ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συρρίκνωση της κτηνοτροφίας

Στις νομοθετικές ρυθμίσεις του 2016 και του 2017 εντοπίζει τις αιτίες για τη συρρίκνωση της κτηνοτροφίας ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ζητώντας να υπάρξουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για την προστασία των τοπικών προϊόντων.

Με αφορμή τη συνάντησή του με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά, αλλά και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για τη μείωση του αριθμού των παραγωγών και των ποσοτήτων γάλακτος, ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε τις θέσεις του για το πώς μπορεί να αλλάξει η κατάσταση, εκτιμώντας ότι και ο υπουργός το έχει καταλάβει. Ωστόσο, εμφανίστηκε μάλλον απαισιόδοξος, λέγοντας ότι δεν ξέρει «αν τον παίρνει να τα περάσει όλα αυτά μέχρι τις εκλογές».
«Όταν το ελληνικό γιαούρτι ή το γάλα μπορεί να είναι από σκόνη ή από κρέμα, τότε απαξιώνεται το προϊόν. Αν δεν αλλάξουν οι νόμοι, αν δε συμπληρωθεί το ΑΡΤΕΜΙΣ ΙΙ με όλα αυτά που πρέπει, δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα και η κατάσταση θα είναι μόνιμα φθίνουσα. Όλα τα προϊόντα μπορούν να έρχονται από το εξωτερικό στην Ελλάδα, είτε γάλα, είτε κρέας, είτε μέλι, είτε λάδι, είτε κρασί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί αυτά να περνάνε στην “πιάτσα” και να πωλούνται ως ελληνικά. Αυτό είναι πλήρης απαξίωση που για πολλά χρόνια γινόταν στον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο, και ήρθε η ώρα να αλλάξουν. Αν δεν αλλάξουν, ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα. Εκεί έχουμε φτάσει πλέον, γιατί και οι τιμές πρώτων υλών ανεβαίνουν», τόνισε, προσθέτοντας ότι διαχρονικά δεν υπάρχει από το προσωπικό των υπουργείων η θέληση να βοηθήσουν τους ανθρώπους που πραγματικά δίνουν μάχη για την επιβίωση αλλά και για την παραγωγή των προϊόντων.
Ως ζήτημα προτεραιότητας έθεσε ο κ. Καχριμάνης στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την εκπόνηση των χαρτών βοσκής. Όπως ανέφερε, ο υπουργός ετοιμάζει την κατάθεση διάταξης με την οποία εντάσσονται και τα επιπλέον 9,5 εκ. στρέμματα που προκύπτουν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κι έτσι η κάθε περιοχή θα είναι αυτάρκης.
«Αυτό αλλάζει άρδην τα πράγματα γιατί δυστυχώς επί χρόνια μας έλεγαν ότι θα κάνουν χάρτες βοσκής, αλλά δεν έθεταν θέμα για τις εκτάσεις που είχαν αφαιρεθεί το 2010 (τα 9,5 εκ. στρέμματα). Αυτή είναι μια δυνατή αλλαγή, γιατί θα κατοχυρωθούν, κατά ένα τρόπο, οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι», τόνισε.

Σε εκκρεμότητα ολοκληρωμένοι αναδασμοί

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στα προβλήματα, τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν με τη μη εφαρμογή του Νόμου 4685 του 2020 από την πλευρά των Δασικών Υπηρεσιών, που παρατείνει τις εκκρεμότητες με αναδασμούς, τους οποίους έχει ήδη ολοκληρώσει η Περιφέρεια.
Όπως εξήγησε, με το άρθρο 48 του ν. 4685/2020, τα Δασαρχεία δεν έχουν πλέον καμία αρμοδιότητα για αναδασμούς, για κληροτεμάχια που είχαν δοθεί σε ακτήμονες, σε παλιούς αμπελώνες (όπως της Ζίτσας), καθώς και για κτήματα που είχαν πωληθεί με άδεια Υπουργού ή του Κρατικού Νομάρχη.
«Δυστυχώς ενώ εκδόθηκε και απόφαση του ΣτΕ, μετά από προσφυγή των δασολόγων του Δημοσίου, με την οποία κρίθηκε σωστός ο Νόμος, αυτός δεν εφαρμόστηκε ποτέ κι αυτό δημιουργεί καταστάσεις. Δε γίνεται να εκδίδονται εγκύκλιοι από τους ίδιους ανθρώπους ,που προσέφυγαν στα Δικαστήρια, και να είναι σε βάρος των ανθρώπων που θέλουν να κάνουν κάτι στην περιοχή. Εμείς έχουμε τόσους αναδασμούς έτοιμους, κανένας όμως δεν έχει τελειώσει από πλευράς των Δασικών Υπηρεσιών. Είναι ντροπή αυτό που γίνεται, δεν μπορεί να έχουμε ξανά κόσμο στην ύπαιθρο- διαβάζουμε ότι έμειναν πλέον μόνο παππούδες στα χωριά- όταν δεν μπορεί να κάνει χίλιες δύο δουλειές σε έναν ευλογημένο τόπο. Αυτό είναι πλήρης απαξίωση, αλλά και απαξίωση των νόμων που ψήφισε το Ελληνικό Κράτος και επιβεβαίωσε το Ανώτατο Δικαστήριο, το ΣτΕ», ανέφερε.

Σχετικά άρθρα

Μηνύματα ενότητας και ομοψυχίας – Μήνυμα Δένδια στην Αλβανία

Γεωργία Χαλάτση

Προς επανένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

Αποστόλης Τζελέτας

Παίρνει πάνω του τον κόμβο στον Δρίσκο

Αποστόλης Τζελέτας