ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Στα κάγκελα» ο καλλιτεχνικός κόσμος

Για εμπαιγμό καταγγέλλει ο καλλιτεχνικός κόσμος και των Ιωαννίνων την κυβέρνηση, ζητώντας την άμεση απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος που υποβαθμίζει τα πτυχία τους και τα εξισώνει με το απολυτήριο λυκείου.

Παρά την «πυροσβεστική» ανάρτηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη το περασμένο Σάββατο, που μάλλον περιέπλεξε τα πράγματα, οι καλλιτέχνες σε ολόκληρη τη χώρα προχώρησαν σε διήμερη αποχή και απεργία, που κορυφώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης με συγκεντρώσεις τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
Μάλιστα, υπάρχει προοπτική παράτασης των κινητοποιήσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν παραστάσεις και να αναβληθούν τηλεοπτικά γυρίσματα, ενώ οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου έχουν ανακοινώσει ότι θα υποβάλλουν την παραίτησή τους εάν δεν τροποποιηθεί, μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, το Προεδρικό Διάταγμα.
Βασικό αίτημα της κινητοποίησης είναι η απόσυρση ή η τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, αλλά όχι μόνο αυτή, ανοίγοντας την συζήτηση για την ίδρυση τριτοβάθμιας σχολής παραστατικών τεχνών και η ενίσχυση εν γένει της δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
Ακόμα, οι καλλιτέχνες ζητούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας στους χώρους δουλειάς τους, με όρους αμοιβής και εργασίας, που να τους επιτρέπουν να ζουν από την άσκηση της Τέχνης τους.
Για απαράδεκτο Προεδρικό Διάταγμα έκανε λόγο η χορογράφος-χορεύτρια Ελεονόρα Ηλία, κατά τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, μεταφέροντας τα αιτήματα των καλλιτεχνών, ενώ στην κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που αμφισβητεί τη συνταγματικότητα του ΠΔ, στάθηκε η ιδιοκτήτρια Σχολής Χορού Αριστέα Λίτου.
Τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών στήριξε και η ΑΔΕΔΥ, τόσο κεντρικά όσο και τοπικά, με τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος Χρήστο Γρίβα να ζητά την απόσυρση του Π.Δ., την αναγνώριση των πτυχίων και ανώτατη καλλιτεχνική εκπαίδευση υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας.