ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Θ. Μανταλόβας: «Απαιτείται μόνιμο σχέδιο ενίσχυσης των παραμεθόριων περιοχών»

Στον ακριτικό δήμο Πωγωνίου συνέχισε την Κυριακή και τη Δευτέρα τις προεκλογικές του συναντήσεις με φορείς και κατοίκους ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Μανταλόβας, πραγματοποιώντας επισκέψεις στο Κέντρο Υγείας και το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου, καθώς και στα δημοτικά διαμερίσματα Κεφαλόβρυσου, Δελβινακίου και Καλπακίου.

Στο Κεφαλόβρυσο, μάλιστα, είχε την ευκαιρία, σε μια κατάμεστη αίθουσα, να συνομιλήσει με κατοίκους της περιοχής και να ακούσει τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι ζουν στις ακριτικές περιοχές της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων. Ο κ. Μανταλόβας αναφέρθηκε στις πολιτικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας, αποτέλεσμα των οποίων είναι η συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος, το κύμα ακρίβειας, αλλά και η δημογραφική «αποψίλωση» της περιοχής.
«Το ζοφερό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον στη χώρα μας, συμπληρώνεται με τον παραγκωνισμό, την αδιαφορία και την πολιτική αδράνεια της κυβέρνησης, για όσα περίμενε και δικαιούται η Ήπειρος, τα Γιάννενα, το Πωγώνι. Η δημογραφική συρρίκνωση του πληθυσμού και η εγκατάλειψη της περιοχής και του νομού όσον αφορά την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών είναι συνθήκες που εντείνουν την κοινωνική ερημοποίηση και τον οικονομικό μαρασμό του τόπου», σημείωσε αρχικά ο κ. Μανταλόβας.
Ακολούθως, ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πολιτική αδράνεια και την αδιαφορία της κυβέρνησης όσον αφορά τις υποδομές που έχει ανάγκη η περιοχή, με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό, ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές, της Ιόνιας Οδού από τα Ιωάννινα ως την Κακαβιά και τη μη ολοκλήρωση της μελέτης για τον δρόμο Καλπάκι- Κόνιτσα.
Ο κ. Μανταλόβας δεν έμεινε σε αόριστες διαπιστώσεις, αλλά τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ενός μόνιμου πλαισίου εθνικής και περιφερειακής πολιτικής για τις παραμεθόριες περιοχές, με σαφείς προτεραιότητες, κοστολογημένες δράσεις και προσδιορισμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Όπως είπε, για να δημιουργηθεί το πλαίσιο αυτό, πρέπει να περιληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, οικονομικά, επενδυτικά, θεσμικά, διοικητικά, κοινωνικά, που θα υποστηρίξουν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική δημογραφικής ενίσχυσης. Να δεσμευτούν κοινοτικοί (ΕΣΠΑ & Ταμείο Ανάκαμψης), περιφερειακοί και εθνικοί πόροι για την υλοποίηση τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, που θα δημιουργούν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και ελκυστικές συνθήκες διαβίωσης. Να διασφαλιστεί προσιτή και ασφαλής στέγαση σε νέα ζευγάρια, ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, εξασφαλίζοντας την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου κοινωνικών υποδομών, ενισχύοντας την ασφάλεια όσων διαμένουν στις ακριτικές περιοχές.

Συνάντηση με τον Κ. Καψάλη

Ιδιαίτερα εποικοδομητική ήταν και η συνάντηση του κ. Μανταλόβα με τον δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη και τους αντιδημάρχους Νίκο Γαλίτση και Τέλη Βίλη.
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από θέματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση κι όχι μόνο, με τον κ. Μανταλόβα να τονίζει πως η Νέα Δημοκρατία δε σεβάστηκε το θεσμό της αυτοδιοίκησης, καθώς διαχρονικά οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. ήθελαν να ελέγχουν την αυτοδιοίκηση σε όλες τις βαθμίδες της.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης και των ανισοτήτων, στην προώθηση της τοπικής απασχόλησης και στη στήριξη του κοινωνικού κράτους», σημείωσε ο κ. Μανταλόβας.

Σχετικά άρθρα

Θ. Μανταλόβας: Να αφήσουμε πίσω το ΠΑΣΟΚ – φέουδο των μηχανισμών

Αποστόλης Τζελέτας

Κάλεσμα στους προοδευτικούς πολίτες να επιστρέψουν στο σπίτι τους

Θ. Μανταλόβας: «Μαζί, για τη Νέα Αλλαγή!»

Ηπειρωτικός Αγών