Αίθουσα Σύνταξης Επικαιρότητα

«Χρυσό» αποτελεσματικότητας για τους δήμους Ιωαννιτών και Μετσόβου

Στην πρώτη δεκάδα των «αποτελεσματικών» δήμων της χώρας βρίσκονται ο δήμος Μετσόβου και ο δήμος Ιωαννιτών, σύμφωνα με τον νεοσύστατο Ελληνικό Δείκτη Αποτελεσματικότητας των Δήμων του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φόρουμ «Δήμοι και Επιχειρηματικότητα» του Money Show Athens.

Ο Δείκτης Αποτελεσματικότητας των Δήμων, που συνέταξε πιλοτικά και παρουσιάζει για πρώτη φορά φέτος το ΚΕΦίΜ «Μάρκος Δραγούμης», αξιολογεί τις δημοτικές αρχές της χώρας βάσει των επιδόσεών τους σε τρία βασικά πεδία: την οικονομική διαχείριση, τη διαφάνεια και λογοδοσία, και τις υπηρεσίες προς τους δημότες.

Οι δέκα δήμοι της χώρας με τις καλύτερες επιδόσεις ως προς τη συνολική τους αποτελεσματικότητα για το έτος 2017, όπως αναδείχθηκαν από τη μελέτη, είναι ο δήμος Μετσόβου με βαθμολογία 62,50 (στα 100) και στην 5η θέση της γενικής κατάταξης βρίσκεται ο δήμος Ιωαννιτών, με βαθμολογία 57,17, ο οποίος όμως είναι πρώτος στην κατηγορία, που αφορά τους μεγάλους αστικούς δήμους. Ακολουθούν οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Καλλιθέας, Αμπελοκήπων, Δάφνης και Αχαρνών.

Ο Δείκτης συντάχθηκε βάσει του αντίστοιχου λιθουανικού (Lithuanian Municipal Performance Index), ο οποίος δημοσιεύεται σε ετήσια βάση από το Lithuanian Free Market Institute και αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς για την αποτελεσματικότητα των δημοτικών αρχών στη χώρα. Εντοπίζει τις βέλτιστες πρακτικές και αναδεικνύει τα θετικά παραδείγματα των δημοτικών αρχών, που έχουν καταφέρει να αξιοποιούν αποτελεσματικά τους διαθέσιμους σε αυτές πόρους εν μέσω των έντονα γραφειοκρατικών περιορισμών του ισχύοντος ρυθμιστικού πλαισίου.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της μελέτης, την ικανοποίησή του εξέφρασε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας. «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την κατάταξή μας ως ο πρώτος αστικός δήμος της χώρας σε τομείς, όπως η οικονομία, η διαφάνεια, η λογοδοσία και οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Στόχος μας, από την αρχή της θητείας μας, ήταν να δημιουργήσουμε έναν δήμο οικονομικά υγιή, βαδίζοντας στα πρότυπα της χρηστής διαχείρισης, λογοδοτώντας πάντα δημόσια για τις αποφάσεις και τις πράξεις μας, έχοντας παράλληλα σε πρώτο πλάνο και την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των δημοτών μας. Πιστεύω ότι, μετά και απ’ αυτά τα αποτελέσματα μιας σημαντικής επιστημονικής έρευνας, έχουμε το δικαίωμα να αισθανόμαστε χαρούμενοι και να στείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας πως, με τη σοβαρή δουλειά που γίνεται από τη δημοτική μας αρχή, υπάρχουν θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες. Φυσικά δεν επαναπαυόμαστε, γνωρίζουμε ότι μπορούμε να τα πάμε ακόμα καλύτερα και εργαζόμαστε συνεχώς προς αυτή την κατεύθυνση», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ Μπέγκας, για να καταλήξει τονίζοντας τη σημασία που έχει για το κύρος και τη φήμη ολόκληρης της περιοχής το γεγονός πως ο δήμος Ιωαννιτών αποτελεί ένα «καλό παράδειγμα» για όλη τη χώρα.

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦίΜ) είναι μια ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης, με στόχο τη δυναμική διάδοση πολιτικών προτάσεων, που προάγουν την ατομική ελευθερία και την ελεύθερη οικονομία. Είναι ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός και έχει διεθνείς συνεργασίες με τα σημαντικότερα φιλελεύθερα think tanks διεθνώς.

Σχετικά άρθρα

Παραίτηση Π. Κολόκα από την αντιδημαρχία

«Πρότυπο οικονομικής διαχείρισης» ο δήμος Ιωαννιτών

«Πράσινο φως» για την ανάπλαση του Πάρκου Λακκωμάτων

Γεωργία Χαλάτση