ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δεν είναι όλα ρόδινα για τον τουρισμό

Γνωστά αλλά και λιγότερο γνωστά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό στην καθημερινή άσκηση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων, αναδείχθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη.

Το διεθνές αεροδρόμιο Ιωαννίνων, με τις προσπάθειες εξωστρέφειας και προσέλκυσης πτήσεων, αλλά και με τις ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων λόγω των καιρικών συνθηκών, είχε την…τιμητική του, αφού ο τουριστικός κλάδος επενδύει σε αυτό.
Σε ό,τι αφορά την περαιτέρω προβολή της περιοχής, η οποία σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη, εντάσσεται στην στρατηγική που ακολουθεί ο ΕΟΤ τα τελευταία χρόνια για προώθηση της χώρας συνολικά, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και όχι μόνο ως θερινό προορισμό, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού δεσμεύθηκε να έχει προσωπικά επαφές με αεροπορικές εταιρίες της Γερμανίας, προκειμένου να αναζητηθεί η δυνατότητα αεροπορικής σύνδεσης με το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων. Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή, πρότεινε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τους δήμους και τους φορείς, να διοργανωθούν το επόμενο εξάμηνο ταξίδια εξοικείωσης με δημοσιογράφους και tour operators, με δαπάνη του ΕΟΤ.
Από εκεί και πέρα, διάχυτη ήταν η ικανοποίηση για τη μεγάλη ενίσχυση της επισκεψιμότητας το 2022, ακόμη και αν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΤ, το αεροδρόμιο δεν «έπιασε» τους αριθμούς του 2019, με τον κ. Φραγκάκη να σημειώνει πως αυτό απαιτεί περαιτέρω ανάλυση.
Ακυρώσεις και καθυστερήσεις στο αεροδρόμιο λόγω των καιρικών συνθηκών σημειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό τους τελευταίους μήνες, ακόμη και κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη φήμη της περιοχής, αλλά και για τις προσπάθειες «ανοίγματος» νέων αεροπορικών γραμμών. Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου, διαφωνώντας με την ένταξή του στο «πακέτο» των 22 αεροδρομίων.
Μια σειρά αιτημάτων προς τον ΕΟΤ διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των φορέων του τουρισμού, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Στάθη Σιούτη να μεταφέρει το αίτημα για μείωση του φόρου στο 6,5% αλλά και κατάργηση του τέλους διαμονής. Εξάλλου, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος Σπύρος Σουρέλης, παρά τη μεγάλη επισκεψιμότητα αλλά και την αύξηση κατά 10-15% των τιμών, το όποιο κέρδος υποσκελίζεται από το μεγάλο λειτουργικό κόστος. Σε οικονομικό επίπεδο, στην απουσία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων Γιώργος Αλεξανδρής. «Έχουμε μεγάλο πρόβλημα να κλείσουμε συμφωνίες για το καλοκαίρι χωρίς να ξέρουμε την φορολογία που θα επιβληθεί τότε», σημείωσε.
Οι ανεξάντλητες δυνατότητες και προοπτικές της περιοχής, κατά γενική ομολογία, «φρενάρουν», ωστόσο, και σε λιγότερο γνωστά αλλά εξίσου σοβαρά ζητήματα. Η έλλειψη χώρων στάθμευσης για τουριστικά λεωφορεία και στην πόλη των Ιωαννίνων αλλά και σε άλλους προορισμούς, όπως το Ζαγόρι και το Μέτσοβο, τέθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης. Ακόμη και στο αεροδρόμιο δεν έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος με σήμανση προκειμένου τα τουριστικά λεωφορεία να μπορούν να αποβιβάζουν τους επιβάτες.
Ειδικά για το Μέτσοβο, η Ένωση Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων Ιωαννίνων καταγγέλλει μεγάλη ταλαιπωρία των επιβατών το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς απαγορεύτηκε η πρόσβαση των τουριστικών λεωφορείων στο χώρο πάρκινγκ της κεντρικής πλατείας. Έτσι, εκατοντάδες ταξιδιώτες αναγκάστηκαν να περπατούν σε ανηφορικό δρόμο για πάνω από 4 χλμ., για την επιβίβασή τους στον χώρο στάθμευσης που υποδείχθηκε από την τροχαία. «Βέβαια σε πάρα πολλές περιπτώσεις τουριστικά λεωφορεία, που είχαν προορισμό το Μέτσοβο, αναγκάστηκαν να φύγουν χωρίς να σταματήσουν, μην μπορώντας πάρα πολλοί επισκέπτες κυρίως ηλικιωμένοι να κάνουν την ανηφορική διαδρομή. Και βέβαια δεν υπήρχε καμία συνδρομή του τοπικού δήμου με εσωτερική μετακίνηση με minibus τουλάχιστον για τους επισκέπτες του γραφικού χωριού. Εφιστούμε την προσοχή της τοπικής κοινότητας, διότι πάρα πολλά τουριστικά γραφεία βγάζουν την επίσκεψη στο χωριό λόγω των ανωτέρω προβλημάτων, με αποτέλεσμα να αποβεί μπούμερανγκ», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Εξίσου σημαντική είναι η έλλειψη Κέντρων Πληροφόρησης των επισκεπτών, κυρίως στην πόλη των Ιωαννίνων, αλλά και η έλλειψη ξεναγών. Ως γνωστό, οι ξεναγοί αποτελούν ένα «κλειστό» επάγγελμα και άδεια διαθέτουν στα Γιάννενα μόνο τρεις, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φορέων, που σημαίνει πως δεν μπορούν να καλύψουν την ζήτηση, πέρα από το αυξημένο κόστος, που τέθηκε από κάποιους.
Τέλος, η έλλειψη ξενοδοχειακών μονάδων και καταλυμάτων, είτε καταστημάτων εστίασης σε κάποιες περιοχές, που έχουν όμως τουριστικό ενδιαφέρον, αποτελούν ζητήματα που απασχολούν τόσο τους εκπροσώπους του τουρισμού, όσο και της αυτοδιοίκησης.
Μάλιστα, προς την κατεύθυνση της τουριστικής ανάδειξης και ανάπτυξης του συνόλου της Ηπείρου και των Ιωαννίνων, ο κ. Σουρέλης πρότεινε στον ΓΓ του ΕΟΤ ένα ειδικό πρόγραμμα προβολής για τις λιγότερες τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα τα περισσότερα χωριά του Ζαγορίου ή τα Μαστοροχώρια.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ακόμη οι βουλευτές Μαρία Κεφάλα και Σταύρος Καλογιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, οι δήμαρχοι Κόνιτσας Ν. Εξάρχου, Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος, Ζίτσας Μ. Πλιάκος, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Γ. Λώλης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δ. Δημητρίου.