ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Οι πιο καινοτόμες ιδέες ήρθαν στο προσκήνιο

Ένα διήμερο γεμάτο καινοτομία πραγματοποίησαν στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (MOKE) και το Found.ation, με στόχο να αναδείξουν το ταλέντο και τη δημιουργικότητα των φοιτητών της περιοχής.

Ο Διαγωνισμός Καινοτομίας και το Smart Uni.City Hackathon παρείχαν στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις καινοτόμες ιδέες τους, να λάβουν πολύτιμα σχόλια και να διαγωνιστούν για βραβεία.
Η δράση ξεκίνησε στις 26 Μαΐου με μια Demo Day για τον Διαγωνισμό Καινοτομίας, που αποτέλεσε ευκαιρία για ομάδες φοιτητών από διάφορα τμήματα του πανεπιστημίου να παρουσιάσουν τις πρωτοποριακές ιδέες τους. Στον διαγωνισμό δήλωσαν συμμετοχή 59 ομάδες, ενώ οι δέκα επικρατέστερες επιλέχθηκαν για την Demo Day, καλούμενες να δείξουν το πάθος και την αφοσίωσή τους στην αντιμετώπιση σύγχρονων προβλημάτων με καινοτόμες λύσεις.
Μετά την παρουσίαση των ομάδων, ακολούθησε μία ενδιαφέρουσα ομιλία του διευθύνοντος συμβούλου της Natech Θανάση Ναυρόζογλου, ο οποίος μοιράστηκε πολύτιμες γνώσεις σχετικά με την αξία του Ελάχιστα Βιώσιμου Προϊόντος (MVP) για startups και scaleups.
Στη συνέχεια, μία επταμελής κριτική επιτροπή αξιολόγησε προσεκτικά κάθε παρουσίαση, με βάση την καινοτομία, τον αντίκτυπο και τη σκοπιμότητά της και στο τέλος της Demo Day βραβεύτηκαν οι τρεις κορυφαίες προτάσεις, που αντιμετωπίζουν έξυπνα τα σύγχρονα προβλήματα, καταδεικνύοντας την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και την επιχειρηματική οξυδέρκεια των συμμετεχόντων:
1. Portable Evasive Assistance: Αναπτύσσει μία συσκευή με τη μορφή γυαλιών, η οποία χρησιμοποιεί υπερήχους και υπολογιστική όραση για να εντοπίσει αντικείμενα στον χώρο ενός ατόμου με προβλήματα όρασης και να τον προειδοποιήσει γι’ αυτά.
2. Gaming Through History: Εργάζεται πάνω σε μία εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να περιηγηθούν στο παρελθόν με μία σειρά παιχνιδιών First-Person, μεταφερόμενοι σε ιστορικούς χώρους και ανακαλύπτοντας την ιστορία μέσα από τον δικό τους ρόλο.
3. bio3Dvet: Διευρύνει τα όρια της κτηνιατρικής αντιμετώπισης μέσω καινοτόμων λύσεων, που προσφέρουν οι τομείς της Ψηφιακής Μηχανικής και της Τρισδιάστατης Εκτύπωσης.
Ο Διαγωνισμός Καινοτομίας παρείχε μια μοναδική ευκαιρία στους φοιτητές να αλληλοεπιδράσουν μεταξύ τους και να λάβουν γνώσεις και σχολιασμό από επαγγελματίες του κλάδου, που τους παρείχαν μία γεύση από την πραγματική αγορά.

Η καινοτομία στην υπηρεσία της πόλης

Μετά την επιτυχία της Demo Day, το event συνεχίστηκε με το Smart Uni.City Hackathon στις 27 Μαΐου, μια νέα πρόκληση για όσους ήθελαν να παρουσιάσουν ιδέες για μια καλύτερη και πιο βιώσιμη πόλη.
Το Hackathon προσέλκυσε συμμετέχοντες από διαφορετικά τμήματα (ιατρική, πληροφορική, μηχανολογία κ.ά.), οι οποίοι χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες – TrafficSolvers, E-Bus, SmartBins και Homies – και εργάστηκαν με τη μεθοδολογία του Design Thinking για να αντιμετωπίσουν βασικά ζητήματα στην πόλη, χρησιμοποιώντας διαφορετικές προσεγγίσεις. Οι ομάδες έλαβαν καθοδήγηση από ειδικούς του κλάδου, ενώ στο τέλος παρέδωσαν τις παρουσιάσεις τους, επιδεικνύοντας τις καινοτόμες λύσεις τους στην ομάδα μελών της κριτικής επιτροπής.
Στο Hackathon απηύθυνε χαιρετισμό ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης στον Δήμο Ιωαννιτών Φώτης Βάββας, ο οποίος παρουσίασε το σχέδιο του δήμου για ψηφιακές δράσεις και πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ την απονομή των βραβείων τίμησε με την παρουσία της και η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου.
Στο Smart Uni.City Hackathon διακρίθηκαν οι ομάδες Homies και Smart Bin. Η Homies πρότεινε μια πλατφόρμα, η οποία θα επιτρέπει σε φοιτητές να αναζητούν σπίτια για ενοικίαση ή συγκάτοικους, καθώς και σε ιδιοκτήτες να ανεβάζουν τις αγγελίες τους με στόχευση φοιτητές. Η Smart Bin πρότεινε τη χρήση έξυπνων κάδων στην πόλη, οι οποίοι θα δίνουν σε πραγματικό χρόνο στοιχεία για την πληρότητα, ώστε να είναι σε θέση ο δήμος και οι σχετικές εταιρείες διαχείρισης να προσαρμόζουν τη συχνότητα περισυλλογής ή την κατανομή των κάδων, ώστε να εξοικονομούνται πόροι, ενώ παράλληλα θα παρέχονται κίνητρα και ανταμοιβές στους πολίτες για την ορθή χρήση των κάδων και την εφαρμογή πρακτικών ανακύκλωσης.