ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Χαρτογράφησαν τα κενά και ζητούν την κάλυψή τους

Μέτρησαν τα κενά και ζητούν τις ανάλογες προσλήψεις οι Ενώσεις πυροσβεστών, μόνιμων και εποχικών, και αξιωματικών των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος στην Ήπειρο, ενόψει των νέων προσλήψεων που αναμένεται να ξεκινήσουν από φέτος.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, πιθανά και ως το τέλος Φεβρουαρίου, αναμένεται να βγει η προκήρυξη για την κάλυψη 500 θέσεων πανελλαδικά στο Πυροσβεστικό Σώμα. Πρόκειται για την πρώτη φάση των σταδιακών προσλήψεων, που αναμένεται να γίνουν, προκειμένου να καλυφθούν τα συνολικά 3.600 κενά που υπάρχουν με βάση το νέο οργανόγραμμα.
Προχωρώντας σε μια σημαντική πρωτοβουλία, οι συνδικαλιστικές ενώσεις των υπαλλήλων του πυροσβεστικού σώματος στην Ήπειρο έκαναν μια τεκμηριωμένη μελέτη, που εντοπίζει 250 κενές θέσεις πυροσβεστικών υπαλλήλων και 40 θέσεις αξιωματικών.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ηπείρου Βασίλης Βράστος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ήπειρος Tv1 το βράδυ της Πέμπτης, είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, ενώ η μελέτη αυτή στάλθηκε και στους βουλευτές, αλλά και στην πολιτική και φυσική ηγεσία, προκειμένου η Ήπειρος να λάβει, έστω και σταδιακά, τον αναγκαίο αριθμό ατόμων, που θα εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία όλων των υπηρεσιών. «Αυτές είναι οι ανάγκες, δε θα βγούμε να φωνάζουμε “φέρτε 1000 άτομα”, αλλά θέλουμε αυτές οι θέσεις να καλυφθούν», τόνισε.
Εξάλλου, όπως σημείωσε, τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται νέα κλιμάκια και αποδίδονται νέες αρμοδιότητες, χωρίς να ενισχύεται το προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι και το πυροσβεστικό κλιμάκιο που ιδρύθηκε στην Ιόνια οδό και αυτό στα Πράμαντα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων στελεχώθηκαν «εκ των ενόντων», δηλαδή από την ίδια δεξαμενή εργαζομένων.
Για το κλιμάκιο αυτό, όπως και για την κάλυψη των κενών στο Κλιμάκιο της Πάργας γίνονται τετράμηνες μετακινήσεις του προσωπικού από Γιάννενα και Φιλιππιάδα, όπως σημείωσε ο κ. Βράστος. Μάλιστα, για τη μετακίνησή τους καθημερινά στα Πράμαντα, οι πυροσβέστες χρησιμοποιούν τα δικά τους οχήματα και επιβαρύνονται με τα καύσιμα, με τον κ. Βράστο να ζητά να χρησιμοποιηθούν για τις μετακινήσεις τα υπηρεσιακά οχήματα μεταφοράς προσωπικού. «Γνωρίζουμε όλοι τις ανάγκες, δεν μπορούμε να ανεχθούμε να πληρώνει ο πυροσβέστης από την τσέπη του 300 ευρώ το μήνα. Τουλάχιστον να διατεθούν τα υπηρεσιακά οχήματα μεταφοράς προσωπικού για να μην επιβαρύνεται το κόστος ο πυροσβέστης», σημείωσε, ευελπιστώντας ότι θα βρεθεί σύντομα λύση σε αυτό το ζήτημα.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων άκουσε θετικά την πρόταση του περιφερειάρχη για μεταφορά της 5ης ΕΜΑΚ στις εγκαταστάσεις του πρώην ΚΤΕΟ, σημειώνοντας πως αποτελεί πάγιο αίτημα η μεταφορά σε χώρο κοντά στο σημείο «συνάντησης» των δύο αυτοκινητοδρόμων, Ιόνιας και Εγνατίας Οδού, προκειμένου να μπορεί να μετακινείται άμεσα προς κάθε κατεύθυνση.
Τέλος, η κ. Βράστος ζήτησε από κάθε αρμόδιο να προχωρήσει άμεσα η σύσταση και λειτουργία του αναγκαίου μηχανισμού εναέριας διάσωσης, που προς το παρόν υπάρχει μόνο… στα χαρτιά, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Ερμή Θεοχαρόπουλου στα Τζουμέρκα.
«Όσο και αν ακουστεί ωμό, τέτοια συμβάντα θα συνεχίσουμε να έχουμε. Χάνονται ανθρώπινες ζωές, γιατί δεν έχουμε κατάλληλα ελικόπτερα. Ο τουρισμός αυξάνεται, είναι πάρα πολλά τα συμβάντα», σημείωσε, προσθέτοντας πως θα έπρεπε ήδη να είχαμε δει κάτι απτό. «Δε μας παίρνει να χάνουμε άλλες ζωές», σημείωσε.
Μάλιστα, όπως ανέφερε, το μόνο «κέρδος» σε επίπεδο ενίσχυσης, μετά από το τραγικό αυτό περιστατικό, «ήταν ένα φαρμακείο, λίγο πιο εξειδικευμένο από το φαρμακείο που διαθέτει ένα αυτοκίνητο, ως δωρεά από τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων στο οικείο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο».