ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Θ. Μανταλόβας: «Η ποιότητα της εργασίας δε χτίζεται στις προεκλογικές πλειοδοσίες»

«Η προεκλογική περίοδος μπορεί να προσφέρεται για παχιά λόγια και έωλες υποσχέσεις, αλλά οι μη προνομιούχοι, οι μισθωτοί και οι νέοι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι η ποιότητα της εργασίας δε χτίζεται στις προεκλογικές πλειοδοσίες. Αντίθετα, απαιτείται η ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των κλαδικών συμβάσεων και η επιστροφή του καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους. Είναι ώρα να εγγυηθούμε -ξανά- την ποιοτική αναβάθμιση της εργασίας όλων των μισθωτών και της μεσαίας τάξης».

Τη δήλωση αυτή έκανε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον Νομό Ιωαννίνων Θανάσης Μανταλόβας με αφορμή την εργατική Πρωτομαγιά, σημειώνοντας ότι η μέρα αυτή χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, υψηλή ανεργία, ιδιαίτερα για νέους και γυναίκες, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και μαζική προσφορά «φτηνής» εργασίας.
Όπως αναφέρει στη δήλωσή του, το διάμεσο διαθέσιμο εισόδημα στη χώρα μας σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ), σύμφωνα με τη Eurostat, αντιστοιχεί στο 55% του μέσου ευρωπαϊκού. Είναι μόλις 9.917 ΜΑΔ, όταν ο μέσος όρος του διάμεσου εισοδήματος στην Ευρώπη είναι 18.019 ΜΑΔ. Προσπερνάμε Σλοβακία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Η χώρα μας είναι η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ, στην οποία ο πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4% το 2022. Το 15% των εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (325 χιλ. εργαζόμενοι) απασχολούνται λιγότερο από 20 ώρες την εβδομάδα και 1 στους 2 εργαζόμενους (1 εκατ 112 χιλ) έχουν μηνιαίες μεικτές αποδοχές μικρότερες των 900€, σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για το 2022!
«Τι και αν το οικογενειακό εισόδημα στη χώρα μας υπολείπεται σημαντικά από τη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης και η απόσταση της Ελλάδας από την Ε.Ε συνεχώς διευρύνεται; Μητσοτάκης_και Τσίπρας συναγωνίζονται σε υποσχέσεις για αύξηση των μισθών, αλλά αυτή η προεκλογική κοκορομαχία δεν αγγίζει ούτε τους εργαζόμενους, ούτε τους νέους που κατά κόρον εργάζονται με μερική απασχόληση και με εποχικές συμβάσεις», σχολιάζει ο Θ. Μανταλόβας.

Σχετικά άρθρα

Θ. Μανταλόβας: Να αφήσουμε πίσω το ΠΑΣΟΚ – φέουδο των μηχανισμών

Αποστόλης Τζελέτας

Κάλεσμα στους προοδευτικούς πολίτες να επιστρέψουν στο σπίτι τους

Θ. Μανταλόβας: «Μαζί, για τη Νέα Αλλαγή!»

Ηπειρωτικός Αγών