ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αντιδράσεις για τις παρεμβάσεις στο Μακρυγιάλι

Στο… μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Περιβάλλοντος ενδέχεται να μπουν οι παρεμβάσεις στην παραλία Μακρυγιάλι της Θεσπρωτίας, με το θέμα να εντοπίζεται κυρίως σε εργασίες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα για την εξυπηρέτηση των καντίνων και όχι στον καθαρισμό από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Το θέμα «σηκώνουν» οι παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Ηγουμενίτσας και στην Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ υπάρχουν και δημοσιεύματα σε ΜΜΕ της Θεσπρωτίας για σύνταξη δικογραφίας από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας μετά από εισαγγελική εντολή, που, ωστόσο, είναι προγενέστερα των παρεμβάσεων καθαρισμού της Περιφέρειας και αφορούν προφανώς παρεμβάσεις του ΟΛΗΓ.

Γραπτή επερώτηση κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία καταγγέλλει ότι χωρίς καμία μελέτη και αδειοδότηση, άγνωστο στο πλαίσιο ποιας σύμβασης, η Περιφέρεια Ηπείρου έκανε παρεμβάσεις δήθεν για τον επιφανειακό καθαρισμό της παραλίας, ενώ στην πραγματικότητα έγινε απομάκρυνση των αμμοθινών και ισοπέδωση του χώρου με βαρέως τύπου μηχάνημα έργου.
Η παραλία στο Μακρυγιάλι βρίσκεται σε θεσμοθετημένη ζώνη Natura, στη χαρακτηρισμένη Ζώνη Ειδικής Προστασίας GR212001 «’Εκβολές (Δέλτα) Καλαμά» και στην Ειδική Ζώνη Προστασίας GR212005 «Υγρότοπος Εκβολών Καλαμά και Νήσος Πρασούδι». Όπως αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση, πρόκειται για μια πολύ ευαίσθητη περιοχή, που κινδυνεύει από τα έντονα φαινόμενα διάβρωσης, τα οποία επιταχύνονται με τέτοιου είδους παρεμβάσεις. «Ο κίνδυνος να “φύγει” η παραλία και να ενωθεί η θάλασσα με τη λιμνοθάλασσα γίνεται κάθε χρόνο και πιο μεγάλος, ενώ τους δύο τελευταίους χειμώνες τα έντονα καιρικά φαινόμενα μας έδειξαν “εικόνες από το μέλλον” με τα νερά της θάλασσας να καταπίνουν την παραλία και να πλημμυρίζουν το δρόμο.
Να σημειωθεί ότι οι θημώνες Ποσειδωνίας που δημιουργούνται στην παραλία και υπήρχαν πριν το όργωμα και την ισοπέδωση, πρέπει να διατηρούνται άθικτοι στις παραλίες και τις ακτές γιατί συμβάλλουν στον σχηματισμό αμμοθινών, σταθεροποιούν την ακτή», σημειώνει στο κείμενο της επερώτησης.
Ευθύνες αποδίδει η Λαϊκή Συσπείρωση στην κυβέρνηση και τον ΟΛΗΓ, στον οποίο ανήκει η χερσαία ζώνη. «Ο ΟΛΗΓ παραχωρεί χωρίς καμία μελέτη τη λειτουργία καντινών στην περιοχή (την προηγούμενη χρονιά είχαν παραχωρηθεί 12 άδειες και φέτος ήδη 8). Στο όνομα της αύξησης των εσόδων του οργανισμού αλλά και της αύξησης των κερδών των μικρών και μεγάλων επιχειρηματιών του κλάδου, συντελείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, το οποίο, όταν θα ολοκληρωθεί, μαζί με την πλήρη περιβαλλοντική καταστροφή θα αφανίσει και τους επιχειρηματίες», σημειώνει.
Ο επικεφαλής Γιώργος Πρέντζας και περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Ηπείρου Τίνα Ζέκα και Κώστας Κωτσαντής καλούν τον περιφερειάρχη να απαντήσει στο πλαίσιο ποιου έργου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας έγινε η παρέμβαση, με ποια απόφαση και ποιο προϋπολογισμό, πότε υπογράφηκε οποιαδήποτε προγραμματική σύμβαση με τον ΟΛΗΓ, αν εκπονήθηκε και εγκρίθηκε οποιαδήποτε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και βάση αυτής έγινε η παρέμβαση, καθώς και αν υπήρχε σύμφωνη γνώμη του ΟΦΥΠΕΚΑ μιας και πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή Natura.

Απάντηση μέσω facebook

Απάντηση, πάντως, δόθηκε από τον περιφερειάρχη μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook.
Ο κ. Καχριμάνης υπεραμύνεται της παρέμβασης, διαβεβαιώνοντας ότι δεν προκαλείται καμία καταστροφή. «Η εφαρμογή γίνεται επιφανειακά, η συλλογή είναι μόνο πλαστικά υπολείμματα, κλαδιά ξερά και φερτά υλικά του χειμώνα, καθώς και φύκια. Ούτε άμμο συλλέγει, ούτε καν βότσαλα. Με σεβασμό στο περιβάλλον, στους συνανθρώπους μας και σε όσους εργάζονται με οποιονδήποτε τρόπο μέσω του τουρισμού. Το μηχάνημα διαθέτει άδεια για τον καθαρισμό των ακτών από το αρμόδιο υπουργείο», σημειώνει στην ανάρτησή του.

Σχετικά άρθρα

Προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του «συμπλέγματος» Κορωνησίας

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

«Ψηφιακή ασπίδα» σε δάση και αλσύλλια