Καθημερινά

«Η γλώσσα του ‘άλλου’» στο 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο

Το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» οργανώνει το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Instituto De Letras του Rio De Janeiro University και με τη συμμετοχή του Euro–American Women’s Council.

Η δράση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου, ο οποίος και θα τιμήσει με την παρουσία του το πρόγραμμα. Στην έναρξη του 5ου Δ.Θ.Π. θα συμμετάσχουν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων Ιωαννίνων, Κρήτης, Παντείου, Δημοκριτείου, Αιγαίου και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίοι θα μιλήσουν για την έννοια της ετερότητας στο σύγχρονο πανεπιστήμιο και θα συμμετάσχουν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Πρ. Παυλόπουλου «Από τη βιομηχανική επανάσταση στην τεχνολογική. Στον αστερισμό ενός αβέβαιου μέλλοντος».
Μετά από τέσσερα χρόνια αναγνωρισμένης επιτυχίας της διοργάνωσης, το πρόγραμμα του 2019 θα διεξαχθεί για δεύτερη χρονιά στο νησί της Σύρου, με τη συνέργεια του δήμου, από 7-14 Ιουλίου. Σημαντικοί υποστηρικτές του προγράμματος είναι φέτος το Μουσείο της Ακρόπολης και η Ιερά Μητρόπολη Σύρου.
Ακαδημαϊκή διευθύντρια του προγράμματος είναι η επίκουρη καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Fellow του CHS–GR του πανεπιστημίου Harvard Νικολέττα Τσιτσανούδη –Μαλλίδη. Σημαντικές υπηρεσίες σε ακαδημαϊκό επίπεδο προσφέρουν οι καθηγήτριες του Rio De Janeiro University Magali Dos Santos Moura και Fernanda Lemos De Lima. Την ευθύνη του συντονισμού του πολιτιστικού προγράμματος έχει η δημοσιογράφος Τέτα Βαρλάμη. Τις υπηρεσίες του ως ειδικός σύμβουλος προσφέρει ο Γιάννης Μαμάης.
Το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο «Η γλώσσα του ‘άλλου’ -Η ηθική της ετερότητας». Ενδεικτικές θεματικές, που θα αναπτυχθούν, είναι Γλώσσα και ετερότητα- Η πολιτική της ετερότητας, η κατασκευή του άλλου μέσα από τη γλώσσα, ο διχοτομικός και ρατσιστικός λόγος στα σύγχρονα ΜΜΕ, οι γλωσσικοί κώδικες των κοινωνικών ομάδων του «περιθωρίου»- Γλώσσα και σεξουαλικότητα, η εγγραφή του ‘άλλου’ μέσα από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, η γλώσσα των νέων στη μεταξύ τους επικοινωνία και στη δημόσια σφαίρα του διαδικτύου και ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διάλεκτοι και κοινωνικός στιγματισμός, διδάσκοντας τη μητρική μας στους ‘άλλους’, γλώσσα και επικοινωνιακή προσέγγιση.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, διδάκτορες, εκπαιδευτικούς, ενώ δέχεται και ένα ποσοστό επαγγελματιών, που έχουν αντίστοιχα ενδιαφέροντα, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης. Προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, περιλαμβάνει πλούσιες πολιτιστικές δραστηριότητες (θέατρο, συναυλίες) και εκπαιδευτικές εκδρομές.
Πληροφορίες και υποβολή βιογραφικών/αιτήσεων εγγραφών στην Νικολέττα Τσιτσανούδη –Μαλλίδη (nitsi@uoi.gr) και στην ιστοσελίδα summerschool.ac.uoi.gr.

Σχετικά άρθρα

Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης

«Πατάει γκάζι» για τα διετή προγράμματα

Πρώτη δύναμη η ΠΚΣ στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων