ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης

Το νεότερο Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης στην χώρα είναι αυτό που εγκαινιάστηκε στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία εντάχθηκε σε ένα ευρύ δίκτυο κέντρων διάδοσης πληροφοριών σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και επαφών για το κοινό.

Τα Κέντρα Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης (ΚΕΤ) αποτελούν μέρος αυτού του δικτύου και πρωτοεμφανίστηκαν το 1963 στα κράτη μέλη και σε παγκόσμια βάση, για να προωθήσουν όσο γίνεται περισσότερο τις επίσημες κοινοτικές εκδόσεις.  Σήμερα απαριθμούνται 544 ΚΕΤ παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 402 βρίσκονται στα κράτη μέλη. Στην Ελλάδα λειτουργούν δώδεκα, στις περισσότερες από τις πόλεις που φιλοξενούν πανεπιστήμια.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης εγκαινιάστηκε το μεσημέρι της Τρίτης παρουσία και του πρύτανη Τριαντάφυλλου Αλμπάνη. Αφορμή για την ίδρυση και λειτουργία του ΚΕΤ στην Βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου στάθηκε η διαπίστωση του προϊσταμένου Γιώργου Ζάχου για το έλλειμμα ενημέρωσης των φοιτητών σχετικά με ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακολούθησαν επαφές με τον επικεφαλής του Κέντρου Europe Direct Ηπείρου Δημήτρη Γκόλα, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση, και η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης λειτουργεί στο ισόγειο της Βιβλιοθήκης, όπου διατίθενται και ενημερωτικές εκδόσεις. Στόχοι του, όπως ανέφερε ο κ. Ζάχος, είναι να υποστηρίζει το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του πανεπιστημίου με πηγές πληροφόρησης που χρειάζονται σε θέματα ευρωπαϊκής νομοθεσίας, κανονισμών, ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κ.ά., να συμβάλει, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα δίκτυα πληροφόρησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην πληροφόρηση των ευρωπαίων πολιτών σχετικά με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών στα έγγραφα που παραλαμβάνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κοινό που θα εξυπηρετείται από το ΚΕΤ του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα είναι τόσο το ακαδημαϊκό προσωπικό (διδάσκοντες, φοιτητές, ερευνητές), όσο και μη ακαδημαϊκό κοινό (μαθητές μέσης εκπαίδευσης, επιχειρηματίες, ιδιώτες, δημόσιοι οργανισμοί, κ.ά.).

Σχετικά άρθρα

«Πνεύμονας» οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου

Κανένας κίνδυνος για το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής

Αποστόλης Τζελέτας

Επίτιμη διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής μια κορυφαία ιταλίδα επιστήμονας