ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κινδύνευσε με σοβαρό τραυματισμό 15χρονος μαθητής

Την επικινδυνότητα των σχολικών εγκαταστάσεων φέρνει στην επιφάνεια, ευτυχώς όχι με τον πλέον δραματικό τρόπο –όπως συνηθίζεται να λέγεται, το ατύχημα, που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας.

Ένας 15χρονος μαθητής, ενώ βρισκόταν με συμμαθητές του στο γήπεδο του μπάσκετ, στην αυλή του σχολείου, ακούμπησε σε μια περίφραξη με πλέγμα, η οποία υποχώρησε και βρέθηκε στο κενό. Για καλή του τύχη, αν και έπεσε από ύψος σχεδόν 6 μέτρων, αρχικά πάτησε σε ένα ρείθρο, που ανέκοψε την πτώση του, και στη συνέχεια προσγειώθηκε με τα πόδια. Αυτοί οι δύο παράγοντες συνετέλεσαν να μην τραυματιστεί, ωστόσο, για προληπτικούς λόγους, κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις, χωρίς να προκύψει κάτι ανησυχητικό. Παρ’ όλα αυτά αποφασίστηκε να παραμείνει για ένα 24ωρο για παρακολούθηση στη Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου.
Κοντά στον μαθητή βρέθηκαν, εκτός από τους γονείς του, η διευθύντρια του σχολείου Καλλιόπη Σταύρου, η σχολική νοσηλεύτρια και μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ενώ σε πρώτη φάση δεν υπήρξε ενημέρωση των αρμοδίων του Δήμου, καθώς μέλημα όλων ήταν η κατάσταση της υγείας του μαθητή.

Το απόγευμα, αρκετές ώρες μετά το ατύχημα, ενημερώθηκε από δημοσιογράφους ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Αϊβατίδης, ο οποίος, με τη σειρά του, ενημέρωσε τον δήμαρχο και κατόπιν εντολής του, μετέβη στο νοσοκομείο. Ο κ. Αϊβατίδης τόνισε ότι η σχολική επιτροπή θα φροντίσει άμεσα για την άρση της επικινδυνότητας της περίφραξης, ενώ εξέφρασε και τη δυσφορία του για το γεγονός ότι δεν υπήρξε ενημέρωση από τη διευθύντρια.
Διαδικασία προκαταρκτικής εξέτασης έχει κινήσει και η Αστυνομία, η οποία επίσης ενημερώθηκε από ΜΜΕ για το ατύχημα.

Σε αυτοψία του Η.Α. στον χώρο, διαπιστώνεται η προχειρότητα της κατασκευής, σε ένα άκρως επικίνδυνο σημείο, που θα έπρεπε από την αρχή να έχουν τοποθετηθεί κάγκελα και όχι ένα απλό πλέγμα, το οποίο στηρίζεται σε σιδηροδοκούς. Μάλιστα, διαπιστώνεται ότι το πλέγμα δεν είναι καν ενιαίο, αλλά πρόκειται για πολλά πλέγματα, που ενώνονται μεταξύ τους με σύρματα. Με ανάλογο τρόπο έχει δημιουργηθεί και ένα χώρισμα με τον παρακείμενο παιδικό σταθμό, ωστόσο εκεί τουλάχιστον δεν υπάρχει εξίσου μεγάλη επικινδυνότητα, καθώς η διαφορά επιπέδων μεταξύ των δύο αυλών είναι μικρή.