Η αρχή γίνεται την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου με διάλεξη του επίκουρου καθηγητή Εξελεκτικής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Στάθη Παπασταθόπουλου με θέμα «Κατασκευές της μετανάστευσης στις ψυχολογικές πρακτικές και τους λόγους στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα».
Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου ακολουθεί διάλεξη του ειδικού επιστημονικού συνεργάτη του πανεπιστημίου Κώστα Καραβίδα με τίτλο «Το “Αντί”, ο “Πολίτης” και η ιστορική κουλτούρα της Μεταπολίτευσης: Δημόσια ιστορία, πολιτικές της μνήμης και νέες ιστοριογραφικές τάσεις».
«Δίκτυα διάσωσης και κοινωνικές σχέσεις στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια των εβραϊκών εκτοπίσεων» είναι το θέμα της διάλεξης που θα δώσει ο επίκουρος καθηγητής της Επώνυμης Έδρας Εβραϊκών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Αντωνίου την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, ενώ ο κύκλος ολοκληρώνεται την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου με τη διάλεξη «Πέντε αναλυτικά εργαλεία για την ιστορία του Ψυχρού Πολέμου» από τον καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας και Kοινωνικής Ανθρωπολογίας του Α.Π.Θ. Θανάση Δ. Σφήκα.
Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (κτίριο Φιλοσοφικής, α΄ όροφος), με ώρα έναρξης στις 6 το απόγευμα, και είναι ανοιχτές και στο ευρύ κοινό.

Σχετικά άρθρα

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος

Άννα Μπατιστάτου – Συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των φοιτητικών κατοικιών