ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αύξηση 135% στο ιικό φορτίο των λυμάτων

Αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα καταγράφεται στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων την εβδομάδα 16 μέχρι 22 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Σε σχέση με την εβδομάδα 9 μέχρι 15 Ιανουαρίου, η αύξηση είναι της τάξης του 135%, με τα Γιάννενα να είναι η μία από τις δύο περιοχές, στις οποίες παρατηρείται αύξηση. Καθαρά αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε και στα Χανιά (+31%), ενώ καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο Ηράκλειο (-52%), στην Πάτρα (-44%) και στην Αττική (-40%). Σταθεροποίηση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο παρατηρήθηκε στη Λάρισα (+4%) και στη Θεσσαλονίκη (-10%). Στις πόλεις του Βόλου, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα ήταν ανιχνεύσιμο, αλλά η ποσοστιαία εβδομαδιαία μεταβολή δεν είναι δυνατό να υπολογισθεί γιατί την προηγούμενη εβδομάδα αναφοράς δεν είχαν διενεργηθεί αναλύσεις.

«Όρθρος» και στη Θεσπρωτία

Μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα είναι τα κρούσματα γρίπης και κορωνοϊού, με τη θετικότητα του κορωνοϊού να παρουσιάζει μείωση και της γρίπης να μην έχει ιδιαίτερη μεταβολή, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική επιτήρηση των αναπνευστικών λοιμώξεων.
Την ίδια στιγμή, σημαντική αύξηση παρουσιάζουν στη χώρα μας μετά τα μέσα Δεκεμβρίου τα κρούσματα της μετάλλαξης CH.1.1 (Όρθρος) που αντιστοιχούν πλέον στο περίπου 7% του συνόλου, ενώ ανεβαίνουν και οι διασωληνωμένοι ασθενείς.
Περιορισμένη παραμένει μέχρι στιγμής η εξάπλωση της υποπαραλλαγής Kraken (XBB.1.5) της Όμικρον, η οποία βαίνει προς επικράτηση στις ΗΠΑ, καθώς και του νεότερου στελέχους «Όρθρος» (CH.1.1) που τείνει να γίνει κυρίαρχο στη Βρετανία.
Συνολικά 72 κρούσματα Όρθρος καταγράφηκαν τις τέσσερις εβδομάδες που έληξαν στις 9 Ιανουαρίου, τα περισσότερα στην Αττική. Αναλυτικά, 57 κρούσματα καταγράφηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, 6 στον Πειραιά και 2 στην Ανατολική Αττική. Ακόμα, 4 κρούσματα Όρθρος αφορούν το Ηράκλειο και από 1 την Αχαΐα, την Ευρυτανία και τη Θεσπρωτία. Πολύ λιγότερα, μόλις 9, ήταν τα θετικά δείγματα Kraken στο ίδιο διάστημα, τα οποία αφορούν αποκλειστικά την Αττική. Συγκεκριμένα, 8 κρούσματα αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και ένα τον Πειραιά.
Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 168 θάνατοι ασθενών (-15% εβδομαδιαία μεταβολή), με διάμεση ηλικία τα 85 έτη. Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για covid-19 την εβδομάδα 03/2023 ήταν 1.535 (-12% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών για την εβδομάδα ήταν 219.
Αναφορικά με τη γρίπη τύπου Α, καταγράφηκαν πέντε νέα σοβαρά κρούσματα, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ, και δύο νέοι θάνατοι. Συνολικά, από την αρχή επιτήρησης της γρίπης νοσηλεύτηκαν 46 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 12 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά ανιχνεύτηκαν 238 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 235 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 3 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β. Από τα 228 στελέχη τύπου Α, τα 220 (96,5%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 8 (3,5%) στον υπότυπο Α (Η1Ν1).