ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

ΜΕΘ Παίδων: Χρόνια προσπαθειών χωρίς αποτέλεσμα

Η ανάγκη «διασποράς» των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Παίδων σε ολόκληρη την περιφέρεια αναδεικνύεται από τα περιστατικά διακομιδών παιδιών, που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.

Ωστόσο, το αίτημα αυτό είναι πάγιο, τουλάχιστον για την περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, που βρίσκεται αρκετά μακριά από το κέντρο αφενός, διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας αφετέρου.
Είναι χαρακτηριστικός ο «χάρτης» κατανομής των ΜΕΘ Παίδων στη χώρα, με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων και ο πρόεδρός της Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος συνδυάζει αυτό το διαχρονικό έλλειμμα, που σαφώς αφορά και άλλες περιοχές της χώρας, με την επίκαιρη έξαρση των ιώσεων και την παρουσία του κορωνοϊού, που αυξάνουν τις ανάγκες.
Σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν 55 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά, εκ των οποίων οι 32 στην Αττική και οι 23 στην περιφέρεια. Συγκεκριμένα, στην Αττική λειτουργούν έντεκα στο Αγλαΐα Κυριακού, εκ των οποίων πέντε για ασθενείς με covid-19, εννέα κλίνες στο Αγίας Σοφίας, έξι κλίνες στο Παίδων Πεντέλης και έξι κλίνες στο Αττικό. Εκτός Αττικής λειτουργούν δέκα κλίνες στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων δύο για covid-19, έξι κλίνες στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου Κρήτης, εκ των οποίων μία covid-19, και επτά στο Ρίο Πάτρας, εκ των οποίων οι δύο για covid-19. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ολόκληρη η βόρεια Ελλάδα καλύπτεται από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο, ενώ από την περιοχή μας, συνήθως γίνονται διακομιδές προς την Πάτρα ή την Αττική.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση 11χρονης, με covid-19 και υποκείμενα νοσήματα, που, ανήμερα των Φώτων, χρειάστηκε να διακομιστεί από τα Γιάννενα σε νοσοκομείο της Αττικής. Λόγω της ομίχλης που επικρατούσε εκείνες τις ημέρες, δεν μπορούσε να γίνει αεροδιακομιδή από τα Γιάννενα και έτσι το κοριτσάκι διασωληνωμένο, συνοδεία γιατρού και όλα τα μέτρα ασφαλείας, με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο Άκτιο και από εκεί έγινε η αεροδιακομιδή.
Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννάκος, οπωσδήποτε θα πρέπει να αναπτυχθούν ΜΕΘ στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Ιωαννίνων και σε ένα ακόμη της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες. «Οι διακομιδές είναι απολύτως ασφαλείς, δε θέλω να περάσει κάποιο αντίθετο μήνυμα, αλλά δεν παύουν να αποτελούν ταλαιπωρία για τα παιδιά και τους γονείς», σημείωσε χαρακτηριστικά, ζητώντας να υπάρξει ο αναγκαίος σχεδιασμός και η πρόσληψη του απαραίτητου εξειδικευμένου προσωπικού.
Ως προς την κατεύθυνση αυτή, στο παρελθόν είχαν γίνει κινήσεις από τις διοικήσεις του ΠΓΝΙ, αλλά πάντοτε το πρόβλημα αφορούσε τη στελέχωση μιας ΜΕΘ Παίδων και λιγότερο τον εξοπλισμό, ο οποίος θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μέσα από διάφορα προγράμματα και δωρεές. Μάλιστα, μια τέτοια Μονάδα αποτελεί τη βάση και για την λειτουργία Παιδοχειρουργικής Κλινικής και είναι επίσης πάγιο αίτημα και της Παιδιατρικής Κλινικής.
Από το 2016 τουλάχιστον, η τότε διοίκηση του νοσοκομείου, με διοικητή τον Φ. Βάββα, είχε προκηρύξει θέσεις ιατρών και νοσηλευτών, με στόχο την μετατροπή μιας κλίνης ΜΕΘ σε ΜΕΘ Παίδων, προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσει η ανάπτυξη πλήρους Μονάδας στη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου, που έγινε αργότερα. Η αρχή αυτή δεν έγινε, πιθανά και γιατί δε συνίσταται η λειτουργία της ΜΕΘ Παίδων στις υφιστάμενες ΜΕΘ, καθώς απαιτείται –πέρα από εξειδικευμένο προσωπικό- και διαφορετικός εξοπλισμός.
Η ανάπτυξης της 4ης πτέρυγας, το 2018, αναπτέρωσε τις ελπίδες για διαμόρφωση ΜΕΘ Παίδων και την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού. Ο τότε διοικητής Β. Τσίκαρης είχε ζητήσει από τους διευθυντές της ΜΕΘ και της Παιδιατρικής να εισηγηθούν τι πρέπει να γίνει. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε λάβει από το ΕΚΑΒ, σε έναν χρόνο έγιναν 19 διακομιδές παιδιών από τα Γιάννενα, αλλά και όλες τις περιοχές που εξυπηρετεί το ΠΓΝΙ.
Το 2020 η υπόθεση αυτή αναδείχθηκε πιο δύσκολη απ’ ότι αναμενόταν. Ωστόσο, έγινε ένα βήμα με την πρώτη πρόσληψη επικουρικού ιατρού με την ειδικότητα του παιδοχειρουργού. Την ίδια περίοδο υπηρετούσε –άγνωστο αν υπηρετεί ακόμη- στο ΠΓΝΙ επίκουρος καθηγητής εντατικολογίας, με ειδικότητα στην εντατική παίδων, ενώ η διοίκηση του νοσοκομείου είχε υποβάλει αίτημα για την πρόσληψη ενός παιδοαναισθησιολόγου. Αυτό το προσωπικό θα μπορούσε τότε να ανοίξει τον δρόμο και για την ΜΕΘ Παίδων και την Παιδοχειρουργική Κλινική.

Σχετικά άρθρα

Άμεση ανάγκη να λειτουργήσει ΜΕΘ Παίδων στα Γιάννενα

Σταθερή διεκδίκηση η ΜΕΘ Παίδων στο ΠΓΝΙ