????????????????
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αναγνωρίζει την προσπάθεια, ζητά περισσότερα

Τη φράση «έχουν γίνει πολλά, αλλά και πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν», χρησιμοποίησε ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας, επαναφέροντας στην επικαιρότητα τα προβλήματα στη λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ιωαννίνων και αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τα βήματα που έχουν γίνει.

Με αφορμή την τελευταία επίσκεψη κλιμακίου της παράταξης στον βιολογικό καθαρισμό αλλά και τα γραφεία της επιχείρησης, δύο είναι τα βασικά ζητήματα που θέτει, μεταξύ άλλων μικρότερης σημασίας.

Το βασικό είναι η μη σύγκλιση των τιμολογίων του νερού μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων και το δεύτερο η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, που περιλαμβάνει τη διαχείριση της λυματολάσπης και την καθυστέρηση στο έργο της επέκτασης της δυναμικότητάς του.

«Είναι γνωστό ότι οι Γιαννιώτες πληρώνουν το ακριβότερο νερό σε όλη την Ελλάδα. Πρόσφατα έγινε μια έκπτωση 15% στους συνεπείς καταναλωτές, όπως κάνουν και άλλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, αλλά αυτό δε συνιστά μείωση της τιμής», σημείωσε ο κ. Μπαρτζώκας, καλώντας τη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ και τη δημοτική αρχή να προχωρήσουν σε ένα πλάνο σύγκλισης της τιμής του νερού στις δημοτικές ενότητες, καθώς στη δημοτική ενότητα Ιωαννίνων το τιμολόγιο είναι πολύ ακριβότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες.

«Αν δεν μπορεί η δημοτική αρχή να προχωρήσει σε σύγκλιση μέσα σε 1-2 χρόνια, το καταλαβαίνουμε, αλλά θα έπρεπε να ανακοινώσει ένα χρονοδιάγραμμα μίας ή δύο θητειών και να λάβει υπόψη της προτάσεις που έχουμε καταθέσει, όπως η κατανομή σε ζώνες», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στις μεγάλες απώλειες νερού, που εκτιμώνται στο 50%. Η παράταξη, για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, καλεί τη διοίκηση να προχωρήσει στην προμήθεια παροχόμετρων. «Είναι μια επένδυση που κοστίζει, αλλά θα μας γλιτώσει από πολλά», σημείωσε.

Στην «ανισορροπία» στο τιμολόγιο του νερού αναφέρθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Πάνου, ο οποίος έδωσε ένα παράδειγμα. Για την κατανάλωση 50 κυβικών νερού, ένα νοικοκυριό στην πόλη των Ιωαννίνων θα καταβάλει 71 ευρώ, στο Πέραμα 31 ευρώ, στην Παμβώτιδα 20 ευρώ, στην Ανατολή 33 ευρώ και στο Μπιζάνι 25 ευρώ.

Ο ίδιος σημείωσε πως, σύμφωνα και με την ενημέρωση από τη διοίκηση και τους εργαζόμενους, τα συστήματα τηλεελέγχου που έχει προμηθευτεί η ΔΕΥΑΙ, δε λειτουργούν καθώς δεν υπάρχει προσωπικό.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον βιολογικό καθαρισμό, μεταφέροντας μια εικόνα «θυμού και θλίψης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, καθώς η λυματολάσπη είναι διασκορπισμένη σε μεγάλη έκταση γύρω από την εγκατάσταση. «Ο βιολογικός καθαρισμός βρίσκεται στα όριά του εδώ και χρόνια και σύμφωνα με τους εργαζόμενους η συντήρηση είναι δύσκολη», σημείωσε, για να προσθέσει ερωτήματα σχετικά με το κόστος της απομάκρυνσης της λυματολάσπης και αν είναι μια εργασία την οποία θα μπορούσε να κάνει η ίδια η επιχείρηση.

Ανάμεσα στα άλλα ζητήματα που τέθηκαν, ήταν το γεγονός ότι οι μετρήσεις της ποιότητας του νερού δεν αναρτώνται στην ιστοσελίδα της επιχείρησης, ότι δεν έχει πληρωθεί η θέση του Γενικού Διευθυντή και ότι δεν έχουν παραληφθεί επισήμως τα δίκτυα παλαιών κοινοτήτων. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στη νέα δημοτική αρχή θα είμαστε εμείς εκείνοι, που θα βάλουν μπροστά τον μηχανισμό της επιχείρησης που λέγεται ΔΕΥΑΙ», σημείωσε ο κ. Μπαρτζώκας.

Από την πλευρά του, ο κ. Πάνου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη διοίκηση και ιδιαίτερα τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΙ Μ. Χρυσοστόμου αλλά και τους εργαζόμενους για την ενημέρωση που παρείχαν, καθώς και να τους επιβραβεύσει για τη βήματα που έγιναν, όπως η ηλεκτρονική πληρωμή λογαριασμών. «Πρέπει επιτέλους να εξυγιανθεί αυτή η επιχείρηση, για να μπορέσει να υπηρετήσει όπως πρέπει το κοινό της πόλης», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Διακοπή νερού στην πόλη την Τρίτη

Ηπειρωτικός Αγών

Ο Άρης Μπαρτζώκας νέος πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων

Ηπειρωτικός Αγών

O Άρης Μπαρτζώκας νέος Γραμματέας της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή»