ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προχωρούν οι διαδικασίες μονιμοποίησης

Η διαδικασία μονιμοποίησης των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», μια υπηρεσία που την τελευταία 15ετία περίπου έχει προσφέρει σημαντικά σε ανήμπορους και ηλικιωμένους πολίτες, ξεκίνησε και στον δήμο Ιωαννιτών.

Μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου και τη συμφωνία του υπουργείου Εσωτερικών και εργαζομένων για τη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στον βαθμό που θα επιτρέπει την πρόσληψη των -εδώ και πολλά χρόνια- εργαζομένων του προγράμματος, οι θέσεις που καλύπτονται, θα μεταφερθούν στους Οργανισμούς των δήμων.

Στο πλαίσιο αυτό, το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, σε έκτακτη συνεδρίαση χθες το μεσημέρι, αποφάσισε ομόφωνα την τροποποίηση του ισχύοντος Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του, προκειμένου να δημιουργηθούν οργανικές θέσεις αντίστοιχες με τον αριθμό των ήδη εργαζομένων.

Στο τέλος του προηγούμενου έτους, το δημοτικό συμβούλιο είχε λάβει σχετική απόφαση για την ένταξη των θέσεων στο Οργανόγραμμα του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής, που υλοποιεί το πρόγραμμα. Ωστόσο, με νέα εγκύκλιο, το υπουργείο διευκρινίζει ότι οι θέσεις θα ενταχθούν στα οργανογράμματα των δήμων και όχι των νομικών προσώπων τους.

Σύμφωνα με τον νόμο, θα ακολουθήσει προκήρυξη των θέσεω,ν αλλά με βάση τις ειδικότητες που διαθέτουν οι σημερινοί εργαζόμενοι και πρόσθετη μοριοδότηση λόγω της προϋπηρεσίας τους. Επίσης, 7% των συνολικών θέσεων πρόκειται να καλυφθεί από προσωπικό ειδικών κατηγοριών. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μία ακόμη θέση σε ό,τι αφορά τον δήμο Ιωαννιτών, η οποία θα προκηρυχθεί με βάση τα κριτήρια, που θα ανακοινωθούν κεντρικά. Η κάλυψη του μισθολογικού κόστους, που προκαλείται από τη δημιουργία των νέων θέσεων, θα καλύπτεται από πιστώσεις του υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, που εισηγήθηκε το θέμα, η δημοτική αρχή, από την πρώτη στιγμή, στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», αντιλαμβανόμενη τη σπουδαιότητα του κοινωνικού έργου που επιτελούν.

«Ευτυχώς, μετά από παρεμβάσεις και της αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση έλαβε μια απόφαση, που ικανοποιεί και τους ανθρώπους, που εργάστηκαν στο πρόγραμμα αυτό, αλλά και τους δήμους, που ζήτησαν τη συνέχισή του», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέγκας.

Στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του δήμου Ιωαννιτών απασχολούνται 18 εργαζόμενοι και συγκεκριμένα τέσσερις κοινωνιολόγοι, δύο κοινωνικοί λειτουργοί, τέσσερις νοσηλευτές, δύο βοηθοί νοσηλευτών και έξι οικογενειακοί βοηθοί. Στον δήμο Ιωαννιτών λειτουργούν έξι προγράμματα στις πέντε δημοτικές ενότητες.

Σχετικά άρθρα

Από σήμερα ξεκινά η συστηματική δουλειά

Γεωργία Χαλάτση

Ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα προσβασιμότητας

Στην «Ώρα της Γης» συμμετέχει ο Δήμος Ιωαννιτών

Ηπειρωτικός Αγών