ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Φως στο σκοτάδι της κοινωνικής απομόνωσης

Με στόχο την ευαισθητοποίηση ώστε όλοι να κατανοήσουν τον αυτισμό και να αγκαλιάσουν με σεβασμό, αγάπη και αποδοχή τα αυτιστικά άτομα, τρία κτίρια θα φωτιστούν συμβολικά με μπλε χρώμα, στις 7.30 περίπου το απόγευμα, ως μέρος της πρωτοβουλίας «Light It Up Blue».

Τα δημαρχεία Ιωαννίνων και Ζίτσας, καθώς και η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, μετά το κάλεσμα της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων – Παράρτημα Ηπείρου και της Στέγης Αυτιστικών Ατόμων «Ελένη Γύρα», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, όπως έχει καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε. η 2α Απριλίου.

Το βράδυ, πολλά εξέχοντα κτίρια πόλεων σε ολόκληρο τον κόσμο και στην Ελλάδα (π.χ. Νέα Υόρκη, Παρίσι, Βουδαπέστη, Σύδνεϋ, Ντουμπάι) θα φωτιστούν με μπλε χρώμα, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινωνίας.

Στη δράση που θα γίνει στα Γιάννενα και τη Ζίτσα αναφέρθηκε η πρόεδρος της ενιαίας σχολικής επιτροπής Ιωαννίνων και δημοτική σύμβουλος Παρασκευή Τσίλη, σε κοινή συνέντευξη τύπου με την αντιδήμαρχο Ζίτσας Γιάννα Γεωργούλη, την προϊσταμένη της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης Βαΐα Οικονομίδου, τον πρόεδρο του τμήματος Ηπείρου της Ε.Ε.Π.Α.Α. Χρήστο Θέμο και την επιστημονική υπεύθυνη της Στέγης Μαργαρίτα Γκογκάκη.

«Φωτίζοντας μπλε τα δημαρχεία και τη Ζωσιμαία Δημόσια Βιβλιοθήκη θα ρίξουμε φως στη σκοτεινή πλευρά της απομόνωσης και της περιθωριοποίησης που βιώνουν τα άτομα με αυτισμό. Ο δήμος Ιωαννιτών με ιδιαίτερη ευαισθησία υποστηρίζει έμπρακτα τους συνανθρώπους μας με αυτισμό σε συνεργασία, με τους τοπικούς φορείς», σημείωσε η κ. Τσίλη.

Εκ μέρους του δήμου Ζίτσας, η κ. Γεωργούλη σημείωσε πως η δράση αυτή έχει στόχο να ενημερωθεί η κοινωνία για τα θέματα του αυτισμού και να συμβάλλει στην ομαλή κοινωνική ένταξη των ατόμων με αυτισμό.

Για τρίτη χρονιά συμμετέχει στην πρωτοβουλία η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη. «Όπως όλες οι σύγχρονες βιβλιοθήκες έτσι και Ζωσιμαία έχουν ξεφύγει από τον στενό ρόλο του δανεισμού βιβλίων και έχουν μετατραπεί σε κέντρα γνώσης και πληροφόρησης, προωθώντας μια κοινωνία ίσων ευκαιριών», ανέφερε η κ. Οικονομίδου.

Η Ε.Ε.Π.Α.Α. είναι μια μη κυβενρητική οργάνωση που ιδρύθηκε από γονείς ατόμων με αυτισμό με σκοπό την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ατόμων αυτών και την εκπαίδευσή τους.

«Βρισκόμαστε καθημερινά στις επάλξεις και καλούμε τον κόσμο να έρθει κοντά μας, να ενημερωθεί, να δει τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές», σημείωσε ο κ. Θέμος.

Τέλος, η κ. Γκογκάκη, ευχαριστώντας με τη σειρά της τους φορείς αλλά και συνολικά όσους στηρίζουν ηθικά και υλικά το έργο της Στέγης, σημείωσε: «Η αναγνώριση του έργου αποτελεί για εμάς ηθική δέσμευση, μας δίνει δύναμη και κουράγιο, να συνεχίσουμε απρόσκοπτα».

Σχετικά άρθρα

Το περίπτερο – εκθετήριο στη Ζίτσα φωτίστηκε μπλε για τον αυτισμό

Με στόχο την αποφυγή του εγκλεισμού

Στο χρώμα του αυτισμού το εκθετήριο οίνου στη Ζίτσα