ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αγιασμοί στη σκιά θανάτων και καταστροφών

Με τη σκέψη στους μαθητές και της μαθήτριες της Θεσσαλίας, που θα καθυστερήσουν να επανέλθουν στη σχολική κανονικότητα, αλλά και όλους τους πληγέντες από τις φονικές πλημμύρες, πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένοι αγιασμοί για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Τους μαθητές στα Γιάννενα, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, υποδέχθηκαν στα σχολεία οι δάσκαλοι και καθηγητές, αλλά και εκπρόσωποι αρχών και φορέων, που μετέφεραν τις ευχές τους σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς για μια εποικοδομητική και ομαλή χρονιά.

Σε ένα από τα μεγαλύτερα σχολικά συγκροτήματα της πόλης, στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο οποίος τόνισε τη σημασία του σχολικού περιβάλλοντος για τη διαμόρφωση των παιδιών, καλώντας όλους τους φορείς να συνεργαστούν για το καλό τους.

Στο συγκεκριμένο σχολείο, μεταξύ των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και της εκπαιδευτικής κοινότητας, βρέθηκαν το πρωί η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Τσίμαρης.

«Ο φετινός αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά συμπίπτει με τις δραματικές ημέρες για χιλιάδες συνανθρώπους μας στη Θεσσαλία, που δοκιμάζονται σκληρά από τις καταστροφικές πλημμύρες. Όμως, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, έτσι και τώρα, η Πολιτεία θα βρίσκεται στο πλευρό τους για να αντιμετωπίσουν το συντομότερο και με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τη δοκιμασία αυτή. Τα σχολεία της χώρας υποδέχθηκαν σήμερα χιλιάδες μαθητές όλων των τάξεων και στις δύο βαθμίδες, με απόλυτη ετοιμότητα ως προς την επάρκεια των σχολικών βιβλίων, με την ολοκλήρωση των προσλήψεων εκπαιδευτικών, ακόμη και με προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή, με κάλυψη των περισσότερων κενών θέσεων με αναπληρωτές και με την ενίσχυση και βελτίωση των ψηφιακών μέσων και υποδομών στις σχολικές αίθουσες», ανέφερε η κ. Κεφάλα.

Την κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών αλλά και την αύξηση του προϋπολογισμού για την εκπαίδευση, ζήτησε από την πλευρά της η κ. Τζούφη, στέλνοντας τις ευχές της σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. «Η σκέψη μας σήμερα είναι πιο ξεχωριστά στους μαθητές, εκπαιδευτικούς και κατοίκους των περιοχών, που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές και το υπουργείο οφείλει να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες του. Να λάβει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και να προχωρήσει σε δέσμη λύσεων σε μια εποχή με επισωρευμένες κρίσεις, που βαθαίνουν όλο και περισσότερο το μορφωτικό και κοινωνικό χάσμα στη σχολική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία», σημείωσε.

Στους μαθητές και κατοίκους των πληγεισών περιοχών αναφέρθηκε και ο κ. Τσίμαρης, τονίζοντας την ανάγκη της πρόληψης για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων στο μέλλον. «Υπάρχουν καταγγελίες ότι η κυβέρνηση αγνόησε τις προειδοποιήσεις της Ε.Ε. για αντιπλημμυρικά έργα. Ο απολογισμός, βέβαια, θα γίνει μετά, εμείς θα είμαστε κοντά ώστε να γίνουν άμεσα οι αποκαταστάσεις και να μην επαναληφθεί τέτοια καταστροφή», τόνισε.

Τις ευχές της στην εκπαιδευτική κοινότητα μετέφερε και η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου Μαρίνα Μπέση, τονίζοντας πως «κάθε νέο ξεκίνημα σηματοδοτεί νέες αφετηρίες και νέους στόχους», μεταφέροντας της διαβεβαίωση πως η Διεύθυνση θα είναι δίπλα στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Το ίδιο τόνισαν εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλης Τσαμπαλάς και Φιλιώ Νόκα Ζαράχη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, έχει γίνει η πρόσληψη 23.211 αναπληρωτών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος των κενών στα σχολεία. Αναλυτικότερα, στη γενική εκπαίδευση, προσλήφθηκαν 8.746 εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια και 4.898 εκπαιδευτικοί στη Δευτεροβάθμια. Επιπλέον, 192 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ79.01 και ΤΕ16 προσλήφθηκαν σε Μουσικά Σχολεία για τη διδασκαλία μουσικών ειδικεύσεων, ενώ διατέθηκαν για πρόσληψη στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, με απόφαση του οικείου Διοικητικού Συμβουλίου, 39 αναπληρωτές κλάδων/ειδικοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην Ειδική Αγωγή, προσλήφθηκαν 7.360 εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια και 1.976 εκπαιδευτικοί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ωστόσο, υπολογίζουν ότι οι ανάγκες για κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών μπορεί να φτάσει τις 48.000, και για αυτό ζητούν να γίνονται περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών στην πρώτη φάση.

Όσον αφορά στον προγραμματισμό της σχολικής χρονιάς, οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης της, καθώς και το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Ευχές με αναφορές και στις σχολικές υποδομές

Τις ευχές για γόνιμη και δημιουργική χρονιά έδωσαν στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της περιοχής ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου και στελέχη της δημοτικής αρχής, καθώς και των δημοτικών παρατάξεων.

Ο δήμαρχος, από τον αγιασμό του έγινε στο συγκρότημα της Ακαδημίας, εξέφρασε τη συμπαράσταση του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας προς την όμορη Θεσσαλία, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού στο περιβάλλον και λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Παραβρέθηκε, επίσης, στους αγιασμούς, που έγιναν στο 4ο Γυμνάσιο, στο 2ο Διαπολιτισμικό και στο 2ο Λύκειο, και ευχήθηκε στους μαθητές «καλή χρονιά», ενώ τόνισε ότι ο Δήμος, με τις υπηρεσίες του και τις Σχολικές Επιτροπές, θα βρίσκεται δίπλα στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Ευχές για μια καλή και αποδοτική σχολική χρονιά απεύθυνε ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, που επίσης βρέθηκε στον αγιασμό στη ΖΠΑ. Όπως τόνισε, αυτά που πρέπει να αναδειχθούν μέσω της παιδείας, είναι η αλληλεγγύη και η περιβαλλοντική ευαισθησία, ενώ σημείωσε πως η πολιτεία και Δήμος Ιωαννιτών οφείλουν σε αυτή τη νέα σχολική χρονιά να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη ευθύνη τα πιθανά προβλήματα που θα προκύψουν. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη δοκιμασία που περνά η Θεσσαλία, τονίζοντας ότι πρέπει όλοι να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Ευχές σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς μετέφερε και η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα _2023» Τατιάνα Καλογιάννη, σημειώνοντας πως τα σχολεία χρειάζονται φροντίδα και πολλά από αυτά απαιτείται να εκσυγχρονιστούν τόσο σε κτιριακές εγκαταστάσεις, όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή.

Τις ευχές τους σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, για μια καλή και ομαλή χρονιά έστειλαν με ανακοινώσεις τους και οι περιφερειακές παρατάξεις «Κοινό των Ηπειρωτών», «Ήπειρος Όλων– Τόπος να ζεις» και «Ορίζοντες Ηπείρου».

Μήνυμα για ισότιμες ευκαιρίες στην εκπαίδευση

Θερμό και ενθαρρυντικό χαιρετισμό σε όλους τους μαθητές, τους καθηγητές και εργαζόμενους στον τομέα της παιδείας του νομού, καθώς επιστρέφουν στα σχολεία για την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς, απευθύνει η Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ., τονίζοντας πως στόχος όλων πρέπει να είναι η διασφάλιση ότι οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν το δυναμικό τους, να αποκτήσουν νέες γνώσεις και δεξιότητες, και να επιτύχουν τους στόχους τους.

«Ως ΠΑΣΟΚ δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για την αύξηση των εκπαιδευτικών πόρων, την υποστήριξη των εκπαιδευτικών, την ασφάλεια και υγεία, τα δικαιώματα των μαθητών καθώς και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Ευχόμαστε μια υγιή, ασφαλή και δημιουργική  σχολική χρονιά σε όλους», σημειώνει η Ν.Ε. και, παράλληλα, εκφράζει τη συμπάθεια και αλληλεγγύη των μελών της προς τους πληγέντες της και τα θερμά συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θυμάτων. «Είναι καθήκον μας να σταθούμε δίπλα τους και να προσφέρουμε την υποστήριξή μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», τονίζει

Σχετικά άρθρα

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο