ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Απολογισμός με αιχμές από τον Πέτρο Τσουμάνη

Με αιχμές για το υπουργείο Περιβάλλοντος και άλλους δημόσιους και κοινωνικούς (κεντρικούς και τοπικούς) φορείς συνοδεύει τον απολογισμό του για την θητεία του στο τιμόνι του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας ο επί εννέα χρόνια πρόεδρός του Πέτρος Τσουμάνης, ο οποίος έδωσε τη σκυτάλη στον Φίλιππο Φίλιο.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο, ο κ. Τσουμάνης κάνει λόγο για απροθυμία διαλόγου με το πρόσχημα της έλλειψης χρόνου, «σε αντίθεση με τον υπερεπαρκή χρόνο που διέθεταν σε κάθε λογής Μ.Κ.Ο.», αλλά και για μη παροχή οριζόντιας και συστηματικής υποστήριξης και καθοδήγησης μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του, «οι οποίες συναγωνίζονταν στις καθυστερήσεις και αντιφατικές οδηγίες (πολλές με μη συμβατές περί διοίκησης διαδικασίες)». Αναφορικά με τους υπόλοιπους φορείς, σημειώνει πως αρκετοί επέλεξαν, είτε τον δρόμο της μη συμμετοχής στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., είτε τον δρόμο της άρνησης στήριξης του έργου του Φορέα χωρίς καμία αντιπρόταση.
Κάνοντας τον απολογισμό της θητείας του, εστιάζει στην προώθηση δράσεων και έργων άμεσης ανάγκης για το περιβάλλον και τους κατοίκους μακριά από τη λογική για πομπώδεις και ανούσιες μελέτες, στην ανάδειξη θεμάτων ανάπτυξης οικοτουρισμού, με τη δημιουργία κέντρου ενημέρωσης στην νήσο Ιωαννίνων, την ολοκλήρωση του έργου καταγραφής και παρακολούθησης των τύπων οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας, τη συνέχεια της παρακολούθησης αποκλειστικά με ιδία μέσα, την ολοκλήρωση μελέτης και άδειας έργου «ανάκτηση παρόχθιας ζώνης στον Βοτανικό», τις χρηματοδοτήσεις των μελετών «Οικολογικού πάρκου στην περιοχή Κατσικάς» και την «επανασύνδεση των πηγών Σεντενίκου στην περιοχή Αμφιθέας», τη διαχείριση καλαμιώνα κ.ά. Επίσης, αναφέρεται στην κατάθεση προτάσεων σε προγράμματα Interreg, στην επιλογή του Φορέα (ανάμεσα σε δέκα φορείς από όλο τον κόσμο) να συμμετέχει σε πρόγραμμα της International Union for Conservation of Nature, στη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με τον δήμο Ιωαννιτών, την περιφέρεια Ηπείρου, το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων και το Γενικό Χημείο του Κράτους, καθώς και στη διοργάνωση ημερίδων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο με κίνητρο την ορθή αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στη συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς ο Φορέας επένδυσε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών μέσω επισκέψεων σε σχολεία όσο και με ξεναγήσεις στο περιβαλλοντικό πάρκο του Φ.Δ.Λ.Π. και στο μουσείο της λίμνης στην νήσο Ιωαννίνων.
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι βοήθησαν στο δύσκολο έργο του Φορέα Διαχείρισης, ώστε, μέσα από δύσκολες οικονομικές καταστάσεις, να μπορέσουμε να τον κρατήσουμε ζωντανό. Όχι μόνο δεν καταργήθηκε, αλλά επέκτεινε τα διαχειριστικά του όρια βόρεια, συμπεριλαμβάνοντας τις προστατευόμενες περιοχές του Δελβινακίου. Την ευθύνη για την κατάσταση του περιβάλλοντος στην οποία ζούμε, την έχουμε εμείς οι ίδιοι. Είναι εύκολο να μεταφέρουμε τις ευθύνες σε κάποιον άλλο, χωρίς να γνωρίζουμε εάν είναι αρμόδιος ή όχι. Είναι εύκολο να κατακρίνουμε και να είμαστε αρνητικοί, χωρίς να κάνουμε τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις. Εάν ο καθένας από το θέση που έχει και το αξίωμα που κατέχει, έκανε τα ελάχιστα, τότε δε θα διαμαρτύρονταν κανείς», δηλώνει και καταλήγει ευχόμενος στο νέο Δ.Σ. να συνεχίσει με αποφασιστικότητα το δύσκολο έργο, με επιμονή να διεκδικήσει να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας Ηπείρου και με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα που θα προκύψουν.

Σχετικά άρθρα

Τα πάνω – κάτω με την οριοθέτηση της Παμβώτιδας

Ανοιχτή επιστολή προς τη νέα δημοτική αρχή – Κύριε Δήμαρχε και κυρίες/ κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι τολμήστε!

Απόστολος Κατσίκης

Επερώτηση για την «καθαρότητα» της Παμβώτιδας