ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Θα κρατήσουν άσβεστη τη φλόγα της εθελοντικής αιμοδοσίας

Δεκάδες παιδιά έστειλαν και φέτος το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας στην πόλη των Ιωαννίνων, προσκαλώντας κάθε έναν να δείξει την αλληλεγγύη του στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη. Μαθητές από δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της πόλης μετέφεραν τη «Φλόγα της αγάπης», τη φλόγα των εθελοντών αιμοδοτών, στην 17η πανελλήνια λαμπαδηδρομία, που ξεκίνησε από το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» και κατέληξε στο κέντρο της πόλης.

Έξω από το κτίριο της περιφέρειας Ηπείρου οι μαθητές διένειμαν ενημερωτικό υλικό για την εθελοντική αιμοδοσία και τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα όσοι ήθελαν μπορούσαν να αιμοδοτήσουν ή να ενημερωθούν για την εθελοντική αιμοδοσία και τη δωρεά μυελού των οστών.

Η λαμπαδηδρομία σηματοδοτεί την έναρξη ενός μεγάλου εγχειρήματος με τίτλο: «Νοιάζομαι και Δρω» για τον συνάνθρωπο!, που θα διαρκέσει έναν χρόνο και θα κορυφωθεί τον τελευταίο μήνα της σχολικής χρονιάς 2019-2020, από την 14η Μαΐου έως και την 14η Ιουνίου που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη.

Πρόκειται για μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης γύρω από την εθελοντική αιμοδοσία και τη δωρεά μυελού των οστών, που οργανώνουν οι Σύλλογοι και οι Φορείς Εθελοντών Αιμοδοτών Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τα σχολεία του εγκεκριμένου από το ΙΕΠ Δικτύου για τον εθελοντισμό, την αλληλεγγύη και την ενεργό πολιτειότητα «Νοιάζομαι και Δρω», τους Συλλόγους Γονέων των Σχολείων, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τον Σύλλογο Θαλασσαιμίας Ηπείρου και τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας των δύο Νοσοκομείων της πόλης των Ιωαννίνων.

Την αρωγή της περιφέρειας Ηπείρου σε όλες τις δράσεις που διοργανώνονται στην κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης εξέφρασε η αντιπεριφερειάρχης Πρόνοιας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Συνοχής και Δημόσιας Υγείας Αγνή Νάκου.

Περίπου 160.000 μονάδες αίματος χρειάζονται ετησίως μόνο οι 30.000 περίπου ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Θαλασσαιμίας Ηπείρου Λεωνίδας Ρουμπάτης, ενώ εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών ο Χρήστος Ιωαννίδης σημείωσε πως αποτελεί στόχο να μπει η εθελοντική αιμοδοσία στα σχολεία, κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει, ώστε να «μπολιαστούν» τα παιδιά με την ιδέα της προσφοράς.

«Σε κάθε έναν που αναρωτιέται αν πρέπει να γίνει εθελοντής αιμοδότης, εγώ λέω να μη σκεφτεί αν πρέπει να δώσει αίμα, αλλά να σκεφτεί πόσους θα σώσει», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Αιμοδοσία στο Λύκειο Ελληνίδων

Προσπάθειες για μόνιμο σταθμό αιμοδοσίας στο κέντρο

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει η Φ.Ο.Ε.Α.