ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Δράσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης

Με τρεις εκδηλώσεις συμμετέχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, για δεύτερη χρονιά, στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης, που αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης και γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2018, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη της συμβολής της συντήρησης στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και η γνωριμία του κοινού με την αθέατη πλευρά του επαγγέλματος του συντηρητή.
Την Τετάρτη 9 και την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθούν οργανωμένες περιηγήσεις στα έργα συντήρησης που εκτελούνται στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Θα γίνει ενημέρωση από τους συντηρητές του έργου για τη μεθοδολογία των εκτελούμενων επεμβάσεων συντήρησης, με δυνατότητα παρακολούθησης ορισμένων από αυτές σε πραγματικό χρόνο. Για τις δράσεις είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2651001063.
Από την Τετάρτη 9 έως την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, θα γίνει προβολή των επεμβάσεων συντήρησης, με τη βοήθεια εποπτικού υλικού, στις σκεπαστές, εξωτερικές εισόδους του Βυζαντινού και του Αρχαιολογικού Μουσείου. Θα παρουσιαστούν έργα που έχουν συντηρηθεί στα δύο εργαστήρια, με περιγραφή των επεμβάσεων συντήρησης, οι οποίες θα συνοδεύονται από το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό. Σκοπός της δράσης είναι αφενός η πρώτη επαφή των επισκεπτών με το επάγγελμα του συντηρητή και αφετέρου η κατανόηση ότι τα έργα πριν εκτεθούν έχουν δεχθεί την αντίστοιχη «φροντίδα» και προστασία.
Τέλος, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, στο Βυζαντινό Μουσείο, θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μια μέρα με τους συντηρητές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων», που απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας 6-12 ετών με σκοπό να γνωρίσουν τόσο οι γονείς, όσο και τα παιδιά το επάγγελμα του συντηρητή. Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε ομάδες των 20 ατόμων. Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2651001063.

Και στην Άρτα

Δράσεις οργανώνει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας. Αύριο Τρίτη και την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, από τις 9 έως τις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας η δράση «Συντηρητές για μία μέρα. Γνωρίζοντας ένα επάγγελμα δεξιοτεχνίας που ζωντανεύει την ιστορία». Η δράση απευθύνεται σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με σκοπό τη γνωριμία με τις αρχές της συντήρησης και το επάγγελμα του συντηρητή, στο πλαίσιο του επαγγελματικού προσανατολισμού των νέων. Τα παιδιά θα ενημερωθούν από τους συντηρητές αρχαιοτήτων της Εφορείας σχετικά με την παθολογία των πήλινων αντικειμένων, καθώς και τα στάδια συντήρησής τους. Στη συνέχεια, θα εφαρμόσουν τη μεθοδολογία, προκειμένου να συντηρήσουν και να αποκαταστήσουν αντίγραφα πήλινων αγγείων.
Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, επίσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τη συντήρηση αρχαιοτήτων με τίτλο «Ο αθέατος κόσμος της συντήρησης». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες των συντηρητών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, οι οποίοι θα παρουσιάσουν στο κοινό το έργο της συντήρησης αρχαιολογικών ευρημάτων από τις ανασκαφικές έρευνες στην πόλη της Άρτας και την ευρύτερη περιοχή, κατά τα έτη 2017-2019. Στην ημερίδα θα συμμετέχει, επίσης, με ομιλία ο επίκουρος καθηγητής Προληπτικής Συντήρησης Οργανικών Έργων Τέχνης δρ. Χρήστος Καρύδης.
Κατά τη διάρκεια του εορτασμού, έως την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, θα προβάλλεται βίντεο παραγωγής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, με τίτλο «Στο εργαστήριο συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας», μέσα από το οποίο θα παρουσιαστεί το έργο που επιτελείται στα εργαστήρια συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας από το ειδικευμένο προσωπικό, για τη συντήρηση και αποκατάσταση αντικειμένων από διαφορετικά υλικά και χρονολογικές περιόδους. Το βίντεο θα αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας και θα προβληθεί σε οθόνη του Αρχαιολογικού Μουσείο Άρτας.

Σχετικά άρθρα

Μια έκθεση – αφιέρωμα στον αρχιτέκτονα Βασίλη Χαρίση

«Παράθυρο» χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για Μεντρεσέ και Βιβλιοθήκη

Πολύτιμη γνώση για το Βουλευτήριο της αρχαίας Δωδώνης