ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Όλοι θέλουν τον πρώτο λόγο

Ελάχιστες πιθανότητες φαίνεται να συγκεντρώνει τη δεδομένη χρονική στιγμή η δημιουργία μιας ισχυρής περιφερειακής παράταξης, που θα μπορέσει να απειλήσει την παντοδυναμία του Αλέκου Καχριμάνη στην Ήπειρο.

Οι παρατάξεις «Κοινό των Ηπειρωτών», που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, και «Ήπειρος Όλον», που είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. το 2019, παρά το βρέθηκαν σε πολλά θέματα να έχουν κοινές θέσεις, δεν έχουν προχωρήσει σε βήματα, που να οδηγούν σε κοινή κάθοδο. Αλλά και το σενάριο συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ, είτε ακόμη και των δύο, με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» δε φαίνεται να περπατά, καθώς υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις σε τοπικό επίπεδο, που είναι ικανές να φρενάρουν τις όποιες σκέψεις μπορεί να υπάρχουν σε κεντρικό επίπεδο.
Έτσι, με τα σημερινά δεδομένα, ως το πλέον πιθανό σενάριο φαντάζει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να κατέβουν με δικά τους ψηφοδέλτια στις περιφερειακές εκλογές, δεδομένη είναι η κάθοδος των «Οριζόντων Ηπείρου», ενώ μένει να φανεί αν το «Φως» του Λάμπρου Γεωργόπουλου και η «Αειφόρος Ήπειρος» του Θουκυδίδη Μουτσόπουλου θα φτάσουν ως τις κάλπες.
Βέβαια, όλα τα παραπάνω μπορεί να ανατραπούν ανάλογα με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, που ενδεχομένως αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Δηλώνει παρών το «Κοινό των Ηπειρωτών»

Τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις για τις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου στην Ήπειρο επιδιώκει να έχει η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», με τον επικεφαλής της Γιώργο Ζάψα να βάζει τέλος στην καλλιεργούμενη φημολογία για πιθανή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε άλλους συνδυασμούς.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κυβερνήσει. Είναι δυνατόν να μην κατεβάσει ψηφοδέλτιο στην Περιφέρεια Ηπείρου;», διερωτήθηκε ο Γ. Ζάψας, λέγοντας ότι η παράταξη ετοιμάζεται για τις περιφερειακές εκλογές, με τη νέα, διευρυμένη γραμματεία, που συγκροτήθηκε, να αναλαμβάνει να συζητήσει με όλες τις παρατάξεις για το ενδεχόμενο συνεργασιών.
Η νέα γραμματεία προέκυψε μετά την ολομέλεια της παράταξης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, στο συνεδριακό κέντρο της περιφέρειας Ηπείρου, και στην οποία συζητήθηκε η νέα οργανωτική δομή και η προοπτική ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του Οκτωβρίου. Σε αυτή την κατεύθυνση, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα ζητήματα της ανασυγκρότησης, της ανανέωσης, της διεύρυνσης της και της αναζήτησης συμμαχιών κατά το προσεχές διάστημα, ενώ επισημάνθηκε και η ανάγκη επικαιροποίησης του προγράμματος.
Η γραμματεία αριθμεί συνολικά 31 μέλη και αποτελείται από τον επικεφαλής της παράταξης Γιώργο Ζάψα, τους περιφερειακούς συμβούλους Άρη Σπέγγο, Χριστίνα Λέκκα, Ουρανία Ράνια Γκίζα, Δημήτρη Τρομπούκη, Θόδωρο Κορωναίο και Δημήτρη Σακαρέλη, τους επιλαχόντες περιφερειακούς συμβούλους των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων Μιχάλη Τζομάκα (Θεσπρωτία), Δημήτρη Κώτση (Πρέβεζα), Ελευθερία Κοσσυβάκη (Άρτα) και Σπύρο Ντάνη (Ιωάννινα), καθώς και τα μέλη της παράταξης, που δήλωσαν τη διάθεση συμμετοχής, Χαρά Τριανταφύλλου, Γιώργο Αδάμο, Γιώργο Σταμάτη, Κώστα Τζιόβα, Νίκο Βράνο, Νίκο Καρατζένη, Νίκο Λάκκα, Νίκο Μάνθο, Παύλο Λιλή, Αλίκη Λύτρα, Βάσω Ζδράβου, Ηλιάνα Τσολιού, Θεοδώρα Καρακώστα, Κώστα Λάππα, Πέτρο Πλιάτσικα, Μπάμπη Δράκο και τους «παλιούς» Λεωνίδα Ευθυμίου, Κώστα Μπασιούκα, Βασίλη Τσίκαρη και Ανδρέα Νταή.
Υπεύθυνη οργανωτικού της νέας διευρυμένης Γραμματείας αναλαμβάνει η αρχαιολόγος – φιλόλογος Χαρά Τριανταφύλλου.
Ο κ. Ζάψας ξεκαθάρισε, βέβαια, ότι ισχύει για τον ίδιο πως έχει κλείσει ο κύκλος στην αυτοδιοίκηση, αναμένοντας να αξιολογηθεί η πρόθεση να είναι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στον Νομό Ιωαννίνων.