ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δε θέλησε να αναλάβει Αρχηγός και αποστρατεύτηκε

Ευδοκίμως τερματίσας τη θητεία του κρίθηκε από το Πρωτοβάθμιο Ανώτατο Συμβούλιο του Πυροσβεστικού Σώματος ο Υπαρχηγός Υποστήριξης του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Δημοσθένης Αναγνωστάκης, στον οποίο απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Πέραν της καταγωγής του από τα Τζουμέρκα της Άρτας, ο κ. Αναγνωστάκης είχε στο παρελθόν υπηρετήσει ως διοικητής στη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων και στην Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου. Παρότι είχε αρκετά χρόνια που έφυγε από τα Γιάννενα, διατηρούσε στενή επαφή με πολλούς στην περιοχή και σε αυτόν απευθύνονταν όσοι αναζητούσαν βοήθεια. Και αυτός ποτέ δεν την αρνούνταν, ενώ ερχόταν και ο ίδιος με κάθε ευκαιρία στα Γιάννενα. Είτε σε κάποια δύσκολη κατάσταση, όπως η μεγάλη φωτιά στο Ασβεστοχώρι τον Αύγουστο του 2017, είτε σε κάποιο ευχάριστο γεγονός, όπως η παράδοση των πυροσβεστικών οχημάτων σε δήμους της Αλβανίας τον Ιούλιο του 2018. Πολύτιμη ήταν η συμβολή του και στην προώθηση της δημιουργίας Πυροσβεστικού Κλιμακίου στον δήμο Βορείων Τζουμέρκων, ενώ είχε εξαιρετικές σχέσεις με τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, αποτελώντας πολύτιμο συνεργάτη στο έργο της ενημέρωσης.
Επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και προσωπικά της Όλγας Γεροβασίλη ήταν να αναλάβει τα ηνία του Πυροσβεστικού Σώματος, με τον Δ. Αναγνωστάκη, όμως, να αρνείται να διαδεχθεί στη θέση του Αρχηγού τον Βασίλη Ματθαιόπουλο. Αν και υπήρξαν πολλές προσπάθειες να καμφθεί η άρνησή του, παρέμεινε σταθερός στην άποψή του, βάζοντας ουσιαστικά τέλος στη διαδρομή του.
Την αποστράτευσή του έκανε γνωστή ο ίδιος, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, πριν ακόμη υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις. «Τίτλοι τέλους. Τελείωσε μια επαγγελματική διαδρομή που διανύθηκε με πολύ κόπο, έχοντας πίστη στο καθήκον και υπηρετώντας πιστά την πατρίδα και την ασφάλεια των πολιτών της! Νιώθοντας ευγνώμων, ευχαριστώ τις πυροσβέστριες, τους πυροσβέστες του Π.Σ., τους εθελοντές και τα στελέχη των φορέων που συνεργάστηκα μαζί τους στις πυροσβεστικές επιχειρήσεις. Εύχομαι στους συναδέλφους καλή δύναμη στο δύσκολο έργο της ασφάλειας που καλούνται να επιτελέσουν. Καλή συνέχεια», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Δημοσθένης Αναγνωστάκης γεννήθηκε το 1964 στην Άρτα. Κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το έτος 1988 και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας το έτος 1993 με το βαθμό του Ανθυποπυραγού. Αποφοίτησε το έτος 2007 από τη σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Σχολής Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
Υπηρέτησε σε Υπηρεσίες της ΠΕ.ΠΥ.Δ Νοτίου Αιγαίου, της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ηπείρου και της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Στερεάς Ελλάδας. Διοικητής της ΔΙ.ΠΥ.Ν. Ιωαννίνων και της Περιφερειακής Διοίκησης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου. Κλαδάρχης του Β΄ Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης του Α.Π.Σ.. Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αττικής και Επιχειρησιακός Συντονιστής με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Προήχθη στις 02-02-2018 κατ’ επιλογή στο βαθμό του Αντιστρατήγου-Υπαρχηγού Υποστήριξης ΠΣ.
Ευδοκίμως τερματίσας τη θητεία του κρίθηκε και ο ο διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, υποστράτηγος Ιωάννης Φωστιέρης, ο οποίος επίσης στο παρελθόν είχε διατελέσει διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου, ενώ ο σημερινός διοικητής, αρχιπύραρχος Ευθύμιος Γεωργακόπουλος κρίθηκε διατηρητέος.

Σχετικά άρθρα

Άμεση εμπλοκή των εναέριων μέσων στην κατάσβεση

Ο αντίπαλος αποδείχθηκε πιο ισχυρός…

Αποστόλης Τζελέτας

Δ. Αναγνωστάκης: «Ο πολύ μεγάλος εναέριος στόλος δημιουργεί εφησυχασμό»