ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρόσθετες διασφαλίσεις προτείνει το ΤΕΕ/ΤΗ για την ερευνητική γεώτρηση «Ήπειρος-1»

Μια σειρά από επισημάνσεις επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την ερευνητική γεώτρηση «Ήπειρος-1» καταθέτει το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Οι επισημάνσεις έχουν να κάνουν κατά βάση με τη λήψη πρόσθετων μέτρων για να εκμηδενιστούν οι όποιες, ελάχιστες πιθανότητες επιπτώσεων σε μια περίπτωση ατυχήματος, αλλά και με την παρακολούθηση του έργου, χωρίς ωστόσο σε καμία περίπτωση να υιοθετούνται σενάρια για καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, τον υδροφόρο ορίζοντα κ.λπ.
Το ΤΕΕ/ΤΗ εκτιμά ότι θα πρέπει να διερευνηθεί η χρησιμότητα μέτρων επιφανειακής προστασίας των επιχωμάτων (με τη χρήση γεωπλέγματος) ή φύτευσής τους (με υδροσπορά, επικάλυψη και στερέωση του υλικού επικάλυψης), προτείνει την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης τοπίου λόγω του σημαντικού όγκου εκσκαφών και ζητά να συμπεριληφθεί η υποχρέωση διαχείρισης των πλεονασματικών εκσκαφών ως περιβαλλοντικός όρος. Ζητά, επίσης, διευκρινίσεις ως προς την αντιμετώπιση των διατρητικών αποβλήτων και την επισύναψη της υδρογεωλογικής μελέτης, της προκαταρτικής γεωτεχνικής μελέτης και των στοιχείων της σεισμοτεκτονικής διερεύνησης της περιοχής.
Αναφέρει, ακόμη, ότι η άρτια περιβαλλοντική παρακολούθηση του έργου είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί ότι η επίδρασή του εμπίπτει εντός των προβλεπόμενων και αποδεκτών ορίων και για να υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης ενημέρωσης σε περίπτωση που λάβει χώρα κάποια μη αποδεκτή επίπτωση. «Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπομπές των αέριων ρύπων κατά τη φάση υλοποίησης του έργου, που αποτελούν επίπτωση, θα πρέπει να παρακολουθούνται συνεχώς και με μεγάλη συνέπεια. Προτείνεται συνεπώς το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης του έργου, αφενός να καταστεί υποχρεωτικό στην ΑΕΠΟ του έργου και αφετέρου να επεκταθεί, ώστε να συμπεριλάβει, πέραν των παρακολουθούμενων στοιχείων, και καθημερινές ωριαίες μετρήσεις κατά τη διάρκεια των δοκιμών της παραγωγικής ικανότητας του ταμιευτήρα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Ένα άλλη σημείο έχει να κάνει με την ανάγκη ειδικότερης εξέτασης των δύο σεναρίων δυνητικών κινδύνων ατυχημάτων ή καταστροφών, που αξιολογήθηκαν ως «Μέσης Επικινδυνότητας» (Απίθανα αλλά με υψηλές επιπτώσεις),, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα κατά την εκτέλεση του έργου. Επιπλέον, για την αποφυγή έκτακτων περιστατικών/ατυχημάτων, καθώς και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών τους, προτείνεται, προ της έναρξης της κατασκευαστικής δραστηριότητας, η περαιτέρω ανάπτυξη – εξειδίκευση των σχετικών Σχεδίων του έργου (Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την Αντιμετώπιση Περιστατικών Ρύπανσης από Πετρέλαιο, Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Περιστατικών κτλ). Τονίζεται, επίσης, ότι θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η εγκατάσταση δεξαμενής αποθήκευσης για την αποφυγή των επιπτώσεων από το δυσμενές σενάριο της παρατεταμένης έκρηξης, κατά το οποίο παρουσιάζεται δυσκολία στην ανάκτηση του ελέγχου της γεώτρησης και το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει ιδιαίτερες επιπτώσεις στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα λόγω εκπομπών H2S ή SO2.
«Ως ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου, έχουμε την άποψη ότι τα παραπάνω σχόλια/επισημάνσεις μας, για την ΜΠΕ (και μόνο για την ερευνητική γεώτρηση όπως αυτή περιγράφεται στην μελέτη), καθώς και όσα ανάλογα έχουν διατυπωθεί στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη κατά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της εν λόγω ΜΠΕ, με την αντίστοιχη υιοθέτηση μέτρων και όρων στην ΑΕΠΟ του συγκεκριμένου έργου, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται με ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή καθώς και τον απαραίτητο έλεγχο κατά την ενδεχόμενη υλοποίηση της εν λόγω ερευνητικής γεώτρησης», καταλήγει το έγγραφο, που υπογράφει ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ Γιάννης Τσίγκρος.

Σχετικά άρθρα

Εκδήλωση στα Γιάννενα για τα 100 χρόνια του ΤΕΕ

Αναβαθμισμένος ρόλος για το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ

Στο γήπεδο της Energean η μπάλα για την ερευνητική γεώτρηση