ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Και η Θεσπρωτία στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ιωαννίνων

Στον εξορθολογισμό της χωροταξικής οργάνωσης των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων αλλά και την εισαγωγή της «τηλεματικής δίκης», δηλαδή τη διεξαγωγή της δίκης με τη χρήση νέων τεχνολογιών, προχωρά νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, φέρνοντας αλλαγές στον δικαστικό «χάρτη».

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου, προκρίνεται η σταδιακή αναθεώρηση του δικαστικού χάρτη της Διοικητικής Δικαιοσύνης με βάση τα νέα οικονομικά, δημογραφικά και χωροταξικά δεδομένα της χώρας, αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει η χρήση των νέων τεχνολογιών, ιδίως, μέσω του νέου θεσμού των «δικαστικών σταθμών τηλεματικής», ενώ θεσπίζονται ρυθμίσεις για την οργάνωση και λειτουργία των δικαστικών σταθμών τηλεματικής καθώς και για τη διενέργεια της τηλεματικής συνεδρίασης στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια.
Μάλιστα, προβλέπεται ότι μετά την επιτυχή δοκιμασία, για δύο πλήρη δικαστικά έτη, των δικαστικών σταθμών τηλεματικής σε όλες τις μεταβατικές έδρες των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, αυτές μετατρέπονται σε δικαστικούς σταθμούς τηλεματικής, από το δικαστικό έτος 2026-2027, ενώ ορίζεται ότι οι δράσεις που απαιτούνται για την ίδρυση, την οργάνωση και λειτουργία των δικαστικών σταθμών τηλεματικής των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, υλοποιούνται με βάση οδικό χάρτη και χρονοδιάγραμμα που προσαρτώνται ως παράρτημα στο νόμο, Παράλληλα, συστήνεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης επιτροπή για την παρακολούθηση της υλοποίησης του εν λόγω χάρτη, εναρμονίζεται η τοπική αρμοδιότητα των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων με την ισχύουσα διοικητική διαίρεση των ΟΤΑ. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται ότι οι διαφορές του ΕΦΚΑ θα επιλύονται από το διοικητικό δικαστήριο του τόπου κατοικίας του ασφαλισμένου.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η έδρα και η περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ιωαννίνων έχει έδρα τα Ιωάννινα. Στην περιφέρεια αυτού εμπίπτουν οι δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρεβέζης. Ως μεταβατικές έδρες ορίζονται η Άρτα, στην οποία εκδικάζονται οι υποθέσεις των Δήμων της Π.Ε. Άρτας, η Πρέβεζα, στην οποία εκδικάζονται οι υποθέσεις των Δήμων της Π.Ε. Πρέβεζας και η Ηγουμενίτσα, στην οποία εκδικάζονται οι υποθέσεις των Δήμων της Π.Ε. Θεσπρωτίας. Η τελευταία είναι και η μοναδική αλλαγή, που προβλέπεται για τα διοικητικά δικαστήρια της Ηπείρου, καθώς μέχρι και σήμερα οι υποθέσεις της Θεσπρωτίας εμπίπτουν στην Κέρκυρα.
Τέλος, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στο διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων με έδρα τα Ιωάννινα εμπίπτουν οι περιφέρειες των Διοικητικών Πρωτοδικείων Ιωαννίνων και Κέρκυρας. Ορίζεται μεταβατική έδρα του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων στην έδρα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κέρκυρας για την εκδίκαση των εφέσεων κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κέρκυρας, καθώς και για την εκδίκαση των ενδίκων βοηθημάτων που εισάγουν διοικητικές διαφορές με διαδίκους τις αρχές που εδρεύουν στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας.