ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με… μισά ψηφοδέλτια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Σε τροχιά εκλογών, χωρίς, ωστόσο, να έχουν ανακοινώσει ψηφοδέλτια, βρίσκονται Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, γεγονός που δημιουργεί… μουρμούρες σε όσους προσδοκούν να είναι υποψήφιοι, έχοντας βλέψεις για μια θέση στο Κοινοβούλιο.

Σε τοπικό επίπεδο, η… μουρμούρα αφορά κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στη Νέα Δημοκρατία οι τέσσερις θέσεις του ψηφοδελτίου είναι ήδη κλεισμένες από τους νυν βουλευτές, με όσους προστεθούν, να θεωρείται δύσκολο να πετύχουν την ανατροπή, άρα η υποψηφιότητά τους θα μετρά κυρίως για το βιογραφικό τους και τη διεκδίκηση άλλων θέσεων στο μέλλον. Αντίθετα, στον ΣΥΡΙΖΑ το παιχνίδι μοιάζει ανοιχτό, αν και δύσκολα για την πρωτιά, καθώς η νυν βουλευτής Μερόπη Τζούφη βρίσκεται σε θέση ισχύος, παίζοντας χωρίς αντίπαλο όλο αυτό το διάστημα.

Ψάχνει νέους και γυναίκες η Νέα Δημοκρατία

Στη Νέα Δημοκρατία, σε τοπικό επίπεδο, βρίσκονται σε αναζήτηση υποψηφίων, οι οποίοι να μπορούν να σηματοδοτήσουν το νέο και να δώσουν γενικότερα μια «φρεσκάδα» στο ψηφοδέλτιο.
Σε σχέση με το ψηφοδέλτιο του 2019, υποψήφιοι θα είναι εκ νέου ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο οποίος θεωρείται ακλόνητο φαβορί και πάλι για την πρωτιά, ο Σταύρος Καλογιάννης, που αντέχει στον χρόνο, η Μαρία Κεφάλα, που πλέον έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό δίκτυο υποστηρικτών στην τοπική αυτοδιοίκηση και όχι μόνο, και ο Γιώργος Αμυράς, ο οποίος ως υφυπουργός Περιβάλλοντος ενίσχυσε το προφίλ του και δημιούργησε και ο ίδιος ερείσματα στην τοπική κοινωνία. Οι Κώστας Δαρδαμάνης, Μαρία Τσολάκη και Σοφία Τζαρούχη δε θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, αν και οι δύο πρώτοι είχαν μια αξιοσημείωτη παρουσία το 2019.
Τα ονόματα που ακούγονται έντονα στα Γιάννενα, είναι κυρίως αυτά των αντιπεριφερειαρχών, παρά την «οδηγία» του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου ότι στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας δε θα περιληφθούν εν ενεργεία αντιπεριφερειάρχες. Η «οδηγία» αυτή φαίνεται πως είχε στόχο να βάλει φρένο σε όσους πίεζαν για τη συμμετοχή τους σε ψηφοδέλτια, αντίθετα η «τριανδρία» του Μεγάρου Μαξίμου Γιάννης Μπρατάκος, Παύλος και Θανάσης Νέζης που εξετάζουν βιογραφικά και μελετούν τα δημοσκοπικά ευρήματα, διατηρεί το δικαίωμα να επιλέξει και από τη δεξαμενή της αυτοδιοίκησης. Ειδικά αν κάποιο πρόσωπο θεωρηθεί ότι έχει χαρακτηριστικά ικανά να απεθυνθεί σε στρώματα του πληθυσμού, που η ΝΔ εμφανίζεται να υστερεί.
Σε επίπεδο ανδρών, το μόνο όνομα, που «παίζει» σε όλα τα δημοσιεύματα, είναι αυτό του Χάρη Λαζάνη, που ήταν υποψήφιος και το 2015, ενώ γράφτηκε και το όνομα του πρώην δημοτικού συμβούλου Σπύρου Κωνσταντόπουλου. Επίσης, «μετρήθηκε» δημοσκοπικά και ο πρώην αντιπρύτανης Μηνάς Πασχόπουλος.
Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, ως σίγουρη παρουσιάζεται η υποψηφιότητα της αντιπεριφερειάρχη Γιώτας Ναυρούζογλου, ενώ έχουν ακουστεί τα ονόματα της επίσης αντιπεριφερειάρχη Αγνής Νάκου και της αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου Ιωαννιτών Ελένης Ακονίδου.
Σε δημοσκόπηση της Metron Analysis, που έγινε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, πάντως, υπήρχαν στο ερωτηματολόγιο και δύο ονόματα «έκπληξη». Το πρώτο ήταν της τέως προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Μαρίας Νάκα, η οποία ήταν υποψήφια βουλευτής και το 2012, και το δεύτερο της δερματολόγου – αφροδισιολόγου δρ. Έφης Μάρκου.

Ερίζουν πολλοί για τις κενές θέσεις

Συνωστισμός καταγράφεται στο κατώφλι του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ με πολλούς ενδιαφερόμενους να εμφανίζουν τις ίδιες πιθανότητες να εξασφαλίσουν μία θέση, χωρίς να αποκλείονται και εκπλήξεις.
Εκτός της Μερόπης Τζούφη, δεδομένες είναι οι υποψηφιότητες του πρώην βουλευτή Γιάννη Στέφου, ο οποίος έχει εξασφαλίσει το οκ εδώ και αρκετό διάστημα, και του Θανάση Οικονόμου, λόγω διεύρυνσης και της σχέσης του με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο.
Από εκεί και πέρα, για τις δύο εναπομείνασες θέσεις των ανδρών ερίζουν ο πρώην δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας, ενώ ως αουτσάιντερ εμφανίζεται ο τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, που ανήκει στο think tank του προέδρου Αλέξη Τσίπρα.
Ως εν δυνάμει υποψήφιος εμφανίζεται και ο πρώην προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου στην Ήπειρο Δημήτρης Φίλης, ο οποίος στο παρελθόν ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ είχε θέσει υποψηφιότητα και στις περιφερειακές εκλογές με την παράταξη του Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη. Το άκουσμα του ονόματός του προκάλεσε πολλές εσωκομματικές συζητήσεις, ωστόσο φαίνεται πως στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια προσπάθεια αναζήτησης ονομάτων, που θα εξυπηρετήσουν τον στόχο προσέλκυσης ψηφοφόρων με πιο ΠΑΣΟΚογενείς αναφορές.
Σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες των γυναικών, σίγουρη εμφανίζεται η δικηγόρος Λίλα Σουλελέ, η οποία πύκνωσε τις δημόσιες παρουσίες της το τελευταίο διάστημα, ενώ ακούγεται έντονα και το όνομα της περιφερειακής συμβούλου Χριστίνας Λέκκα, η οποία δεν τυγχάνει, ωστόσο, ιδιαίτερης αναγνωρισιμότητας.
Η… μουρμούρα, στην οποία αναφερθήκαμε εισαγωγικά, έχει να κάνει κυρίως με το ότι δημιουργούνται υποψηφιότητες δύο ταχυτήτων. Στη μία ταχύτητα βρίσκονται κατά πρώτο λόγο η νυν βουλευτής Μερόπη Τζούφη, η οποία προνομιακά είναι ομιλήτρια σε κάθε εκδήλωση του κόμματος τοπικά, και κατά δεύτερο οι σίγουροι υποψήφιοι Γιάννης Στέφος, Θανάσης Οικονόμου και εσχάτως η Λίλα Σουλελέ, και στην άλλη ταχύτητα βρίσκονται όλοι οι υπόλοιποι, που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής εδώ και δύο περίπου μήνες και οι οποίοι θα ξεκινήσουν από μειονεκτική θέση. Όσοι φυσικά χωρέσουν στο ψηφοδέλτιο..