ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Χαραμάδα» συζήτησης και στο περιφερειακό συμβούλιο

«Αβρόχοις ποσί» πέρασε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων για την ερευνητική γεώτρηση «Ήπειρος 1».

Παρά τη βούληση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης το θέμα να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο, κάτι το οποίο «πάλεψε» μέχρι και την έναρξη της συζήτησης το «Κοινό των Ηπειρωτών», προκαλώντας και ψηφοφορία, τελικά η ΜΠΚΕ συζητήθηκε στην Επιτροπή, με τον πρόεδρό της Βασίλη Γοργόλη να αφήνει, ωστόσο, και μια… χαραμάδα συζήτησης στο περιφερειακό συμβούλιο αν το κρίνουν σκόπιμο η πρόεδρος του σώματος και ο περιφερειάρχης.
Ο κ. Γοργόλης επιχείρησε –και σε μεγάλο βαθμό το κατάφερε- να παραμείνει η συζήτηση επί περιβαλλοντικών ζητημάτων, θέτοντας ο ίδιος μια σειρά από πρόσθετους όρους, που θα συνοδεύουν την κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση της Περιφέρειας Ηπείρου.
Λεπτομερείς απαντήσεις έδωσε σε τεχνικό επίπεδο ο αντιπρόεδρος της Energean Κωνσταντίνος Νικολάου, ο οποίος συνοδευόταν από τον εκπρόσωπο τύπου της εταιρείας Σωτήρη Χιωτάκη. «Δεν είμαστε πρωτάρηδες», τόνισε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας ότι όλα είναι πάρα πολύ καλά μελετημένα και η γεώτρηση θα είναι πλήρως θωρακισμένη, ώστε να μην υπάρξει κανένα απολύτως ζήτημα ούτε στο υπέδαφος ούτε σε περίπτωση εντοπισμού υδροφορίας.
Απόλυτα καθησυχαστικός ήταν και ως προς τον κίνδυνο πρόκλησης σεισμών, λέγοντας ότι οι γεωτρήσεις δε φτάνουν στα βάθη που εντοπίζεται το επίκεντρο των σεισμών, ενώ στην ερώτηση γιατί δε δίνονται στη δημοσιότητα οι σεισμολογικές έρευνες, ανέφερε ότι η εταιρεία δεν έχει το δικαίωμα, το οποίο ανήκει στο κράτος. Μάλιστα, θέλησε να απαντήσει και σε όσα είχαν ακουστεί την περίοδο των σεισμικών ερευνών. «Τα ίδια λέγατε και τότε. Ότι θα γυρίσει ο ρους του Καλαμά ανάποδα, ότι θα γίνουν σεισμοί, ότι θα καταστρέψουμε τα δάση. Τίποτα δεν έγινε», τόνισε, προσθέτοντας: «Δεν είμαστε ανεξέλεγκτοι, ελεγχόμαστε από πάνω μέχρι κάτω».
Απαντώντας, στο αν υπάρχει περίπτωση μελλοντικά να γίνει εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου (fracking), ο κ. Νικολάου ήταν κατηγορηματικός, προτάσσοντας, μάλιστα, όχι το ότι μια τέτοια διαδικασία δεν επιτρέπεται από την ελληνική νομοθεσία, αλλά το ότι δεν υπάρχουν πετρώματα για fracking. Τέλος, σε σχέση με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα, ανέφερε ότι «οι υποθέσεις είναι αρκετά καλές για να ρισκάρουμε τη γεώτρηση», που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε κοίτασμα 2,5 με 3 τρισεκ. κυβικά πόδια αερίου.
Στην πολιτική –και όχι κομματική όπως διευκρίνισε- διάσταση του θέματος θέλησε να επιμείνει ο Άρης Σπέγγος από το «Κοινό των Ηπειρωτών» και δήλωσε πως δεν είναι αρνητικός στη διαδικασία εξόρυξης, λέγοντας, όπως, ότι το ερώτημα που τίθεται, είναι ποιο το προσδοκώμενο όφελος για τις τοπικές κοινωνίες και για την Ήπειρο, συζήτηση που πρέπει να γίνει στο περιφερειακό συμβούλιο.
Αρνητικά τάχθηκε και ο Χάρης Λιούρης από την παράταξη «Ήπειρος Όλον», θέτοντας το ερώτημα πώς μπορούμε να ταιριάξουμε εξορύξεις και παραγωγή, για να προσθέσει ότι δεν τον καθησύχασαν όσα είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.
Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου», η Τίνα Ζέκα υποστήριξε πως δεν υπολογίζεται το σύνολο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και σημείωσε πως η μελέτη οφείλει να δει και το στάδιο της παραγωγής, καθώς αυτόν τον σκοπό εξυπηρετεί η ερευνητική γεώτρηση.
Τέλος, ο Ζώης Γαλατάς από την «Αριστερή Παρέμβαση Ηπείρου» είπε πως επιθυμία είναι να κληροδοτηθεί ο ορυκτός πλούτος στις επόμενες γενιές και επισήμανε ότι δεν έχει αποφανθεί ακόμη ο Δήμος Ζίτσας.
Τόσο στην αρχή της συνεδρίασης όσο και προς το τέλος συζήτησης του θέματος για την ερευνητική γεώτρηση τέθηκε από παριστάμενους και από περιφερειακούς συμβούλους της αντιπολίτευσης το ζήτημα της παρουσίας αστυνομικών εντός του διοικητηρίου της Περιφέρειας και περιμετρικά αυτού, όπως και το ότι ήταν κλειστή η κεντρική είσοδος.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Βασίλης Γοργόλης δήλωσε άγνοια, δηλώνοντας αναρμόδιος για τα θέματα ασφαλείας του κτηρίου και αναγνωρίζοντας και ο ίδιος ότι δεν υπάρχει λόγος παρουσίας αστυνομικών.
Στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας βρέθηκε μια ολιγομελής ομάδα, η οποία ανήρτησε πανό κατά των εξορύξεων, ενώ ζητήθηκε και δόθηκε ο λόγος σε κάτοικο από τη Λυκοστάνη.

Σχετικά άρθρα

Εδραίωση του εχθρικού περιβάλλοντος για τις ΑΠΕ

Energean – Δωρεά εξοπλισμού στη Στέγη Αυτιστικών Ατόμων «Ελένη Γύρα»

Ηπειρωτικός Αγών

Επεκτείνεται στο Μαρόκο η Energean