ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με οδηγό την πρόταση του 2013

Την πρόταση του 2013, που είχε κατατεθεί ως σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος από κοινού με τον δήμο Ιωαννιτών, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τον Φορέα Διαχείριση της λίμνης, επαναφέρει η περιφερειακή αρχή, με τρεις ουσιαστικά διαφοροποιήσεις σε θέματα που θέτει το υφιστάμενο, υπό διαβούλευση, σχέδιο.

Στη συζήτηση που έγινε κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, η περιφερειακή αρχή κρίνει πως το σχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση, ωστόσο ζητά επιμέρους διορθώσεις και τροποποιήσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά την περιοχή του Μάτσικα, την επέκταση και εκσυγχρονισμό των πτηνο-κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και την άσκηση θήρας.

Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε σε δράσεις της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας με στόχο την προστασία της λίμνης και την αποκατάσταση των πηγών, ενώ υπογράμμισε τη νομιμότητα των αναχωμάτων, την οποία έχει κρίνει και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ουσιαστικά, ο κ. Καχριμάνης τόνισε πως η προστασία της λίμνης απαιτεί την ολοκλήρωση και την καθολική λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου του λεκανοπεδίου και, όπως προβλέπει το τελευταίο μάστερ πλαν, το μερικό σπάσιμο του αναχώματος της Αμφιθέας για την αποκατάσταση της λειτουργίας των πηγών και τη μεταφορά νερού από την πηγή Σεντενίκου στη λίμνη, με κλειστό αγωγό.

«Έχει θετικά και αρνητικά το σχέδιο αυτό. Βάση πρέπει να είναι η προηγούμενη κοινή πρόταση και θα πρέπει ο Φορέας Διαχείρισης να έχει σχέση με τον δήμο και την περιφέρεια. Η μοχθηρία ποτέ δε δίνει λύση, η λογική και η συνεργασία δίνουν λύσεις», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας τις αιτιάσεις του έναντι των «οικολογούντων», όπως έχει αναφέρει πολλές φορές, αποδίδοντας τα αδιέξοδα σε εμμονές.

Την κοινή πρόταση του 2013, μετά από μια ιστορική αναφορά, ανέλυσε ο εκτελεστικός γραμματέας της περιφέρειας Δημήτρης Σιώλος, ο οποίος τόνισε ότι η ΚΥΑ του 2003, που κατέπεσε μετά από προσφυγές στο ΣτΕ, πέτυχε υψηλούς στόχους προστασίας, ωστόσο από το 2010 και μετά υπήρξαν πέντε τουλάχιστον σχέδια, που ποτέ δεν προχώρησαν.

«Το παρόν σχέδιο είναι σαφές ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση και έχει απαλείψει αγκυλώσεις του παρελθόντος», όπως είναι η οριοθέτηση της λίμνης με την τελεσιδικία των αναχωμάτων, και ξεπεράστηκε το -ανεφάρμοστο- όριο των 300/100 μέτρων για εγκαταστάσεις από τη Λίμνη, ενώ μειώθηκαν οι ζώνες παραγωγικότητας και διατηρούνται μόνο για τις περιοχές Λογγάδων και Αεροδρομίου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε τρία επιμέρους σημεία, για τα οποία έχουν εκφραστεί σοβαρές ενστάσεις. Το πρώτο είναι η πλήρης απαγόρευση δόμησης, που προβλέπεται στον Μάτσικα. Αντί αυτού, σημείωσε ότι θα πρέπει να περιλαμβάνεται ρύθμιση σχετικά με τις ιδιοκτησίες και απαιτείται ειδική πολεοδομική μελέτη, όπως αναφέρεται στην κοινή πρόταση του ’13.

Το ίδιο πρέπει να γίνει και στην πλευρά του παραλιμνίου προς τον Κατσικά, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση αναφέρεται ρητά στο σχέδιο ΠΔ, κάτι που παραλείπεται για τον Μάτσικα.

Ειδικά για τις περιοχές της Αμπελιάς –Κόντσικας, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από το υπό διαβούλευση σχέδιο, είναι η απαγόρευση επέκτασης και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, κάτι στο οποίο έχουν αντιδράσει έντονα ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός και οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις. «Δε συντρέχει λόγος απαγόρευσης», σημείωσε ο κ. Σιώλος.

Τέλος, το τελευταίο σημείο αφορά την άσκηση θήρας, με τον κ. Σιώλο να σημειώνει ότι αρκεί το γενικό πλαίσιο διαχείρισης που ισχύει πάντοτε και προβλέπεται από την υπουργική απόφαση, μέχρι να εκπονηθεί ειδικό σχέδιο.

Τόσο ο κ. Καχριμάνης, όσο και η αντιπεριφερειάρχης Τατιάννα Καλογιάννη αναφέρθηκαν στην έλλειψη Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, που καθιστά το ΠΔ ευάλωτο σε προσφυγές, καθώς η τελευταία έγινε το 2001. Επιπλέον, η κ. Καλογιάννη στάθηκε στην πρόσφατη, μετά την έναρξη διαβούλευσης του σχεδίου, υπογραφή σύμβασης από την πλευρά του υπουργείου και του αναδόχου για την εκπόνηση διαχειριστικών μελετών στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, μεταξύ των οποίων και η λίμνη Παμβώτιδα.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της «Ήπειρος Ανατροπής» Κώστας Μπασιούκας υπογράμμισε ότι προτεραιότητα έχει η προστασία του οικοσυστήματος, ενώ σημείωσε ότι το σχέδιο Π.Δ. απαιτεί διορθώσεις και αναφέρθηκε σε σειρά επιμέρους σημείων που χρήζουν τροποποιήσεων. Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε την αντίδραση των παρευρισκόμενων κατοίκων, ήταν η πρόταση για επαναφορά της αδόμητης ζώνης σε βάθος 300 μέτρων από τα όρια της λίμνης. «Να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας απασχολούν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της «Συμμαχίας Ηπειρωτών», κατατέθηκαν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Αυτή του επικεφαλής Γιώργου Ζάψα (απουσίαζε), που καταλήγει στη συμφωνία του με το σχέδιο Π.Δ., εφόσον ληφθούν υπόψη και οι προτάσεις των φορέων. Αυτή, όπως σημείωσε ο Δημήτρης Χαμπίμπης, είναι προσωπική άποψη του κ. Ζάψα, με τον οποίο δεν είχαν επαφή και συνεργασία για το θέμα.

Τη θέση της «Συμμαχίας Ηπειρωτών» εξέφρασε ο Μάκης Χατζηεφραιμίδης, ο οποίος συμφώνησε με την κοινή πρόταση του 2013 και κάλεσε την περιφέρεια να επιμείνει για την αποδοχή των προτάσεων της τοπικής κοινωνίας. «Αυτό το Π.Δ. είναι χειρότερο από το προηγούμενο», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» χαρακτήρισε ταξικό και αντιλαϊκό το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με την Όλυ Τσουμάνη να επισημαίνει ότι δεν αντανακλά καμία βούληση προστασίας του περιβάλλοντος από την πλευρά της κυβέρνησης. «Αυτό δε γίνεται λόγω ανικανότητας, αλλά ακολουθώντας την στρατηγική της αστικής τάξης και της Ε.Ε. Εφαρμόζονται πολιτικές που οι αστικές κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει, για να δίνουν ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τέλος, από την πλευρά της «Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο», ο Νίκος Ζήκος, επιρρίπτοντας ευθύνες σε όλους όσοι είχαν μέχρι σήμερα την ευθύνη προστασίας της λίμνης, ζήτησε την κατάργηση των αναχωμάτων και του στίβου σκι, την οριοθέτηση της δόμησης σε ζώνη 300 μέτρων, την αποκατάσταση της επικοινωνίας των πηγών με τη λίμνη και την απομάκρυνση του σταθμού του ΚΤΕΛ. «Αυτό το σχέδιο Π.Δ. όχι μόνο δεν προστατεύει, αλλά υπογράφει και την καταδίκη της λίμνης», σημείωσε.

Το περιφερειακό συμβούλιο, μετά από συζήτηση τριών περίπου ωρών, κατά πλειοψηφία αποφάσισε να επικαιροποιηθεί η πρόταση του 2013, με ενσωμάτωση και των προτάσεων των φορέων και κατοίκων, όπως κατατέθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης του Σώματος.

Σχετικά άρθρα

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας

Σταθερός προορισμός για τους Γερμανούς τουρίστες η Ήπειρος

«Ταξιδεύει» στην Κύπρο η Περιφέρεια Ηπείρου  

Ηπειρωτικός Αγών