ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με 400.000 ευρώ φέτος ο «κουμπαράς»

Διπλασιάζεται οικονομικά και μεγαλώνει οργανωτικά ο συμμετοχικός προϋπολογισμός, που υλοποιείται για δεύτερη φορά από τον δήμο Ιωαννιτών, με στόχο να προσφέρει υποδομές και δράσεις στις γειτονιές.

Ο συμμετοχικός προϋπολογισμός του 2019 ξεκινά με 400.000 ευρώ στον «κουμπαρά» του και θα χρηματοδοτήσει την υλοποίηση έργων, που θα προτείνουν πολίτες, σύλλογοι και φορείς, με στόχο την ανάπλαση και στήριξη της γειτονιάς τους, ενώ θα υπάρξει και συνεργασία με τους φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που θα συμβάλλουν στην κατάθεση πιο ποιοτικών και άρτιων, σχεδιαστικά και τεχνικά, προτάσεων, μέσα από την οργάνωση εργαστηρίων (workshops).

Η ανταπόκριση των πολιτών και φορέων στην πρώτη φάση του συμμετοχικού προϋπολογισμού, τα εγκριθέντα έργα της οποίας έχουν πάρει τον δρόμο προς υλοποίηση, αλλά και στις υπόλοιπες συμμετοχικές διαδικασίες που έχει εγκαινιάσει η δημοτική αρχή, στο πλαίσιο των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης και Κινητικότητας, έδωσαν το κίνητρο για «θεσμοθέτηση» του εγχειρήματος και περαιτέρω ενίσχυσής του, ως μια δημοκρατική διαδικασία, που εμπλέκει τους πολίτες στον σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων.

Το «εναρκτήριο λάκτισμα» για την έναρξη κατάθεσης προτάσεων έδωσαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Προγραμματισμού Θανάσης Μανταλόβας, Οικονομικών Θωμάς Γιωτίτσας και Έργων Γιάννης Λιόντος, καθώς από τη Δευτέρα ξεκινά η υποβολή των προτάσεων σε ψηφιακή μορφή στον ιστότοπο του δήμου Ιωαννιτών (www.ioannina.gr), στην ενότητα «Συμμετοχικός Προϋπολογισμός» (http://www.diavouleusi.eu/).

Η υποβολή προτάσεων λήγει την Παρασκευή 29 Μαρτίου, στις 2 το μεσημέρι, ενώ για όσους πολίτες δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους σε έντυπη μορφή, στη διεύθυνση Προγραμματισμού Οργάνωσης και Πληροφορικής (Ελευθ. Βενιζέλου 4, κτίριο πρώην ΔΕΥΑΙ, α’ όροφος, τηλ. 2651361366).

«Στόχος μας είναι να “ζωντανέψουμε” τις γειτονιές της πόλης μας, κινητοποιώντας τους πολίτες, κινητοποιώντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες του καθενός, για να βελτιώσουμε από κοινού την καθημερινότητα μας», σημείωσε ο κ. Μανταλόβας και πρόσθεσε: «Αυξάνουμε τον προϋπολογισμό, αποδεικνύοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη μας στις προτάσεις των πολιτών. Παράλληλα, δημιουργούμε γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ του πανεπιστημίου και των πολιτών, ενεργοποιώντας την υποστήριξη και συνδρομή των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην τεχνική τεκμηρίωση των προτάσεων, που θα κατατεθούν από τους πολίτες».

Ο κ. Γιωτίτσας σημείωσε πως λίγοι ήταν εκείνοι που από την αρχή πίστεψαν στην επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, με τη συμμετοχή από πολίτες, φορείς και συλλόγους να τους διαψεύδει, αποτελώντας, παράλληλα, την εγγύηση για την επιτυχία του συμμετοχικού προϋπολογισμού και το 2019. «Είναι ένας θεσμός, που ενισχύει την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της άμεσης συμμετοχής των πολιτών σε αποφάσεις που τους αφορούν. Γι’ αυτό τον λόγο και επειδή η οικονομική κατάσταση του δήμου το επιτρέπει, ο φετινός προϋπολογισμός θα είναι αυξημένος και θα φτάνει τις 400.000 ευρώ από 200.000 που ήταν πέρσι», υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Λιόντος χαρακτήρισε τον συμμετοχικό προϋπολογισμό ως μια «βαθιά δημοκρατική διαδικασία», τονίζοντας πως αποτελεί τη φυσική εξέλιξη του τρόπου με τον οποίο η δημοτική αρχή σχεδίασε, προώθησε και υλοποίησε τα έργα της, με σημείο αναφοράς την ισόρροπη κατανομή τους. «Ο σχεδιασμός μας έγινε ακούγοντας τους πολίτες και υλοποιώντας έργα για τους πολλούς. Έτσι φτάσαμε μέχρι τον συμμετοχικό προϋπολογισμό, ζητώντας ουσιαστικά την πιο άμεση συνεργασία των πολιτών για την υλοποίηση μιας σειράς έργων, που αφορούν την καθημερινότητά τους», επισήμανε.

Με άξονα την γειτονιά

Στον συμμετοχικό προϋπολογισμό του 2019, οι προτάσεις θα είναι εστιασμένες στη γειτονιά, με τον δήμο Ιωαννιτών να καλεί για παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο, για αναβάθμιση της ταυτότητάς των γειτονιών και τη μετατροπή τους σε πιο «φιλικούς» χώρους.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου της γειτονιάς, να ενθαρρυνθούν τοπικές ομάδες για τον σχεδιασμό παρεμβάσεων, να αναζωογονηθούν οι γειτονιές, να ενισχυθεί η κοινωνικοποίηση, τόσο μέσα από τη συμμετοχική διαδικασία υλοποίησης, όσο και από την ενεργή χρήση του χώρου.

Το πρόγραμμα προβλέπει την υλοποίηση ήπιων, μικρής κλίμακας παρεμβάσεων και στις έξι δημοτικές ενότητες του δήμου Ιωαννιτών, με τις προτάσεις να υποβάλονται ανά δημοτική ενότητα. Έτσι, σε κάθε μια από τις δημοτικές ενότητες (Ιωαννίνων, Νήσου Ιωαννίνων, Παμβώτιδος, Ανατολής, Μπιζανίου και Περάματος) θα επιλεγεί κατ’ ελάχιστον από μια πρόταση.

Προτάσεις μπορούν να υποβάλουν όλοι οι κάτοικοι του δήμου Ιωαννιτών, ομάδες πολιτών, πολιτιστικοί, αθλητικοί, κοινωνικοί και άλλοι σύλλογοι, συλλογικότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ο μέγιστος προϋπολογισμός ανά πρόταση, που θα προκριθεί, ορίζεται σε 50.000 ευρώ και οι προτάσεις των ομάδων πολιτών θα πριμοδοτούνται έναντι των μεμονωμένων προτάσεων.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας, θα πραγματοποιηθούν τρία συμμετοχικά εργαστήρια, στα οποία οι φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών θα συνδράμουν με την τεχνογνωσία τους στην τεκμηρίωση των προτάσεων, που θα κατατεθούν από τους πολίτες και τις ομάδες πολιτών.

Θα υποστηριχθούν παρεμβάσεις, όπως μικρής κλίμακας αναπλάσεις χώρων, καινοτόμα έπιπλα δρόμου, μικρής κλίμακας κινητές κατασκευές, εξοπλισμός αστικών παιχνιδιών, χώροι αναμονής και σκίασης, εναλλακτικές ενεργειακές λύσεις αστικού εξοπλισμού και «πράσινες» παρεμβάσεις, φωτισμός δρόμου και στοιχεία σήμανσης.

Κριτήρια και αξιολόγηση

Κάθε φορέας, πολίτης, ομάδα πολιτών, νομικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μια πρόταση, η οποία θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να περιγράφει την παρούσα κατάσταση (κείμενο-φωτογραφίες), να παρουσιάζει την ιδέα (κείμενο), τον στόχο (κείμενο), τα προβλήματα που επιλύονται και έναν ενδεικτικό προϋπολογισμό.

Η κάθε πρόταση θα βαθμολογείται με ανώτατο βαθμό το 100, ο οποίος θα προκύπτει σύμφωνα με τον βαθμό κάλυψης των ακόλουθων κριτηρίων: Πληρότητα –τεκμηρίωση πρότασης (40 βαθμοί), τεκμηρίωση προϋπολογισμού (10 βαθμοί), συμμετοχή πολιτών-συλλογικές διαδικασίες υποβολής της πρότασης (40 βαθμοί), πρόβλεψη για ΑμεΑ (10 βαθμοί).

Με τη λήξη της ημερομηνίας υποβολής, οι προτάσεις θα ελέγχονται για τη συμβατότητα και την επιλεξιμότητα τους από την «Επιτροπή Αξιολόγησης», της οποίας μέλη είναι τέσσερις υπάλληλοι του δήμου Ιωαννιτών από τις διευθύνσεις Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Τεχνικών Υπηρεσιών και Οικονομικών Υπηρεσιών. Έργο της Επιτροπής είναι η εξέταση των προτάσεων και αν είναι σύμφωνες με το δημόσιο συμφέρον, αν ανήκουν στην αρμοδιότητα του δήμου και αν ενσωματώνονται στο προϋπολογισμό. Η «Επιτροπή Αξιολόγησης» θα αποστέλλει εν συνεχεία τεκμηριωμένη εισήγηση στην «Επιτροπή Επιλογής», όπως και στην πρώτη φάση.

Η λίστα με τις επικρατέστερες προτάσεις θα συζητείται στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να καθίσταται δυνατή η ενσωμάτωση τους στο Τεχνικό πρόγραμμα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες υλοποίησης των προτάσεων θα δημοσιοποιούν «Εξαμηνιαία Επισκόπηση Πορείας του Ετήσιου Προϋπολογισμού Πολιτών», που θα περιέχει την ανάλυση των αποτελεσμάτων από την εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το ήμισυ της περιόδου.

 

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας