ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μετατρέποντας την παραδοσιακή τέχνη σε σουβενίρ υψηλής αισθητικής

Πως μπορεί το μοτίβο ενός Μετσοβίτικου υφαντού να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο σουβέρ ή άλλα στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς να μετα-παραχθούν, δημιουργώντας πρωτότυπα, καινοτόμα και χρηστικά σουβενίρ;

Την απάντηση δίνει το έργο «Creative@Hubs», που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα Ιταλία 2014–2020, και στην περίπτωση της Περιφέρειας Ηπείρου ο στόχος του είναι η παραγωγή σύγχρονων ενθυμημάτων υψηλής αισθητικής.

Η πορεία του έργου, που έχει ως γενική στόχευση την έρευνα, την ανάλυση, την ανάπτυξη και την αξιοποίηση Τοπικών Παραδοσιακών Δημιουργικών Βιομηχανιών, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, σε συνεργασία με τα μέλη του δημιουργικού κόμβου που δημιουργήθηκε και με την επιστημονική καθοδήγηση της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στο έργο, καθώς και στις προοπτικές επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της δημιουργικής βιομηχανίας, έναν τομέα που περιλαμβάνει την αγροδιατροφή, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τον χώρο των τεχνών, αναφέρθηκαν οι project manager εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου Σοφία Τριάντου και εκ μέρους του Επιμελητηρίου Αχαΐας η Δανάη Κατσαντά.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η ομάδα χειροτεχνών, καλλιτεχνών και φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών, παρουσίασε τα καλλιτεχνικά αντικείμενα που έχει δημιουργήσει κατά τη διάρκεια του έργου, καθώς και το Ψηφιακό Αποθετήριο Τεχνουργημάτων. Η καθηγήτρια Πολυξένη Μάντζου αναφέρθηκε στη διαδικασία συλλογής και καταγραφής του υλικού, της ανάλυσης, της χρήσης του για τον σχεδιασμό νέων αντικειμένων ή στοιχείων και της παραγωγής αυτών των στοιχείων.

Ακόμη στην ημερίδα, συμμετείχαν υφιστάμενοι ή εν δυνάμει επιχειρηματίες, που θέλουν να αξιοποιήσουν τη γνώση, τη συμβουλευτική και τη δικτύωση που παρέχει το πρόγραμμα. Μεταξύ αυτών, ο σχεδιαστής αργυροχοϊας Σωτήρης Μπενέκος, που με αφορμή το χάρτινο σουβέρ στο οποίο του σέρβιραν τον καφέ του, πέρασε στη δημιουργία ενός σουβέρ, βασισμένο στο μοτίβο που του έδωσε η Μετσοβίτισα γιαγιά ενός φίλου του και που αποτελεί ένα ενθύμημα, που προωθεί την πολιτιστική παράδοση της περιοχής, συνδυάζοντάς το με την σύγχρονη αισθητική και τη χρηστικότητα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη ενδιαφερόμενοι από τον χώρο της Δημιουργικής Βιομηχανίας και μέλη από τους Δημιουργικούς Κόμβους (Hub) της Ηπείρου, της Δυτικής Ελλάδος, των Ιονίων Νήσων και της Απουλίας, από την πλευρά της Ιταλίας, και οι Hub Managers του έργου και των Project Managers του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, του Επιμελητηρίου Αχαΐας, του Επιμελητηρίου Ηλείας, της Περιφέρειας Ηπείρου και της Περιφέρειας Απουλίας.

Στο πλαίσιο του έργου, θα ακολουθήσει επίσκεψη και δικτύωση με τους εταίρους στην Ιταλία και B2b συναντήσεις με στόχο να αναπτυχθούν συνέργειες και συνεργασίες, ενώ οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες ή/και επιχειρηματίες θα λάβουν συμβουλευτική, προκειμένου να δημιουργήσουν το δικό τους μάστερ πλαν και να μετατρέψουν την ιδέα τους σε πράξη.

Σχετικά άρθρα

Προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του «συμπλέγματος» Κορωνησίας

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Γέφυρα – αντίγραφο στη θέση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου