Καθημερινά

Προετοιμάζοντας το Tzoumakers

Με χρήσιμες κατασκευές ολοκληρώθηκαν τα δύο πρώτα εργαστήρια κατασκευής του έργου Phygital στον ανοικτό συνεργατικό χώρο Tzoumakers, στο Καλέντζι του δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Στα εργαστήρια έγινε ο σχεδιασμός και η διευθέτηση του χώρου του Tzoumakers, με σκοπό να προετοιμαστεί για την εγκατάσταση του εξοπλισμού εντός των επόμενων εβδομάδων.

Στο πρώτο εργαστήριο κατασκευάστηκαν πέντε πάγκοι εργασίας και ένας πάγκος ηλεκτροσυγκόλλησης για τον χώρο του Tzoumakers, υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένου επαγγελματία στις ανοξείδωτες κατασκευές. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τη διαδικασία της κοπής και συγκόλλησης μετάλλου και να ενημερωθούν για τις διαδικασίες ορθής χρήσης και συντήρησης του εξοπλισμού και του χώρου, καθώς και τα μέτρα ατομικής ασφάλειας και προστασίας.

Στο δεύτερο εργαστήριο κατασκευάστηκε ένα καρότσι πολλαπλών χρήσεων για γεωργικές εργασίες. Ο σχεδιασμός του καροτσιού έγινε με βάση διαφορετικά σχέδια, που επιλέχθηκαν από το διαδίκτυο και προσαρμόστηκαν από τους συμμετέχοντες. Η διαδικασία αυτή αποτελεί την κεντρική ιδέα του έργου Phygital και ονομάζεται «σχεδιάζουμε παγκόσμια, κατασκευάζουμε τοπικά». Στηρίζεται στην αξιοποίηση της παγκόσμιας γνώσης και των σχεδίων που βρίσκονται ελεύθερα διαθέσιμα στο διαδίκτυο, για την κατασκευή εργαλείων προσαρμοσμένων στις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, και με βάση τις δεξιότητες και τις απαιτήσεις αυτών που θα τα χρησιμοποιήσουν.

Στα επόμενα εργαστήρια στο Tzoumakers, και με τη διαθεσιμότητα του εξοπλισμού του εργαστηρίου, αναμένεται να κατασκευαστούν περισσότερα και πιο περίπλοκα εργαλεία, με τη συμμετοχή τοπικών παραγωγών και επαγγελματιών του αγροτικού τομέα. Επιπλέον, τα σχέδια και η διαδικασία της κατασκευής θα καταγραφούν για να διαμοιραστούν με περισσότερες κοινότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανοίγοντας έτσι έναν κύκλο επικοινωνίας, διαμοιρασμού γνώσης και πρακτικών μεταξύ κοινοτήτων για τη συνεχή βελτίωση και τον εμπλουτισμό των δικών τους κατασκευών. Η διοργάνωση των εργαστηρίων συντονίστηκε από το P2P Lab στο πλαίσιο του έργου Phygital.

Σχετικά άρθρα

Σύλληψη για εμπρησμό στο Καλέντζι

Νέο δρόμο εδώ και τώρα ζητά το «Κοινό των Ηπειρωτών»

Και με κλειστό γυμναστήριο ο δήμος Βορείων Τζουμερκων