ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Βρήκαν πρόσφορο έδαφος για συνεργατισμό

Με μότο «σχεδιάζουμε παγκόσμια, κατασκευάζουμε τοπικά», οι συντελεστές του διακρατικού ευρωπαϊκού έργου Phygital διαμοιράζουν ιδέες, γνώσεις και καλές πρακτικές στους μικροπαραγωγούς και κτηνοτρόφους του δήμου Βορείου Τζουμέρκων, ώστε σύντομα να είναι σε θέση να παράγουν δικά τους εργαλεία και λύσεις σε καθημερινά προβλήματα.

Πρόκειται για μια καινοτόμα δράση του έργου, που διαψεύδει ότι στη χώρα μας υπάρχει έλλειψη συνεργατικής κουλτούρας. Και αυτό γιατί στην πράξη, ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες, η συνεργασία και η αλληλοβοήθεια αποτελούν πάγια πρακτική εξ’ ανάγκης.

Αυτό τουλάχιστον έχουν αποκομίσει από τις επαφές με την τοπική κοινωνία οι υπεύθυνοι του έργου, τονίζοντας πως είναι δύσκολο αρχικά να πείσεις για κάτι καινοτόμο. Αυτό, όμως, ισχύει μέχρι οι άμεσα εμπλεκόμενοι να αντιληφθούν τη χρησιμότητά του. Αυτό συνέβη στον δήμο Βορείων Τζουμέρκων, όπου πλέον οργανώνεται ένας ανοιχτός χώρος συνεργατικής κατασκευής (makerspace) στο κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου στο Καλέντζι, το οποίο πρόσφατα ανακαινίστηκε.

«Υπάρχει περισσότερο θέμα με την ορολογία του συνεργατισμού και λιγότερο με την ουσία. Βοήθησε ότι κάποιοι καταγόμαστε από την περιοχή και αρχικά πλησιάσαμε συγγενείς και γνωστούς. Μας εντυπωσίασε ότι γρήγορα ξεπέρασαν όλα τα θέματα. Πολύ γρήγορα, σε σχέση με άλλες κοινότητες, συνέλαβαν την ιδέα, γιατί το μοίρασμα είναι ούτως ή άλλως μέσα στην καθημερινή πρακτική. Από νωρίς μας έφεραν εργαλεία και πατέντες, που οι ίδιοι έχουν φτιάξει για να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που συναντούν. Εξάλλου, όταν έρθει ο εξοπλισμός και τα μηχανήματα, αυτοί είναι που θα ξέρουν τι να τα κάνουν», σημείωσε ο επιστημονικός σύμβουλος του δήμου για το συγκεκριμένο έργο Αλέξανδρος Παζαΐτης.

Ουσιαστικά, αυτό που κάνει το συγκεκριμένο έργο σε τοπικό επίπεδο, με τη βοήθεια του P2P Lab, αλλά και σε Κύπρο και Αλβανία όπου εξελίσσεται, είναι να μεταφέρει τη γνώση που υπάρχει ήδη σε άλλες κοινότητες ανά τον κόσμο, μέσω του διαδικτύου, και να βοηθά τις τοπικές κοινωνίες να αντλήσουν παραδείγματα, ιδέες και καλές πρακτικές, ώστε να τα προσαρμόσουν στις δικές τους ανάγκες. Είναι για παράδειγμα κοινό πρόβλημα ότι τα διάφορα εργαλεία και μηχανήματα των μεγάλων εταιριών δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μικρών παραγωγών, λόγω κόστους, αλλά και γιατί προορίζονται για παράδειγμα σε μεγάλες εκτάσεις ή μονάδες παραγωγής. Καλούνται, επομένως, να βρουν λύσεις σε ζητήματα, που κάποιες άλλες κοινότητες, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, μπορεί να έχουν ήδη βρει.

Έτσι, μέσω του προγράμματος, οι επιστημονικοί σύμβουλοι καταγράφουν τα προβλήματα, αναζητούν άλλες κοινότητες με κοινά χαρακτηριστικά και μεταφέρουν την παγκόσμια πλέον γνώση στους παραγωγούς. Αυτοί θα επιλέξουν πώς μπορούν να την προσαρμόσουν στις δικές τους ανάγκες ή ακόμη θα «ανακαλύψουν» νέες λύσεις, που με τη σειρά τους θα διαμοιραστούν με την παγκόσμια κοινότητα, μέσω της πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί.

Στην παρουσίαση του έργου, το απόγευμα της Παρασκευής, η εκπρόσωπος του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΛΛΑΚ, που είναι και ο επικεφαλής εταίρος, Δέσποινα Μητροπούλου αναφέρθηκε και στην παράλληλη εξέλιξη του έργου στην Αλβανία, με θέμα εκεί την πολιτιστική κληρονομιά και στην Κύπρο, με θέμα την τέχνη στον δημόσιο χώρο.

Τη σημασία του έργου για την υποστήριξη των τοπικών παραγωγών και την προώθηση της καινοτομίας και του συνεργατισμού, τόνισε εκ μέρους του δήμου ο δημοτικός σύμβουλος Άλκης Λάνταβος.

Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση του έργου από τους εκπροσώπους των εταίρων, μεταξύ των οποίων στελέχη του δήμου Λακατάμια της Κύπρου και του πανεπιστημίου της Λευκωσίας.

Σχετικά άρθρα

Αίτημα επανελέγχου του φακέλου για το υδροηλεκτρικό στον Καλαρρύτικο

Θλίψη στον Δήμο Β. Τζουμέρκων για τον θάνατο του Χρήστου Λαναρά

Αίτημα αλλαγών στο κριτήριο εντοπιότητας και πρόταση για «ποινές»