Photo credit: Πηνελόπη Θωμαΐδη
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ελεύθερης ροής και με διακρατικό πάρκο

Σάρκα και οστά φαίνεται πως θα πάρει σύντομα η δημιουργία του Διακρατικού Εθνικού Πάρκου Αώου, με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να έχει «αγκαλιάσει» την πρόταση της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων από τον Απρίλιο του 2022 και να βρίσκεται σε συνεργασία με την αλβανική πλευρά.

Στην Αλβανία, μάλιστα, εντός του 2023 πρόκειται να λειτουργήσει Εθνικό Πάρκο Vjosa σε όλο το μήκος του Αώου ποταμού, ο οποίος είναι ο μοναδικός ελεύθερης ροής ποταμός της Ευρώπης.

Την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς συναντήθηκαν με την υπουργό Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας, Μιρέλα Κουμπάρο, με την οποία συμφωνήθηκε η σύγκληση κοινής ομάδας εργασίας για τη δημιουργία ενός νέου διασυνοριακού πάρκου «Αώου – Vjosa», Ελλάδας – Αλβανίας, στα πρότυπα του πάρκου της λίμνης Πρεσπών, με στόχο την άμεση προστασία της βιοποικιλότητας του ποταμού.

Η εναρκτήρια συνάντηση της ομάδας εργασίας θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2023, στην Αλβανία, ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπογραφεί σχετικό Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ανάμεσα στις δύο χώρες που θα εξειδικεύει τις επόμενες δράσεις για την προστασία του ποταμού, ενώ την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός κ. Αμυράς.

Παράλληλα όμως με την δημιουργία του Εθνικού Πάρκου «τρέχουν» διαδικασίες και για την θεσμική προστασία της ευρύτερης περιοχής και των οικοσυστημάτων της, όπως ανέδειξε και κατά την διάρκεια της ημερίδα για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη των περιοχών του δικτύου Natura 2000, εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδόχων ο Γιώργος Τάσσος.

Συγκεκριμένα, και επειδή η συγκεκριμένη περιοχη δεν εντάσσεται στις προστατευόμενες περιοχές, επίκειται, μετά από δέσμευση του κ. Αμυρά, υπουργική απόφαση για τον ορισμό  του τμήματος από το δυτικό όριο του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου μέχρι την συνοριακή γραμμή με την Αλβανία ως «Προστατευόμενο Φυσικό Σχηματισμό», με την οποία περίπου 200.000 στρέμματα που περιλαμβάνουν τα οικοσυστήματα του Αώου και των παραποτάμων του, Βοϊδομάτη και Σαραντάπορο, στο Πάρκο Βόρειας Πίνδου.

Παράλληλα, από την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που βρίσκεται σε διαβούλευση προβλέπεται για την κοίτη των ποταμών ο χαρακτηρισμός ως «Οικολογικού Διαδρόμου» και προτείνονται καλές πρακτικές. Για τον λόγο αυτό, κατά την διάρκεια της διαβούλευσης, ο κ. Τάσσιος ζήτησε να εξασφαλιστεί μέσα από μελέτη και μετρήσεις η αδιατάρακτη λειτουργία των υδατικών αυτών οικοσυστημάτων.

Παράλληλα, προτείνεται η λειτουργία Περιφερειακού Κέντρου του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου στην Κόνιτσα, Κέντρο Ενημέρωσης Επισκεπτών για το υφιστάμενο Εθνικό Πάρκο αλλά και για το μελλοντικό Διακρατικό, καθώς και ερευνητικό κέντρο για τα εσωτερικά ύδατα για την διαχείριση και παρακολούθηση ων υδάτινων πόρων.