ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Νέο μισθολόγιο ζητούν οι πανεπιστημιακοί

Να συμμορφωθεί με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με νέο ειδικό μισθολόγιο μέσα στο 2023, που να διορθώνει κατ’ ελάχιστο τις απώλειες από το 2012 και έπειτα, αλλά και να καταβάλλει τα αναδρομικά από το 2017, καλεί την κυβέρνηση η ακαδημαϊκή κοινότητα, θέτοντας και μια σειρά θεσμικών ζητημάτων για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου.

«Η δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση βάλλεται και υποβαθμίζεται διαρκώς μέσα από μια σειρά στοχευμένων νόμων και εγκυκλίων του Υπουργείου Παιδείας. Αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης η απαλλαγή της από τη συνταγματική της υποχρέωση να χρηματοδοτεί επαρκώς την τριτοβάθμια εκπαίδευση, μεταφέροντας έτσι στις πλάτες των ενδιαφερομένων το κόστος», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αχιλλέας Γαρούφης, σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή την απόφαση της ΠΟΣΔΕΠ για επαναλαμβανόμενες κλιμακούμενες διεκδικητικές κινητοποιήσεις, με πρώτη αυτή αύριο Πέμπτη, με τη μορφή που αποφασίζουν οι κατά τόπους σύλλογοι ΔΕΠ.
Αφορμή για τις κινητοποιήσεις, σύμφωνα με το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ και του Δ.Σ. ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χρήστο Μάντα, είναι η κυβερνητική αδιαφορία συμμόρφωσης με την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε και πάλι ότι το ισχύον, από το 2017, μισθολόγιο εξακολουθεί να είναι αναντίστοιχο με το δημόσιο λειτούργημά των πανεπιστημιακών, ενώ είχε προηγηθεί απόφαση του ΣτΕ (4741/2014), που είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012 στις αποδοχές των μελών ΔΕΠ.
Η έκδοση της τελευταίας απόφασης έγινε στα τέλη Οκτώβρη του 2022 και πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, χωρίς να γίνει η αντιπροσωπεία της ΠΟΣΔΕΠ δεκτή, ενώ δόθηκε προφορική υπόσχεση για συνάντηση στις αρχές Μαρτίου.
«Τα μέλη ΔΕΠ έχουν υποστεί μειώσεις 40% από το 2012 και μετά. Τα μέλη ΔΕΠ, στη θητεία της σημερινής κυβέρνησης, στα πλαίσια της αναγκαίας αναμόρφωσης του ειδικού τους μισθολογίου, δεν έλαβαν ούτε μισό ευρώ, καθώς τέτοια αναμόρφωση δεν υπήρξε. Τα μέλη ΔΕΠ υφίστανται, όπως η τεράστια κοινωνική πλειοψηφία, τη φτωχοποίηση από το μεγάλο κύμα ακρίβειας, που δε λέει να κοπάσει», σημείωσε ο κ. Μαντάς,
Σύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς, οι μισθοί των μελών ΔΕΠ έχουν μειωθεί, εξαιτίας των μνημονιακών περικοπών, από 33% έως 41%, ανάλογα με τη βαθμίδα και τα έτη προϋπηρεσίας, και είναι πλέον, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, υψηλότεροι μόνο από τις αντίστοιχες αποδοχές στη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία, όπου το κόστος ζωής είναι σαφώς χαμηλότερο από της Ελλάδας.
Όπως ανέφερε ο κ. Γαρούφης, η κατάφωρα άδικη μισθολογική αντιμετώπιση των μελών ΔΕΠ έχει συνδεθεί σε σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ με την απουσία νομικών δεσμεύσεων αποκλειστικής απασχόλησης, αγνοώντας πλήρως την πραγματικότητα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικά πρόσφατης έρευνας, από τα 1.899 μέλη ΔΕΠ του ΕΚΠΑ μόνον τα 321 (δηλ.16,9%) ασκούσαν ελευθέριο επάγγελμα και μόνον 234 (δηλ. 12,1%) είχαν λάβει πρόσθετες αποδοχές από ερευνητικά προγράμματα.
«Στα παραπάνω βρίσκεται και η ουσία της καθήλωσης των μισθών μας από την κυβέρνηση, καθώς μας εξωθεί μαζικά σε εξωπανεπιστημιακή απασχόληση για τη βελτίωση των αποδοχών μας, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό το όραμα της για ένα πανεπιστήμιο της ελεύθερης αγοράς. Αντίθετα από το όραμα της κυβέρνησης, εμείς οραματιζόμαστε μια συμπεριληπτική, δημοκρατική και δωρεάν δημόσια παιδεία, που θα προάγει την επιστημονική έρευνα σε μια οικονομία της γνώσης και όχι στην οικονομία της φτηνής ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Γαρούφης.
Στα αιτήματα των πανεπιστημιακών είναι η καθιέρωση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των μελών ΔΕΠ ή, κατ’ ελάχιστον, η δυνατότητα ένταξης σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με σημαντική αύξηση των αποδοχών τους, στα πρότυπα άλλων χωρών. Επίσης, διεκδικούν γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι λειτουργικές ανάγκες τους και νέες θέσεις ΔΕΠ και διοικητικού, τεχνικού, εργαστηριακού προσωπικού, που θα καλύπτουν πλήρως τις αποχωρήσεις κάθε έτους και θα συμπληρώνουν τα κενά της προηγούμενης περιόδου, κατά την οποία οι θέσεις ήταν μηδενικές.
Στην έναρξη της συνέντευξης, ο κ. Γαρούφης εξέφρασε τη βαθιά θλίψη για την απώλεια του δημάρχου και εξέχοντος μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας Μωυσή Ελισάφ και μετέφερε στην οικογένειά του τα θερμά συλλυπητήρια εκ μέρους όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Σχετικά άρθρα

Δε φοβούνται τον ανταγωνισμό, αλλά τους άνισους όρους

Γεωργία Χαλάτση

Κερασάκι στην τούρτα της υποβάθμισης η πανεπιστημιακή αστυνομία

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία