ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σε επιφυλακή και ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο

Σε επιφυλακή, με τα μάτια... δεκατέσσερα, προκειμένου να αποφευχθούν πυρκαγιές, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, παραμένουν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους στην πολιτική προστασία φορείς.

Η θερμοκρασία αγγίζει τιμές ρεκόρ και στην πόλη των Ιωαννίνων και μάλιστα σε διάρκεια πολλών ημερών, και, όπως, όλα δείχνουν η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί με ιδιαίτερη ένταση το Σαββατοκύριακο, αλλά και την επόμενη εβδομάδα.

Με αυτό το θερμικό φορτίο, αλλά και με έντονη βλάστηση σε πολλές εκτάσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, λόγω των προηγούμενων συνεχών βροχοπτώσεων και όχι μόνο, η παραμικρή σπίθα αρκεί για να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Για τον λόγο αυτό, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο περιαστικό άλσος στην περιοχή Φρόντζου αλλά και στο Πάρκο Πυρσινέλλα, όπου θα περιπολούν και δημοτικοί αστυνομικοί, ενώ οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε, όχι μόνο να μην προκαλέσουν άθελά τους πυρκαγιά, αλλά και να ενημερώσουν άμεσα την πυροσβεστική υπηρεσία και τις αρχές εφόσον παρατηρήσουν κάποια εστία, όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Λώλης.

Εξάλλου, απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και πολύ περισσότερο τις ημέρες του καύσωνα οποιαδήποτε υπαίθρια εργασία και το άναμμα φωτιάς, για οποιοδήποτε λόγο.

Επί ποδός και ο τομέας καθαριότητας

Κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω του καύσωνα, εργάζεται και το προσωπικό της Διεύθυνσης Καθαριότητας & Εργοταξίου, που με συνεχείς παρεμβάσεις και αξιοποιώντας όλο τον διαθέσιμο εξοπλισμό, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα πολλαπλά προβλήματα που σχετίζονται με την καθαριότητα του δήμου.

Το βράδυ της Πέμπτης, έγινε μία μεγάλη παρέμβαση πλυσίματος των υπογειοποιημένων κάδων και των σημείων πέριξ αυτών, ενώ με τον εξοπλισμό της υπηρεσίας ξεκίνησε το πλύσιμο των κάδων, το οποίο και θα συνεχιστεί.

Ωστόσο, ειδικά τις μέρες αυτές, η προσπάθεια της υπηρεσίας πρέπει να υποστηριχθεί από τους πολίτες, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Αριστείδης Παππάς. Οι πολίτες μπορούν να βοηθήσουν, βγάζοντας τα απορρίμματα συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, τοποθετώντας τα εντός των κάδων και κλείνοντας πάντα τα καπάκια τους, να τοποθετούν τα απορρίμματα σε σακούλες, να μη συσσωρεύουν γύρω από τους κάδους κλαδιά και ογκώδη αντικείμενα, αλλά να τα απομακρύνουν μετά από συνεννόηση με την Διεύθυνση Καθαριότητας & Εργοταξίου, να μην απορρίπτουν στους κάδους έλαια και λοιπά εύφλεκτα υλικά, και να διευκολύνουν την διέλευση των απορριμματοφόρων, κυρίως στους δρόμους της πόλης, μην σταθμεύοντας τα οχήματά τους σε στροφές και μπροστά σε κάδους. Με αφορμή συμβάντα που έχουν αναφερθεί, εφιστά την προσοχή σε επιχειρηματίες της εστίασης, να μην εναποθέτουν στάχτες, κάρβουνα και υπολείμματα από ψησταριές ούτε στους κάδους απορριμμάτων ούτε έξω από αυτούς, καθώς ο κίνδυνος φωτιάς είναι μεγάλος.

Καταγραφή των ευάλωτων ομάδων πολιτών

Στο μεταξύ, ο Δήμος Ιωαννιτών, στο πλαίσιο της υλοποίησης των δράσεων για την προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών, σχεδιάζει οργανωμένη προληπτική πολιτική για την προστασία των πολιτών, σε περιπτώσεις που προκύψει κίνδυνος από πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς, μεριμνώντας για την έγκαιρη ενημέρωση και απομάκρυνση, ειδικά των ευάλωτων ομάδων.

Για τον σκοπό αυτό καλούνται είτε τα ίδια τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (Αμεα, ηλικιωμένοι, μοναχικά), είτε οι προσωπικοί τους βοηθοί, που διαβιούν σε δομημένες περιοχές, των οποίων οι κατοικίες συνορεύουν ή έχουν μεγάλη εγγύτητα με δάση ή δασικές εκτάσεις, να επικοινωνήσουν με την Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και να παρέχουν στοιχεία, εφόσον το επιθυμούν, ώστε να καταγραφούν σε μητρώο από την Υπηρεσία, για την έγκαιρη ενημέρωση και ειδοποίησή τους από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας του Δήμου για την προληπτική απομάκρυνσή τους.

Η υποβολή αιτήσεων γίνεται έως τις 5 Αυγούστου στα τηλέφωνα 2651361376 και 2651361315 (καθημερινά 8-11 το πρωί) και στα e-mail vmagklara@ioannina.gr και stsouki@ioannina.gr.

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών