ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Το χαρτί από βακτήρια ήταν μόνο η αρχή

Το χαρτί από βακτήρια που δημιούργησαν, ήταν μόνο η αρχή για τον Παναγιώτη Δημητρίου και τον Γιώργο Ζωχιό, δύο νέους επιστήμονες με πολλές ιδέες και όνειρα, που θέλουν να πραγματοποιήσουν, ακόμη και όταν οι άλλοι τους κοιτάζουν με... απορία!

Τα δύο παιδιά κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα φιλοπεριβαλλοντικό χαρτί από βακτήρια και η συμμετοχή τους στον φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΚΠΑ, στον οποίο πριν λίγα 24ωρα έλαβαν τελικά το πρώτο βραβείο, άνοιξε τον δρόμο για πολλά από τα σχέδια τους.
Η δημιουργικότητα, ο συνδυασμός της γνώσης και της επιχειρηματικότητας, διαβάζοντας πολύ καλά τις σύγχρονες τάσεις, είχαν φανεί νωρίτερα, με τη δημιουργία του TrueMed, μιας ιστοσελίδας με άρθρα για θέματα υγείας, βασισμένα σε έγκυρες επιστημονικές πηγές. Συγγραφείς των άρθρων είναι φοιτητές ιατρικής και σχετικών ειδικοτήτων, που μεταφέρουν την επιστημονική γνώση με εκλαϊκευμένο τρόπο, χωρίς βέβαια να επιχειρούν να υποκαταστήσουν τους γιατρούς.
«Είχα καταλάβει ότι πολλοί άνθρωποι στις ημέρες μας, όταν έχουν ένα θέμα υγείας, πρώτα θα αναζητήσουν τα συμπτώματα στο διαδίκτυο και έπειτα θα πάρουν τον γιατρό τηλέφωνο, ανεξάρτητα από το αν αυτό δεν είναι το σωστό για εμένα. Έτσι, ήθελα να δημιουργήσω μια κοινότητα, όπου οι φοιτητές να μπορούν να γράφουν άρθρα και να απευθύνονται στο ευρύ κοινό, ουσιαστικά μια πιο έγκυρη πηγή ενημέρωσης για θέματα υγείας», σημειώνει ο κ. Δημητρίου, φοιτητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σήμερα, συστήνοντας πάντα σε όλους πρώτα να απευθύνονται στον γιατρό τους και έπειτα στο διαδίκτυο για τυχόν πρόσθετες πληροφορίες.
Τα δύο «ανήσυχα» παιδιά δε σταματούν όμως εκεί. Στοχεύουν στο να καταφέρουν να δημιουργήσουν μια start-up βιοτεχνολογίας και να προσπαθήσουν να υλοποιήσουν κάποιες από τις ιδέες τους, οι οποίες είναι πολλές, όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυτά (!). Παράλληλα, με άλλο project που δουλεύουν, θα συμμετέχουν σε διαγωνισμό που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Εταιρία.
Η δημιουργία του χαρτιού από βακτήρια είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται φυσικά, με στόχο να μειωθεί το κόστος, το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό βέβαια σε αυτό το στάδιο. Ουσιαστικά, αυτό που προσφέρει ι ιδέα των παιδιών, είναι η προστασία του φυσικού πλούτου, με την αντικατάσταση της πρώτης ύλης του χαρτιού από το έκκριμα που παράγουν τα βακτήρια, το οποίο περιέχει κυταρρίνη, το βασικό συστατικό δηλαδή του χαρτιού.
«Αναπτύσσουμε τα βακτήρια σε ένα δοχείο, σε κατάλληλο θρεπτικό υλικό και αυτά παράγουν ένα μείγμα, το οποίο περιέχει ινίδια κυτταρίνης. Τα ινίδια αυτά τα συλλέγουμε, τα καθαρίζουμε από κυτταρικά υπολείμματα και προσθέτουμε υλικά, που καθορίζουν το χρώμα και την υφή. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν, ώστε να πάρουμε χαρτί, ίδιο με αυτό που χρησιμοποιούμε καθημερινά», σημειώνει ο κ. Δημητρίου και προσθέτει πως το κόστος σήμερα είναι περίπου δεκαπλάσιο, λόγω των υλικών που χρησιμοποιούνται. «Είμαστε όμως κοντά στο να ρίξουμε το κόστος, ώστε να αγγίξει αυτό της παραγωγής χαρτιού», τονίζει.
Η συμμετοχή των δύο νέων επιστημόνων στον διαγωνισμό και η δημοσιότητα που έλαβε η δουλειά τους, του έδωσε τη δυνατότητα για δικτύωση και επαφές με ανθρώπους που μπορούν να τους βοηθήσουν στο εγχείρημα, καθώς, όπως σημειώνει ο κ. Δημήτριου, το μεγάλο εμπόδιο στην χώρα μας είναι το «κενό» ανάμεσα στην ιδέα και την πράξη. «Στη χώρα μας οι ευκαιρίες είναι λιγότερες σε σχέση με το εξωτερικό, γιατί δεν υπάρχει ο μηχανισμός απορρόφησης και διάχυσης της καινοτομίας, ώστε να μετατραπεί σε προϊόν», τονίζει.
Βέβαια, δε λείπει και η αμφισβήτηση σε κάθε τι νέο και καινοτόμο, ακόμη και από τον φιλικό ή οικογενειακό περίγυρο. «Εγώ αυτό που θα πρότεινα σε κάθε έναν που έχει μια ιδέα, είναι να τη δοκιμάσει και να μην ακούσει κανέναν που θα του πει το αντίθετο. Οι περισσότερες ιδέες δε θα πετύχουν, το σημαντικό είναι να μη διστάζει να κυνηγά τα όνειρα. Στην αρχή της ιδέας με το χαρτί ήμασταν οι δύο μας και κανείς δεν πίστευε στο εγχείρημα, οπότε αυτό είναι το μήνυμά μου. Όποιος έχει μια ιδέα, να την προσπαθήσει, ακόμη και αν αποτύχει. Να μη το βάλει κάτω», κατέληξε ο κ. Δημητρίου.